ADVERTENTIE

Klik hier voor de mooiste bergwandelingen en huttentochten in Oostenrijk

 

Vijf dodelijke slachtoffers door vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland

Door Edwin Hagenouw | Bron: NU.nl

Bij de uitbarsting van de vulkaan White Island in Nieuw-Zeeland zijn maandag (9 december 2019) minstens vijf dodelijke slachtoffers gevallen, zo vertelde een woordvoerder van de politie vandaag tijdens een persconferentie. Een aantal mensen wordt nog vermist. De politie kan de nationaliteiten van de slachtoffers nog niet bekendmaken. Wel bekend is dat het zou gaan om Nieuw-Zeelanders en toeristen. Achttien mensen raakten gewond.

Een deel van de toeristen op het eiland was op reis met het cruiseschip Ovation of the Seas. De mensen die nog op het cruiseschip zitten, hebben te horen gekregen dat ze het schip niet mogen verlaten ‘tot nader order’.

Lastig te bereiken

Het is voor de reddingsdiensten lastig om het eiland te bereiken, vertelt de politie tijdens de persconferentie. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen nog op het eiland vastzitten. De landelijke ambulancedienst heeft voor de reddingsoperatie elf helikopters en twaalf ambulances ingezet. De as- en rookpluim reikte tot een hoogte van bijna vier kilometer en is tot in de wijde omtrek te zien geweest. De Nieuw-Zeelandse luchtvaartautoriteiten zeggen dat de pluim geen invloed heeft op het vliegverkeer.

White Island Nieuw-ZeelandWhite Island is al een tijd actief en regelmatig vinden er aardbevingen en kleine uitbarstingen plaats. Het eiland is een populaire bestemming voor toeristen vanwege het unieke landschap en de vogelpopulatie. De uitbarsting op White Island vond maandag plaats om 14.11 uur (lokale tijd).

Bron: NU.nl

UPDATE 10 december 2019 (via NOS.nl)

De politie van Nieuw-Zeeland heeft bekendgemaakt dat er 47 mensen uit zeven landen op White Island waren tijdens de vulkaanuitbarsting gisteren. Het gaat om twee Britten, vier Duitsers, 24 Australiërs, vijf Nieuw-Zeelanders, twee Chinezen, één Maleisiër en negen Amerikanen.

Er zijn nog acht vermisten, onder wie een Australisch gezin van vier melden lokale media. De politie houdt niet meer rekening met overlevenden en heeft aangekondigd een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar de dood van de toeristen.

Vorige maand werd het dreigingsniveau op een uitbarsting van de vulkaan opgeschaald. Toch konden toeristen het eiland blijven bezoeken. Volgens premier Ardern moeten alle vragen worden beantwoord.

Klik hier voor meer informatie over duurzaam reizen naar Zwitserland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.