30 juli 2018 was tot nu toe de allerdrukste dag op Schiphol ooit. Op die dag kreeg de luchthaven 233.000 reizigers te verwerken. Sowieso zijn de dagen in de zomervakantie niet bepaald rustig te noemen, want een gemiddelde dag is toch altijd nog goed voor zo’n 220.000 mensen die vertrekken of aankomen. Deze zomer krijgt Schiphol in totaal 12,7 miljoen reizigers te verwerken. Dit is een stijging van 2,4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Het vliegveld en haar personeel had zich overigens goed voorbereid. Nergens ontstonden lange wachtrijen, en al met al liep het eigenlijk gewoon hartstikke gesmeerd.

Vliegverkeer neemt alsmaar toe

Deze all-time piek is het gevolg van een stijgende trend die al jaren te zien is. Er gaan gewoon steeds meer mensen vliegen. In de afgelopen jaren is vliegen, zeker binnen Europa, makkelijker, sneller en goedkoper geworden. En hoewel dat aan de ene kant natuurlijk heerlijk is aangezien je nu voor een appel en een ei een stedentripje of weekendje wandelen of skiën kunt boeken, is het voor het milieu natuurlijk funest.

Trein als alternatief voor kortere afstanden

Als we kijken naar een milieuvriendelijk alternatief komt al snel de trein in the picture. In theorie is het een topidee om voor kortere afstanden binnen Europa de trein te nemen. Met de trein naar zuid-Duitsland bijvoorbeeld, of met de TGV naar Parijs of de Pyreneeën.  Of wat dacht van de Eurostar die je tegenwoordig (bijna) rechtstreeks naar Londen brengt? Maar toch wil het nog niet zo vlotten met het boeken van die treintickets.

Binnenkort toch maar met de trein op reis?
Binnenkort toch maar met de trein op reis?

Waarom verkiezen mensen dan toch het vliegtuig boven de trein?

Heel eerlijk: ik maak me er zelf ook schuldig aan. Als Mountainreporter ga ik wat vaker dan de gemiddelde Nederlander op pad. En meestal is dat dan toch met het vliegtuig. Al ben ik afgelopen winter naar Grand Massif Samoëns geweest om te gaan skiën. Met de TGV wel te verstaan.
Maar verder… Stuttgart, slechts een paar dagen voor vertrek geboekt. Met de trein € 180,- kwijt, en erger nog: 22 uur reistijd. Tegenover een uurtje vliegen en € 49,-. Hetzelfde voor Parijs, München en Nice, terwijl dat allemaal plaatsen zijn die met de trein ook goed bereikbaar moeten zijn.

Wordt de trein de toekomst?

Maar goed, als je erover nadenkt is het best een beetje gek dat de trein zo duur is in vergelijking met het vliegtuig. Of eigenlijk is het natuurlijk vooral andersom: vliegen is belachelijk goedkoop. Er gaan dus inmiddels geluiden op om juist de trein te gaan subsidiëren én om de spoorinfrastructuur te verbeteren. En hoewel ik de laatste ben die je wil vertellen wat je wel of niet moet doen, sta ik daar absoluut achter.

In onderstaand filmpje dat gedeeld werd door Greenpeace wordt helder verteld wat er zou moeten gebeuren om dit te verwezenlijken. Ik hoop dat het lukt, en jij?

Bron: NOS

Foto: Pixabay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

BBI Travel

De aantrekkingskracht van Catalonië

Catalonië biedt het hele jaar door een breed scala aan buitenactiviteiten aan de kust of in de bergen. Of je nu over natuurpaden wilt wandelen, mountainbiken, wildwatervaren of ecotoerisme wilt proberen. Bekijk hier alle mogelijkheden voor een actieve vakantie in de natuur.. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer