Vliegverkeer neemt alsmaar toe, maar is de trein de toekomst?

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway
30 juli 2018 was tot nu toe de allerdrukste dag op Schiphol ooit. Op die dag kreeg de luchthaven 233.000 reizigers te verwerken. Sowieso zijn de dagen in de zomervakantie niet bepaald rustig te noemen, want een gemiddelde dag is toch altijd nog goed voor zo’n 220.000 mensen die vertrekken of aankomen. Deze zomer krijgt Schiphol in totaal 12,7 miljoen reizigers te verwerken. Dit is een stijging van 2,4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Het vliegveld en haar personeel had zich overigens goed voorbereid. Nergens ontstonden lange wachtrijen, en al met al liep het eigenlijk gewoon hartstikke gesmeerd.
Vliegverkeer neemt alsmaar toe
Deze all-time piek is het gevolg van een stijgende trend die al jaren te zien is. Er gaan gewoon steeds meer mensen vliegen. In de afgelopen jaren is vliegen, zeker binnen Europa, makkelijker, sneller en goedkoper geworden. En hoewel dat aan de ene kant natuurlijk heerlijk is aangezien je nu voor een appel en een ei een stedentripje of weekendje wandelen of skiën kunt boeken, is het voor het milieu natuurlijk funest.
Trein als alternatief voor kortere afstanden
Als we kijken naar een milieuvriendelijk alternatief komt al snel de trein in the picture. In theorie is het een topidee om voor kortere afstanden binnen Europa de trein te nemen. Met de trein naar zuid-Duitsland bijvoorbeeld, of met de TGV naar Parijs of de Pyreneeën. Of wat dacht van de Eurostar die je tegenwoordig (bijna) rechtstreeks naar Londen brengt? Maar toch wil het nog niet zo vlotten met het boeken van die treintickets.
Waarom verkiezen mensen dan toch het vliegtuig boven de trein?
Heel eerlijk: ik maak me er zelf ook schuldig aan. Als Mountainreporter ga ik wat vaker dan de gemiddelde Nederlander op pad. En meestal is dat dan toch met het vliegtuig. Al ben ik afgelopen winter naar Grand Massif Samoëns geweest om te gaan skiën. Met de TGV wel te verstaan.
Maar verder… Stuttgart, slechts een paar dagen voor vertrek geboekt. Met de trein € 180,- kwijt, en erger nog: 22 uur reistijd. Tegenover een uurtje vliegen en € 49,-. Hetzelfde voor Parijs, München en Nice, terwijl dat allemaal plaatsen zijn die met de trein ook goed bereikbaar moeten zijn.
Wordt de trein de toekomst?
Maar goed, als je erover nadenkt is het best een beetje gek dat de trein zo duur is in vergelijking met het vliegtuig. Of eigenlijk is het natuurlijk vooral andersom: vliegen is belachelijk goedkoop. Er gaan dus inmiddels geluiden op om juist de trein te gaan subsidiëren én om de spoorinfrastructuur te verbeteren. En hoewel ik de laatste ben die je wil vertellen wat je wel of niet moet doen, sta ik daar absoluut achter.
In onderstaand filmpje dat gedeeld werd door Greenpeace wordt helder verteld wat er zou moeten gebeuren om dit te verwezenlijken. Ik hoop dat het lukt, en jij?
Bron: NOS
Foto: Pixabay
Pauline reist en schrijft al vele jaren voor wintersportwebsite SnowRepublic.nl. Sinds 2017 is zij verbonden aan Mountainreporters. Klimmen, fietsen, boarden, hiken, allemaal activiteiten die perfect passen bij Pauline