Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

We denken veel minder te gaan vliegen, maar is dat ook zo?

Door Edwin Hagenouw | Hoofdredacteur Mountainreporters

Veel Nederlanders verwachten dat door de coronacrisis hun reisgedrag en de manier waarop ze werken blijvend verandert. Een kwart van de mensen die meer zijn gaan thuiswerken en een derde van de mensen die vaker op afstand vergaderen, denken dat in de toekomst te blijven doen. Dat zijn de uitkomsten van een onderzoek door het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid, een zelfstandig onderdeel van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Zo’n 44 procent van de Nederlanders is door de crisis begonnen met thuiswerken of doet dat vaker dan vroeger. De ervaringen met thuiswerken zijn overwegend positief. De meeste studenten en scholieren die op afstand onderwijs volgen, ervaren dat juist niet als prettig.

Vaker fietsen en wandelen

Door de contactbeperkingen is het gemiddeld aantal verplaatsingen afgenomen van 8 naar 3,6 in drie dagen. De gemiddelde afstand die mensen aflegden, daalde van 94 naar 30 kilometer in drie dagen.

Op een willekeurige dag gaat ongeveer de helft van de bevolking nu niet naar buiten. Voor de coronacrisis was dat zo’n twintig procent. Mensen die wel de deur uit gaan, gaan relatief vaak een stukje wandelen of fietsen, of ze laten de hond uit. De wandelaars en fietsers leggen daarbij meer kilometers af dan vroeger.

“We gaan een kwart minder vliegen”

Als mensen op pad gaan, mijden ze het openbaar vervoer. 88 procent geeft de voorkeur aan de auto of de fiets. Het overgrote deel van de bevolking denkt na de crisis weer gebruik te maken van hetzelfde vervoermiddel als voor de crisis. Wel verwacht zo’n 20 procent meer te gaan lopen en fietsen en 25 procent denkt minder te gaan vliegen.

minder gaan vliegen
Meer vliegtuigen gaan vroeg met pensioen, denken we. Foto: Unsplash

Volgens het kennisinstituut is het onderzoek uitgevoerd onder een representatieve groep Nederlanders. Bron bericht: NOS.nl

Wat vinden jullie, als lezers van Mountainreporters?

En wat denken jullie ervan? Zullen we binnen een jaar of twee niet gewoon weer net zo vaak het vliegtuig instappen als voor de crisis? Of moet de overheid een forse belasting op kerosine heffen zodat vliegen voor een paar tientjes niet meer mogelijk is?

moet de overheid een forse belasting op kerosine heffen zodat vliegen voor een paar tientjes niet meer mogelijk is?

Als eigenaar van Mountainreporters denk ik dat dit een goede ontwikkeling zou zijn. We zullen door deze maatregel het milieu aanzienlijk minder belasten, vaker de trein nemen en meer bewust zijn van ons reisgedrag op de natuur.

En wat vind jij ervan? Erg benieuwd wat jij, als liefhebber van natuur en actief reizen daarvan denkt. Je kunt eventueel een reactie plaatsen onder dit artikel.

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer