Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

We denken veel minder te gaan vliegen, maar is dat ook zo?

Door Edwin Hagenouw | Hoofdredacteur Mountainreporters

Veel Nederlanders verwachten dat door de coronacrisis hun reisgedrag en de manier waarop ze werken blijvend verandert. Een kwart van de mensen die meer zijn gaan thuiswerken en een derde van de mensen die vaker op afstand vergaderen, denken dat in de toekomst te blijven doen. Dat zijn de uitkomsten van een onderzoek door het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid, een zelfstandig onderdeel van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Zo’n 44 procent van de Nederlanders is door de crisis begonnen met thuiswerken of doet dat vaker dan vroeger. De ervaringen met thuiswerken zijn overwegend positief. De meeste studenten en scholieren die op afstand onderwijs volgen, ervaren dat juist niet als prettig.

Vaker fietsen en wandelen

Door de contactbeperkingen is het gemiddeld aantal verplaatsingen afgenomen van 8 naar 3,6 in drie dagen. De gemiddelde afstand die mensen aflegden, daalde van 94 naar 30 kilometer in drie dagen.

Op een willekeurige dag gaat ongeveer de helft van de bevolking nu niet naar buiten. Voor de coronacrisis was dat zo’n twintig procent. Mensen die wel de deur uit gaan, gaan relatief vaak een stukje wandelen of fietsen, of ze laten de hond uit. De wandelaars en fietsers leggen daarbij meer kilometers af dan vroeger.

“We gaan een kwart minder vliegen”

Als mensen op pad gaan, mijden ze het openbaar vervoer. 88 procent geeft de voorkeur aan de auto of de fiets. Het overgrote deel van de bevolking denkt na de crisis weer gebruik te maken van hetzelfde vervoermiddel als voor de crisis. Wel verwacht zo’n 20 procent meer te gaan lopen en fietsen en 25 procent denkt minder te gaan vliegen.

minder gaan vliegen
Meer vliegtuigen gaan vroeg met pensioen, denken we. Foto: Unsplash

Volgens het kennisinstituut is het onderzoek uitgevoerd onder een representatieve groep Nederlanders. Bron bericht: NOS.nl

Wat vinden jullie, als lezers van Mountainreporters?

En wat denken jullie ervan? Zullen we binnen een jaar of twee niet gewoon weer net zo vaak het vliegtuig instappen als voor de crisis? Of moet de overheid een forse belasting op kerosine heffen zodat vliegen voor een paar tientjes niet meer mogelijk is?

moet de overheid een forse belasting op kerosine heffen zodat vliegen voor een paar tientjes niet meer mogelijk is?

Als eigenaar van Mountainreporters denk ik dat dit een goede ontwikkeling zou zijn. We zullen door deze maatregel het milieu aanzienlijk minder belasten, vaker de trein nemen en meer bewust zijn van ons reisgedrag op de natuur.

En wat vind jij ervan? Erg benieuwd wat jij, als liefhebber van natuur en actief reizen daarvan denkt. Je kunt eventueel een reactie plaatsen onder dit artikel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer