Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Afdalen naar ongelofelijke diepte

Door: Pauline van der Waal

Victor Vescovo, een wetenschapper uit de USA, is afgedaald naar het allerdiepste punt in de Stille Oceaan op 10.928 meter. Hij deed dat in een een kleine onderzeeër in de Marianentrog. Hij brak het oude record uit 2012. Toen bereikte filmmaker James Cameron een diepte van 10.908 meter.

Nieuwe diersoorten en plastic

Het team van Vescovo, een voormalig marineofficier en tevens miljonair, daalde in totaal vijf keer af in de Marianentrog, ten oosten van de Filipijnen. Ze ontdekten daarbij een aantal nieuwe diersoorten, zoals een bepaalde kreeft die biologen nooit eerder hebben gezien. Helaas kwam de 53-jarige wetenschapper zelfs op deze enorme diepte een plastic zak en snoeppapiertjes tegen.

Check hieronder een filmpje van de BBC waarin Victor Vescovo de bodem van de Marianentrog in de Stille Oceaan bereikt.

Naar beneden in een mini-onderzeeër

Om de afdaling te kunnen maken, gebruikte het team een kleine duikboot, ‘Limiting Factor’ geheten. De mini-onderzeeër van 4,6 meter lang en 3,7 meter hoog kon twee passagiers kwijt. Om de enorme druk zo diep in de zee aan te kunnen, heeft het bootje wanden van 9 centimeter dik en is gemaakt van titanium. Toch was de duik niet zonder gevaar. Er bestond nog steeds een kans dat het duikbootje onder de druk zou bezwijken en imploderen.

Vier uur op de bodem

Na de afdaling bleef Vescovo zo’n vier uur op de bodem van de oceaan. In die tijd verzamelde hij ook monsters van de omgeving. Hij was erg onder de indruk van het plastic dat hij zag op deze enorm afgelegen plek, hoewel hij het wel verwacht had. Er zit veel plastic in de oceanen. De Verenigde Naties schatten dat er 100 miljoen ton plastic in de oceanen is gedumpt en jaarlijks komt daar zo’n 8 miljoen ton bij. Dat is een bedreiging voor het zeeleven.

Bron: NOS

Foto: Pixabay

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer