Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Afgelopen weekend heeft de NKBV, ter gelegenheid van het 120-jarig bestaan, een nieuw digitaal platform gelanceerd over de geschiedenis van het Nederlandse alpinisme en expeditieklimmen. Het nieuwe platform, met de naam Grensverleggers, is een centrale en toegankelijke plek voor verhalen en informatie over grensverleggende expedities en bijzondere prestaties van Nederlandse bergsporters van toen en nu.

De afgelopen 120 jaar zijn er door Nederlanders talrijke grensverleggende expedities ondernomen. Tot op heden was hier geen duidelijk overzicht van. Welke expedities waren dat precies? Wie waren de expeditieleden? Wat zijn hun verhalen? En waar is deze informatie allemaal te vinden?

Alle informatie gebundeld

Door de verspreiding van informatie en het op leeftijd raken van een grote generatie klimmers die in de jaren ‘60, ‘70 en ‘80 talloze bijzondere beklimmingen heeft gedaan, dreigde deze geschiedenis verloren te gaan. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt is het platform Grensverleggers ontwikkeld, een centrale plek waar alle informatie gebundeld is.

Er is gebruikgemaakt van de lijst met expedities die Herman Plugge heeft opgesteld voor het boek Bergland van Robert Weijdert en Charles Dufour in 2002. Deze lijst is aangevuld met grensverleggende expedities tot en met 2022. Zo bieden we, net als in andere landen, een online doorzoekbaar overzicht van de geschiedenis van de Nederlandse bergsport.

Inspiratiebron voor nieuwe generaties

Op deze manier wordt alle informatie toegankelijk voor een breed publiek. Het biedt niet alleen historische context, maar is ook een inspiratiebron voor de volgende generatie bergsporters die in de toekomst hun eigen grenzen willen verleggen.

“We zien het als onze taak om de geschiedenis van de Nederlandse bergsport vast te leggen en te archiveren en zijn dan ook trots dat we dit platform kunnen presenteren. Voor toekomstige generaties, maar ook om klimmers te inspireren”, aldus Robin Baks, directeur van de NKBV.

450 expedities

Het platform bevat op dit moment ca. 450 expedities en alpiene beklimmingen die voor Nederlandse begrippen bijzonder zijn:

  • Database: De database biedt een overzicht van expedities en klimmers vanaf 1902 t/m heden. Met informatie over de periode, het gebied, de gebergten, de klimmers etc. Een deel hiervan is aangevuld met verslagen, beeldmateriaal en routekaarten.
  • Inspirerende verhalen: Via de verhalen komen bijzondere expedities, klimmers en thema’s helemaal tot leven. De verhalen zijn voorzien van extra informatie, foto’s, video’s, podcasts en routekaarten.
  • Tijdlijn & wereldkaart: Via een tijdlijn wordt er een overzicht van alle expedities per tijdvak gegeven. Op de wereldkaart kan men per werelddeel en land zien waar welke expedities hebben plaatsgevonden en ze direct bezoeken.

Op zoek naar meer bronmateriaal

Het platform heeft niet als doel een definitieve geschiedenis neer te zetten. Het is een levend en open document waar continu beklimmingen en expedities aan kunnen worden toegevoegd en bestaande informatie aangevuld kan worden. Op dit moment is van veel expedities alleen nog basisinformatie beschikbaar. De aankomende maanden zullen de expedities nog met aanvullende informatie uitgebreid worden. DE NKBV hoopt dan ook in contact te komen met betrokken mensen, klimmers en eventueel nabestaanden en familieleden. Zij beschikken misschien nog over aanvullende kennis en extra materiaal, zoals foto’s, dia’s, publicaties, verslagen, audiomateriaal en ander bronmateriaal.

Over de makers

De auteurs van Grensverleggers zijn Noor van der Veen en Bas Visscher, beiden historici en fanatieke bergsporters. Grensverleggers is tot stand gekomen met advies onder meer Robert Eckhardt, Court Haegens, en NKBV directeur Robin Baks. Ook de in 2022 overleden Roland Bekendam heeft hier een grote rol in gespeeld. Vormgeving en redactie zijn verzorgd door de afdeling Marketing & Communicatie van de NKBV.

Ga hier direct naar Grensverleggers

Hoofdfoto: Chamlang, Myra de Rooy

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Bergsportdag

Je vakantie start op de Bergsportdag

Deze zomer naar de bergen? Kom dan naar de Bergsportdag, 17 maart in het NBC Nieuwegein. Een dag met een uitgebreid programma vol inspirerende sprekers en lezingen, leerzame workshops, de mooiste hikes en het nieuwste materiaal. Dé perfecte voorbereiding voor jouw volgende avontuur. Lees meer