Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Afgelopen weekend heeft de NKBV, ter gelegenheid van het 120-jarig bestaan, een nieuw digitaal platform gelanceerd over de geschiedenis van het Nederlandse alpinisme en expeditieklimmen. Het nieuwe platform, met de naam Grensverleggers, is een centrale en toegankelijke plek voor verhalen en informatie over grensverleggende expedities en bijzondere prestaties van Nederlandse bergsporters van toen en nu.

De afgelopen 120 jaar zijn er door Nederlanders talrijke grensverleggende expedities ondernomen. Tot op heden was hier geen duidelijk overzicht van. Welke expedities waren dat precies? Wie waren de expeditieleden? Wat zijn hun verhalen? En waar is deze informatie allemaal te vinden?

Alle informatie gebundeld

Door de verspreiding van informatie en het op leeftijd raken van een grote generatie klimmers die in de jaren ‘60, ‘70 en ‘80 talloze bijzondere beklimmingen heeft gedaan, dreigde deze geschiedenis verloren te gaan. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt is het platform Grensverleggers ontwikkeld, een centrale plek waar alle informatie gebundeld is.

Er is gebruikgemaakt van de lijst met expedities die Herman Plugge heeft opgesteld voor het boek Bergland van Robert Weijdert en Charles Dufour in 2002. Deze lijst is aangevuld met grensverleggende expedities tot en met 2022. Zo bieden we, net als in andere landen, een online doorzoekbaar overzicht van de geschiedenis van de Nederlandse bergsport.

Inspiratiebron voor nieuwe generaties

Op deze manier wordt alle informatie toegankelijk voor een breed publiek. Het biedt niet alleen historische context, maar is ook een inspiratiebron voor de volgende generatie bergsporters die in de toekomst hun eigen grenzen willen verleggen.

“We zien het als onze taak om de geschiedenis van de Nederlandse bergsport vast te leggen en te archiveren en zijn dan ook trots dat we dit platform kunnen presenteren. Voor toekomstige generaties, maar ook om klimmers te inspireren”, aldus Robin Baks, directeur van de NKBV.

450 expedities

Het platform bevat op dit moment ca. 450 expedities en alpiene beklimmingen die voor Nederlandse begrippen bijzonder zijn:

  • Database: De database biedt een overzicht van expedities en klimmers vanaf 1902 t/m heden. Met informatie over de periode, het gebied, de gebergten, de klimmers etc. Een deel hiervan is aangevuld met verslagen, beeldmateriaal en routekaarten.
  • Inspirerende verhalen: Via de verhalen komen bijzondere expedities, klimmers en thema’s helemaal tot leven. De verhalen zijn voorzien van extra informatie, foto’s, video’s, podcasts en routekaarten.
  • Tijdlijn & wereldkaart: Via een tijdlijn wordt er een overzicht van alle expedities per tijdvak gegeven. Op de wereldkaart kan men per werelddeel en land zien waar welke expedities hebben plaatsgevonden en ze direct bezoeken.

Op zoek naar meer bronmateriaal

Het platform heeft niet als doel een definitieve geschiedenis neer te zetten. Het is een levend en open document waar continu beklimmingen en expedities aan kunnen worden toegevoegd en bestaande informatie aangevuld kan worden. Op dit moment is van veel expedities alleen nog basisinformatie beschikbaar. De aankomende maanden zullen de expedities nog met aanvullende informatie uitgebreid worden. DE NKBV hoopt dan ook in contact te komen met betrokken mensen, klimmers en eventueel nabestaanden en familieleden. Zij beschikken misschien nog over aanvullende kennis en extra materiaal, zoals foto’s, dia’s, publicaties, verslagen, audiomateriaal en ander bronmateriaal.

Over de makers

De auteurs van Grensverleggers zijn Noor van der Veen en Bas Visscher, beiden historici en fanatieke bergsporters. Grensverleggers is tot stand gekomen met advies onder meer Robert Eckhardt, Court Haegens, en NKBV directeur Robin Baks. Ook de in 2022 overleden Roland Bekendam heeft hier een grote rol in gespeeld. Vormgeving en redactie zijn verzorgd door de afdeling Marketing & Communicatie van de NKBV.

Ga hier direct naar Grensverleggers

Hoofdfoto: Chamlang, Myra de Rooy

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer