Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben regelmatig op reis. Een weekendje binnen Nederland, een actieve vakantie in de bergen, een verre reis buiten Europa, noem maar op. Daarom heb ik al sinds jaren een doorlopende reisverzekering en dacht dat ik me dus geen zorgen hoefde te maken mocht er een keertje iets mis gaan.

Soms krijg ik zomaar ineens de geest. Ik duik in die al maanden vakkundig genegeerde stapel paperassen ergens achterin een kast, met oersaaie dingen zoals brieven over pensioenen, hypotheek en verzekeringen.

Ik kwam daarbij ook mijn reisverzekering tegen en bedacht me ineens dat ik weer eens even wilde checken wat daar nou eigenlijk in zit. Risicovolle sporten zijn niet altijd gedekt of moet je apart bijverzekeren, dus ik zocht op hoe dat bij mijn verzekering zat. Het komt erop neer: ik schrok nogal van het rijtje uitsluitingen!

Wat dekt jouw reisverzekering wel en wat niet?

De volgende sporten waren in mijn geval niet gedekt:

  • Bergsporten: abseilen, bergbeklimmen (uitgezonderd ‘langs de gebaande paden, begaanbaar voor ongeoefenden’)
  • Watersporten: raften, canyoning, kitesurfen
  • Luchtsporten: parachutespringen, parasailen, deltavliegen, hanggliding, ultralight vliegen, bungeejumpen
  • Overige: gevechtssporten, deelname aan gemotoriseerde snelheidswedstrijden, paardenwedstrijden, en (neven)beroepssporter
  • Wintersporten: snorkelskiën

Afgelopen jaar kan ik, afhankelijk van hoe streng deze regels worden gehanteerd, tot wel zes sporten uit bovenstaand lijstje afvinken. Risicosporten diepzeeduiken en wintersporten waren in mijn geval overigens wel gedekt, maar alleen omdat ik daar een extra module voor had afgesloten.

Op zoek naar een andere reisverzekering

Ik was er al redelijk snel over uit. Het zal best een goede verzekering zijn, maar niet voor mij. Op zoek naar een andere dus.

Ik vond het belangrijk dat het duidelijk is wat wel en wat niet verzekerd is, zodat je gericht kunt kiezen of het voor jou geschikt is. Zo stond er in de polisvoorwaarden van één van de verzekeringen ‘u bent niet verzekerd wanneer uw schade het gevolg is van een activiteit die bijzonder gevaarlijk of risicovol is’. Ehm, mag het misschien ietsje specifieker?! Het loont sowieso de moeite om altijd te checken of wintersport is opgenomen, omdat dat vaak een uitzondering is.

Verzekering speciaal voor leden van de NKBV

Uiteindelijk werd ik gewezen op de reisverzekering van de NKBV, de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging. Deze verzekering heeft in principe alles wat een gewone reisverzekering ook heeft, maar zijn vrijwel alle bergsporten automatisch inbegrepen. Dit is bijvoorbeeld klimmen (ook wandklimmen), wintersport en zelfs expedities naar bergen hoger dan 7500 meter en de Noord- en Zuidpool.

Let op, ook deze verzekering kent enkele uitsluitingen. Voor mij persoonlijk geen probleem, want dit betreft bijvoorbeeld skeleton, rugby, skispringen en ijshockey. Check natuurlijk wel altijd of er niet iets is wat voor jou onontbeerlijk is, zoals bijvoorbeeld parachutespringen of downhillen op de mountainbike.

Je kunt overigens naast je reisverzekering ook een annuleringsverzekering afsluiten bij de NKBV. Kosten in 2022: € 67,72 per jaar. Natuurlijk kun je deze ook ergens anders afsluiten als je wilt.

Meer informatie

Je kunt hier een verzekering afsluiten, tenminste als je lid bent van de NKBV. Lees hier alle informatie over wat het lidmaatschap inhoudt en om direct lid te worden. Je kunt ook eerst de volledige polisvoorwaarden checken.

LEES MEER OVER DE NKBV REISVERZEKERING

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer