Fan van outdoor en natuur? Doe mee met de Week van de Bergsport!

Door Edwin Hagenouw 

Traditioneel organiseert de NKBV (Nederlandse Klim en Bergsport Vereniging) de Bergsportdag. Deze dag is de ontmoetingsplek voor bergwandelaars, klimmers en anders liefhebbers van actief zijn in de natuur. De bezoekers hebben het profiel van de gemiddelde lezer van Mountainreporters zou je kunnen zeggen. Door de huidige coronacrisis heeft de NKBV besloten om dit jaar te kiezen voor een online variant, die maar liefst een hele week duurt: De Week van de Bergsport.

Van 15 tot en met 21 maart 2021 zul je worden verwend met een uitgebreid aanbod aan lezingen en workshops. Een goede bron van informatie en inspiratie en een perfecte voorbereiding op je volgende bergsportactiviteiten. Klik op de button hieronder om je aan te melden, je krijgt dan op 15 maart een code gemaild, waarmee je kunt inloggen op de digitale omgeving van het evenement. De Week van de Bergsport is voor iedereen, voor leden en niet-leden van de NKBV.

Ik meld me aan voor de Week van de Bergsport!

Inspirerende sprekers en lezingen

Tijdens de presentaties zullen inspirerende sprekers je meenemen op avontuur of je vertellen hoe je nog meer kunt genieten in bergen. We zijn super trots dat ook onze reporter Tamar Valkenier een van de lezingen zal verzorgen.

Tamar was Michelinsterrenchef en recherchepsycholoog bij de politie en nu is ze fulltime nomade. Twee jaar lang fietste ze de wereld rond. Eerst in het ‘veilige’ Europa en daarna steeds verder. Ze trok vier maanden door Mongolië met haar paard, kameel en hond, en liep zeshonderd kilometer door Jordanië.

Tamar leeft een onconventioneel, vrij leven waar de wildernis, avontuur, dieren en oude culturen de boventoon voeren

Met Miriam Lancewood, bekend van de bestseller Mijn leven in de wildernis, doorkruiste ze het hooggebergte van Nieuw-Zeeland, terwijl ze leefden als jagers-verzamelaars. Daar kregen ze bezoek van Floortje Dessing voor het tv-programma Floortje Terug Naar Het Einde Van De Wereld (deze kun je hier bekijken, seizoen 1, aflevering 3). Tamar leeft een onconventioneel, vrij leven waar de wildernis, avontuur, dieren en oude culturen de boventoon voeren. “De passie van Tamar Valkenier voor de wereld om ons heen brengt haar tot ver voorbij de horizon en is zowel aanstekelijk als inspirerend”, aldus Floortje Dessing. Tijdens deze lezing neemt Tamar je mee op een dag in haar leven als fulltime avonturier.

Sofie Lenaerts verlegt grenzen met de Seven Summits

Of je nu de hoogste berg van elk continent wilt beklimmen om de wereld te ontdekken, of het ziet als een manier om je klimcapaciteiten te verbeteren, de Seven Summits verrijken je sowieso. Alpiniste Sofie Lenaerts belicht niet alleen de haalbaarheid van de beklimmingen waarbij ze rekening houdt met hoogte en moeilijkheidsgraad, maar kijkt ook naar het prijskaartje en de bereikbaarheid.

Sofie Lenaerts in actie.

Een goede voorbereiding telt voor twee, dus legt Sofie uit hoe je je het beste kunt klaarstomen aan de hand van fysieke, mentale en hoogtetraining. Bovendien geeft ze je tips, do’s en dont’s, en praat ze je bij over alternatieven en klimethiek.

Ragna Debats: avontuur, vrijheid en trailraces

Ragna Debats is samen met haar man Pere, dochter Onna en hond Bru met een bijzonder project bezig. Het gezin maakt een sport- en familiereis over de hele wereld. In één jaar tijd doen zij de zeven continenten aan en nemen ze op elk continent deel aan een trailcompetitie op het hoogste niveau. Ragna en Pere zijn beiden professioneel sky- en trailrunners. Deze reis is voor hen de manier om hun passie met de natuur te integreren. Het gezin wil de schoonheid van onze planeet laten zien, maar ze geven ook een inkijkje in het leven van topsporters. Ragna vertelt je tijdens deze lezing alles over dit project, de Rolling Mountains.

Tom Randall

Trad climbing en trailrunning in het Lake District, de Lakeland Classic Rock Challenge. Het is een van de grootste uitdagingen in het Lake District: de Lakeland Classic Rock Challenge. Het is een samenvoeging van vijftien meest uitdagende routes in de regio uit het iconische boek: Classic Rock van Wilson. De uitdaging werd bedacht door renners en klimmers welke deze routes zelfvoorzienend en binnen 24 uur wilde beklimmen. Met een lengte van meer dan vijftig kilometer, zeventig pitches en meer dan vierduizend hoogtemeters is dit een extreme prestatie alleen die alleen voor de meest fitte atleten haalbaar is.

Ik meld me aan voor de Week van de Bergsport!

Alpiene cursussen: ben jij klaar voor een alpiene carrière?

Ongerepte natuur, overweldigende rotsmassieven en spectaculaire uitzichten maken de bergen onweerstaanbaar. Eenmaal verknocht, wil je steeds iets verder. Je krachten meten, je grenzen opzoeken. Met de alpiene cursussen van Bergsportreizen zet je die volgende stap, of je nu jong bent of op leeftijd, alleen of met je gezin, beginner of doorgewinterde alpinist.

In kleine groepen neemt Bergsportreizen je mee naar de mooiste plekken van de Alpen. Met het doel zelfstandig bergtochten maken. En de diehards? Die zien we graag terug in een van de specialisatiecursussen of masterclasses. Tijdens deze lezing vertellen we je alles over de alpiene cursussen van Bergsportreizen. Erg populair zijn de Basiskampen, gletsjer- en huttentochten. Tijdens de diverse lezingen hoor je er alles over.

Doe mee met de workshops!

Wat zou een Week van de Bergsport zijn zonder workshops? Tijdens de diverse actieve sessies komen een grote diversiteit aan onderwerpen aan de de orde. Laat je informeren over fitheid en veiligheid in de bergen. Ook wordt de diepte in gegaan over materiaal, schoenen en kleding.  Daarnaast krijg je een oriëntatie en tips voor bergwandelen en huttentochten. Wat neem je mee, hoe pak je het in en welke type kleding heb je nodig voor welke tochten. Wil je nu alvast beginnen met trainen? Kijk op nkbv.nl/fit

Gijs Loning, outdoorexpert

Hoe werkt het eigenlijk met kaart en kompas of GPS? En hoe ga je veilig de bergen in? Of misschien ga je voor het eerst van hut naar hut. Outdoorexpert Gijs Loning, diverse International Mountain Leaders en andere buitenexperts geven je tips in verschillende workshops.

Ik meld me aan voor de Week van de Bergsport!


Programma: Kijk voor meer informatie over het programma, de lezingen, workshops en bergfilms op de website van Week van de Bergsport


Mountainreporters is partner van NKBV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.