Advertentie
Reizen naar Fins Lapland
Klik hier voor meer informatie over de reizen naar Fins Lapland 

 

Het is echt mijn allergrootste nachtmerrie, en blijkbaar kan het écht gebeuren. Ga je een interessant tripje maken naar een grot, vergeten je medereizigers je op de terugweg. En, nog erger: ze sluiten je per ongeluk op zodat je er niet meer uit kunt! Het overkwam de 19-jarige student Lukas Cavar.

Een leuk uitje met de Caving Club

De jonge student hoorde over de Caving Club bij een open dag van zijn universiteit, en het leek hem een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen. Vol goede moed schreef hij zich dan ook in voor een trip in augustus. Op een zondag vertrokken ze met in totaal 12 mensen richting de Sullivan Cave en werden daar in twee groepen gesplitst onder leiding van een ervaren lid.

Snel door het ‘backbreaker gedeelte’

Lukas werd ingedeeld in de tweede groep. Op de terugweg moesten de studenten door een stuk grot kruipen dat het ‘backbreaker gedeelte’ wordt genoemd, aangezien het erg laag is en je er dus gebukt doorheen moet. De onfortuinlijke Lukas vond dit stuk lastig en besloot zich zo snel als mogelijk door dit gedeelte heen te wurmen, zodat hij weer kon aansluiten bij de eerste groep. Alleen… hij miste een afslag richting de uitgang.

Achtergelaten in een afgesloten grot

Lukas besefte al snel dat hij fout zat, maar dacht dat het slimmer was gewoon te wachten tot iemand ‘m kwam halen en zo niet het gevaar te lopen echt te verdwalen. Maar toen hij er na een half uur nog zat en niemand zijn naam hoorde roepen, begreep hij dat er iets mis was.
Hij gebruikte de pijlen die op de muren waren geschilderd om de uitgang terug te vinden, maar toen hij daar aankwam stond hij voor een dicht hek. Deze Sullivan Cave ligt op privégrond en om te voorkomen dat onbevoegden de grot betreden en er ongelukken gebeuren, wordt deze hermetisch afgesloten.

Drie lange dagen en nachten in de grot

Nog heel even dacht Lukas geluk te hebben, toen hij op de grond een paperclip vond. Hij hoopte daar het slot mee open te krijgen, maar na zes lange uren gaf hij dat op. Zijn telefoon had geen bereik in de grot. In slechts lichte kleding, knie- en elleboogbeschermers en met een helm met hoofdlamp, iPhone, 2 lege waterflesjes en een reep chocola ging Lukas de nacht in. En ook de volgende twee dagen en nachten werd hij nog niet gered.

Water oplikken van muren en afscheidsbrieven schrijven

Om zijn dorst te lessen, begon Lukas het aanwezige vocht van de muren te likken. Ondertussen typte hij op zijn iPhone afscheidsberichten aan zijn familie en vrienden, tot dat die op maandag uitviel omdat de batterij leeg was. Toen ging hij in gedachten gesprekken met zijn familie en vrienden aan.
Zijn helm met de lamp had hij op de knipperstand gezet bij de ingang van de grot in de hoop dat iemand dat zou zien. Hij schreeuwde daarnaast zijn longen uit zijn lijf, omdat hij buiten auto’s kon horen. Maar er kwam maar niemand…

Lukas wordt gered!

Uiteindelijk ziet Lukas licht bij de ingang van de grot. Hij twijfelt eerst nog of hij niet gewoon droomt, maar dan herkent hij een van de leiders van de Caving Club, dezelfde die drie dagen eerder het hek op slot heeft gedaan.
Er komen direct hulpverleners die checken of hij ok is. Dat is hij, en nadat ze hem water hebben gegeven en een hamburger die ze mee hebben genomen wil hij eigenlijk maar één ding: naar huis!

Lukas Cavar lijkt uiteindelijk niets overgehouden te hebben aan zijn hachelijke avontuur. De Caving Club geeft aan hun Safety Standards nauwkeurig onder de loep te gaan nemen, aangezien zoiets natuurlijk nooit meer mag gebeuren.

Bron: Indiana Daily Student
Foto: bron

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in