Moeder zebra kreeg een veulen van vader ezel

Door: Pauline van der Waal

De natuur heeft soms iets bijzonders in petto. Zo is er in Kenia een veulentje geboren bij een zebra. De kleur van het diertje was echter opvallend bruin, hoewel hij wel gestreepte beentjes heeft. Oorzaak is een uitstapje van de moeder naar de bewoonde wereld.

Verdwaalde zebra in het dorp

Het Sheldrick Wildlife Trust in Kenia ontving vorig jaar mei een telefoontje. Er was een zebra verdwaald vanuit het Tsavo East National Park. Ze was naar een dorp dichtbij gewandeld en had zich aangesloten bij het vee van een vrouw die daar woonde. Dat trok aardig wat bekijks en ging weken goed, totdat de lokale media het oppikten. Hierna werd er een actie op touw gezet om de zebra terug te brengen naar waar ze hoorde. Zo gezegd, zo gedaan.

Veulentje geboren

Een poosje geleden werd de zebra weer gezien, en ze had een veulentje bij zich. Pas later was het veulen goed te zien. En waar normale zebrababy’s witte en bruine strepen hebben die later zwart kleuren, was er met dit diertje wat vreemds aan de hand. Hij was bruin en had maar heel lichte strepen. Werd er eerst nog gedacht dat het modder en stof was, drong het even later door dat het een ‘zonkey’ oftewel ‘zezel’ moest zijn.

Kruising tussen een ezel en een zebra

Een zonkey (zezel in het Nederlands) is een hoogst ongebruikelijke hybride tussen een zebra en ezel. De draagtijd van een zebra is twaalf maanden, dus het is niet moeilijk om te berekenen dat de zebra tijdens haar verblijf buiten het wildpark drachtig is geworden. De zonkey combineert het stevige lijf van zijn ezelvader en de gestreepte benen van zijn zebramoeder. Verder verwacht het park dat de zezel een normaal leven kan leiden, met één uitzondering. Zezels zijn -net als muilezels, kruisingen tussen paard en ezel- onvruchtbaar.

Bekijk hieronder de plaatjes via de Facebookpagina van het SWT.

Dat is nog eens grappig paasnieuws! Eerder berichtten we trouwens al over een gestippelde zebra.

Bron en volledige verhaal via Sheldrick Wildlife Trust
Hoofdfoto: Zezel via Pixabay

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer