Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Moeder zebra kreeg een veulen van vader ezel

Door: Pauline van der Waal

De natuur heeft soms iets bijzonders in petto. Zo is er in Kenia een veulentje geboren bij een zebra. De kleur van het diertje was echter opvallend bruin, hoewel hij wel gestreepte beentjes heeft. Oorzaak is een uitstapje van de moeder naar de bewoonde wereld.

Verdwaalde zebra in het dorp

Het Sheldrick Wildlife Trust in Kenia ontving vorig jaar mei een telefoontje. Er was een zebra verdwaald vanuit het Tsavo East National Park. Ze was naar een dorp dichtbij gewandeld en had zich aangesloten bij het vee van een vrouw die daar woonde. Dat trok aardig wat bekijks en ging weken goed, totdat de lokale media het oppikten. Hierna werd er een actie op touw gezet om de zebra terug te brengen naar waar ze hoorde. Zo gezegd, zo gedaan.

Veulentje geboren

Een poosje geleden werd de zebra weer gezien, en ze had een veulentje bij zich. Pas later was het veulen goed te zien. En waar normale zebrababy’s witte en bruine strepen hebben die later zwart kleuren, was er met dit diertje wat vreemds aan de hand. Hij was bruin en had maar heel lichte strepen. Werd er eerst nog gedacht dat het modder en stof was, drong het even later door dat het een ‘zonkey’ oftewel ‘zezel’ moest zijn.

Kruising tussen een ezel en een zebra

Een zonkey (zezel in het Nederlands) is een hoogst ongebruikelijke hybride tussen een zebra en ezel. De draagtijd van een zebra is twaalf maanden, dus het is niet moeilijk om te berekenen dat de zebra tijdens haar verblijf buiten het wildpark drachtig is geworden. De zonkey combineert het stevige lijf van zijn ezelvader en de gestreepte benen van zijn zebramoeder. Verder verwacht het park dat de zezel een normaal leven kan leiden, met één uitzondering. Zezels zijn -net als muilezels, kruisingen tussen paard en ezel- onvruchtbaar.

Bekijk hieronder de plaatjes via de Facebookpagina van het SWT.

Dat is nog eens grappig paasnieuws! Eerder berichtten we trouwens al over een gestippelde zebra.

Bron en volledige verhaal via Sheldrick Wildlife Trust
Hoofdfoto: Zezel via Pixabay

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer