Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Het ongelofelijke verhaal van Maria Furtner

Opgetekend door Pauline van der Waal

In 1941 was Maria Furtner zeventien jaar oud. Het was midden in de oorlog, en haar vader was zojuist overleden. Zij vertrok alleen, slechts vergezeld door haar koeien, de Chiemgauer Alpen in. Ze bracht die zomer door op de alm van haar familie, waar ze als kind al regelmatig kwam. Maar toen de herfst kwam, en het vee terug ging naar het dorp, bleef Maria alleen achter op de alm. Om haar lange leven lang nooit meer terug te keren.

Een leven onder de moeilijkste omstandigheden

Maria, die ook wel ‘Marie vom Geiglstoa’ of ‘Oberkasa-Marie’ werd genoemd leefde in de bergen, hoog boven het dal, alles behalve een luxe leven. Op de alm was er geen warm water, geen koelkast en geen wasmachine. Er was weinig moderniteit te ontdekken en het leek wel of de tijd honderd jaar stil had gestaan. Dat deerde Maria niets. De keren dat je haar kon tegenkomen in het dal zijn op één hand te tellen.

Niets kon Maria van haar alm verjagen

In 2009 sneeuwde het zo hard, dat het hele huis werd bedolven onder een lawine. Alleen het topje van de schoorsteen stak boven de sneeuwmassa uit. Na twee dagen kon ze uit haar benarde positie gered worden, maar na een dag of wat ging ze weer terug en klom haar huis weer in. Ze was het liefst op haar alm, samen met haar zes katten.
In 2013 brak ze haar voet, maar ook dat was geen reden om haar geliefde alm te verlaten: ‘die voet groeit hier boven ook wel weer aan elkaar’.

Roodomcirkeld de schoorsteen na de lawine in 2009 (foto merkur.de)
Roodomcirkeld de schoorsteen na de lawine in 2009 (foto merkur.de)

Een boek over haar leven

De Duitse Christiane Tramitz was zo onder de indruk van het levensverhaal van Marie, dat ze er een boek over schreef met de titel ‘Harte Tage, gute Jahre‘ (harde dagen, goede jaren). Ook maakte ze video’s van de tijd die ze met Marie doorbracht.
Op 25 juni van het jaar 2017 overleed Maria op 93-jarige leeftijd op haar eigen alm. Slechts twee weken nadat ze het boek over haar eigen leven in haar handen gehad, en slechts een uurtje nadat ze haar laatste biertje had gedronken.

Bekijk hieronder de elf minuten durende indrukwekkende video van Christiane Tramitz over “Marie vom Geiglstoa”.

Wil je het boek ‘Harte Tage, gute Jahre’ bestellen? Klik dan hier. Vooralsnog alleen in het Duits verkrijgbaar.


Lees hier meer opmerkelijke verhalen


Bewaren

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

één reactie op “Het ongelofelijke verhaal van Maria Furtner”

  • Peter Lam
    23 september 2017 at 20:29

    Mooi verhaal !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer