Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geen kip te zien

Door: Pauline van der Waal

Eerder schreef ik al over vijf waanzinnige verlaten plekken op de Canarische Eilanden, maar er is in de rest van de wereld nog zo veel meer te vinden. Kijk mee naar de meest indrukwekkende compleet verlaten plaatsen in de wereld.

Pripyat, oftewel de kerncentrale van Tsjernobyl

De datum 26 april staat bij veel mensen in het geheugen gegrift. In 1986 vond de kernramp van Tsjernobyl plaats, waarbij één van de kernreactoren in het holst van de nacht ontplofte. Door de enorme hoeveelheid radioactiviteit die hierbij vrij kwam, werden zo’n 135.000 mensen uit de 30 kilometer rondom de centrale gedwongen geëvacueerd. Dit gebeurde zo snel, dat deze plek er nog steeds grootdeels zo bijligt als meer dan 30 jaar geleden, maar dan overgenomen door de natuur.
Het lijkt me fantastisch om hier eens een kijkje te nemen. Of dat echt verstandig is, is een ander verhaal…

Verlaten gang in Tsjernobyl. Bron: Pixabay
Verlaten gang in Tsjernobyl. Bron: Pixabay
Een reuzenrad dat er nog net zo bij staat als toen. Bron: Pixabay
Een reuzenrad dat er nog net zo bij staat als toen. Bron: Pixabay

Treinenkerkhof in Uyuni, Bolivia

De enorm uitgestrekte zoutwoestijn Salar de Uyuni in Bolivia is wereldberoemd. Vooral van het zouthotel, de cactusoases en de grappige foto’s die de meeste bezoekers maken. Een andere publiekstrekker is het treinenkerkhof. Hier staan tientallen oude verroeste locomotieven, wagons en andere treinonderdelen. Inmiddels zitten ze flink onder de graffiti.

Mountainreporter Pauline in één van de treinen, die allemaal vrij toegankelijk zijn. Foto: Pauline van der Waal
Mountainreporter Pauline in één van de treinen, die allemaal vrij toegankelijk zijn. Foto: Pauline van der Waal
Een oude trein in de woestijn. Foto: Pauline van der Waal
Een oude trein in de woestijn. Foto: Pauline van der Waal

Ross Island in India

Ross Island was werd bebouwd in 1857 door de Britten, die het destijds voor het zeggen hadden in India. Er waren danszalen, clubs, zwembaden en prachtige tuinen die helaas eerst werden aangetast door een aardbeving en met de invasie van de Japanners in 1941 was het helemaal klaar. Tot 1979 ruzieden Japan en Groot-Brittannië om het eigenaarschap, waarna de Indiase Marine het overnam en er een basis aanlegde. Tegenwoordig is het eiland als toerist gemakkelijk te bezoeken.

Ook zo benieuwd hoe dit er in de hoogtijdagen uit heeft gezien? Foto: wikimedia commons
Ook zo benieuwd hoe dit er in de hoogtijdagen uit heeft gezien? Foto: wikimedia commons
Inmiddels heeft de natuur de overhand. Foto: wikimedia commons
Inmiddels heeft de natuur de overhand. Foto: wikimedia commons

Salpetermijn Humberstone in Chili

We reizen nogmaals af naar Zuid-Amerika, naar de Salpetergroeves Humberstone en Santa Laura in het noorden van Chili. Aan het begin van de 19e eeuw was het hier een drukte van jewelste. Mijnwerkers haalden salpeter uit de grond, waarvan kunstmest werd gemaakt. In WO I werd echter synthetisch nitraat uitgevonden, wat een veel betere grondstof was. De oude mijn raakte verlaten, en dit is wat er nog van over is.

Teufelsberg in Berlijn

Berlijn herbergt meerdere zeer bijzondere plekken en eentje daarvan is de Teufelsberg. Dit is een kunstmatige heuvel die tijdens de Koude Oorlog werd gebruikt om de VS af te luisteren. Toen die voorbij was, zijn de torens met de koepelvormige uiteinden verlaten. Je kunt er gemakkelijk naar toe en vanaf deze plek heb je een te gek uitzicht.

De verlaten torens op Teufelsberg in Berlijn. Foto: Pixabay
De verlaten torens op Teufelsberg in Berlijn. Foto: Pixabay

Te gek hè, zo’n lijstje? En we zijn nog lang niet klaar! Binnenkort weer een vervolg. Welke verlaten plek moet daar volgens jou zeker een plekje op de lijst krijgen? Laat het ons weten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer