klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geen kip te zien

Door: Pauline van der Waal

Eerder schreef ik al over vijf waanzinnige verlaten plekken op de Canarische Eilanden, maar er is in de rest van de wereld nog zo veel meer te vinden. Kijk mee naar de meest indrukwekkende compleet verlaten plaatsen in de wereld.

Pripyat, oftewel de kerncentrale van Tsjernobyl

De datum 26 april staat bij veel mensen in het geheugen gegrift. In 1986 vond de kernramp van Tsjernobyl plaats, waarbij één van de kernreactoren in het holst van de nacht ontplofte. Door de enorme hoeveelheid radioactiviteit die hierbij vrij kwam, werden zo’n 135.000 mensen uit de 30 kilometer rondom de centrale gedwongen geëvacueerd. Dit gebeurde zo snel, dat deze plek er nog steeds grootdeels zo bijligt als meer dan 30 jaar geleden, maar dan overgenomen door de natuur.
Het lijkt me fantastisch om hier eens een kijkje te nemen. Of dat echt verstandig is, is een ander verhaal…

Verlaten gang in Tsjernobyl. Bron: Pixabay
Verlaten gang in Tsjernobyl. Bron: Pixabay
Een reuzenrad dat er nog net zo bij staat als toen. Bron: Pixabay
Een reuzenrad dat er nog net zo bij staat als toen. Bron: Pixabay

Treinenkerkhof in Uyuni, Bolivia

De enorm uitgestrekte zoutwoestijn Salar de Uyuni in Bolivia is wereldberoemd. Vooral van het zouthotel, de cactusoases en de grappige foto’s die de meeste bezoekers maken. Een andere publiekstrekker is het treinenkerkhof. Hier staan tientallen oude verroeste locomotieven, wagons en andere treinonderdelen. Inmiddels zitten ze flink onder de graffiti.

Mountainreporter Pauline in één van de treinen, die allemaal vrij toegankelijk zijn. Foto: Pauline van der Waal
Mountainreporter Pauline in één van de treinen, die allemaal vrij toegankelijk zijn. Foto: Pauline van der Waal
Een oude trein in de woestijn. Foto: Pauline van der Waal
Een oude trein in de woestijn. Foto: Pauline van der Waal

Ross Island in India

Ross Island was werd bebouwd in 1857 door de Britten, die het destijds voor het zeggen hadden in India. Er waren danszalen, clubs, zwembaden en prachtige tuinen die helaas eerst werden aangetast door een aardbeving en met de invasie van de Japanners in 1941 was het helemaal klaar. Tot 1979 ruzieden Japan en Groot-Brittannië om het eigenaarschap, waarna de Indiase Marine het overnam en er een basis aanlegde. Tegenwoordig is het eiland als toerist gemakkelijk te bezoeken.

Ook zo benieuwd hoe dit er in de hoogtijdagen uit heeft gezien? Foto: wikimedia commons
Ook zo benieuwd hoe dit er in de hoogtijdagen uit heeft gezien? Foto: wikimedia commons
Inmiddels heeft de natuur de overhand. Foto: wikimedia commons
Inmiddels heeft de natuur de overhand. Foto: wikimedia commons

Salpetermijn Humberstone in Chili

We reizen nogmaals af naar Zuid-Amerika, naar de Salpetergroeves Humberstone en Santa Laura in het noorden van Chili. Aan het begin van de 19e eeuw was het hier een drukte van jewelste. Mijnwerkers haalden salpeter uit de grond, waarvan kunstmest werd gemaakt. In WO I werd echter synthetisch nitraat uitgevonden, wat een veel betere grondstof was. De oude mijn raakte verlaten, en dit is wat er nog van over is.

Teufelsberg in Berlijn

Berlijn herbergt meerdere zeer bijzondere plekken en eentje daarvan is de Teufelsberg. Dit is een kunstmatige heuvel die tijdens de Koude Oorlog werd gebruikt om de VS af te luisteren. Toen die voorbij was, zijn de torens met de koepelvormige uiteinden verlaten. Je kunt er gemakkelijk naar toe en vanaf deze plek heb je een te gek uitzicht.

De verlaten torens op Teufelsberg in Berlijn. Foto: Pixabay
De verlaten torens op Teufelsberg in Berlijn. Foto: Pixabay

Te gek hè, zo’n lijstje? En we zijn nog lang niet klaar! Binnenkort weer een vervolg. Welke verlaten plek moet daar volgens jou zeker een plekje op de lijst krijgen? Laat het ons weten!

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Canary Hiking

Eilandavontuur te voet: verken La Gomera en El Hierro

Canary Hiking nodigt je uit om de verborgen juweeltjes van de Canarische Eilanden te ontdekken tijdens onze onvergetelijke trektocht door La Gomera en El Hierro. Maak je klaar om te wandelen, met onze deskundige gidsen, door ongerepte bossen, langs adembenemende kliffen en historisch charmante dorpjes. Lees meer