Advertentie
Reizen naar Fins Lapland
Klik hier voor meer informatie over de reizen naar Fins Lapland 

 

Je kunt skydiven in de bergen, maar je kunt daar als je Felix Baumgartner heet ook nog  een schepje bovenop doen. Op 14 oktober 2012 maakte hij namelijk zijn legendarische skydive vanuit de ruimte, vestigde daarmee diverse records, en schreef wereldgeschiedenis. Het feit dat het live werd uitgezonden droeg daar nog eens extra aan bij.

Ruimte? Skydive? Record? Hoe zat het ook al weer?

De destijds 43-jarige Oostenrijker Felix Baumgartner werd in een ruimtecapsule die aan een grote ballon hing steeds hoger de ruimte in gevlogen. Op een hoogte van 39.045 meter (dat is meer dat 39 kilometer hoog!) sprong Felix uit zijn ruimtecapsule in de stratosfeer. Dit is dan ook de reden van de naam ‘Red Bull Stratos team’.

de eerste persoon die de geluidsbarrière met alleen zijn eigen lichaam heeft doorbroken

Zelfs als ervaren skydiver was de vrije val van 4 minuten en 20 seconden wel andere koek. Zijn maximale snelheid was 1.342,8 km/uur, wat hem de eerste persoon op aarde maakte die de geluidsbarrière met alleen zijn eigen lichaam heeft doorbroken, iets dat interessante gegevens opleverde voor de wetenschap. Toen hij de atmosfeer van de aarde binnen kwam, werd zijn snelheid afgeremd, en kon hij zijn parachute openen en landde vervolgens veilig en wel in de woestijn van New Mexico.

Felix Baumgartner na zijn veilige landing in de woestijn
Felix Baumgartner na zijn veilige landing in de woestijn

Miljoenen mensen keken live mee

Ik vond deze actie destijds zo waanzinnig spannend, en Felix compleet gestoord. Ik heb dus zeker alles aan de kant geschoven om live op internet te zien hoe hij het ervan af bracht. Al durfde ik regelmatig niet te kijken, zeker toen hij tijdens de vrije val veel te ongecontroleerd rondjes leek te draaien. En eerlijk is eerlijk, ik kan er nog steeds niet zonder kippenvel naar kijken… Gelukkig voor al die miljoenen mensen die via televisie of internet meekeken, maar vooral voor Felix Baumgartner zelf liep alles goed af!

Bekijk het filmpje dat op YouTube inmiddels ook alweer meer dan 42 miljoen keer bekeken is nóg maar een keer…

Bron: RedBull & RedBull

Bewaren

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in