Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Hiken in Holland VII | Het schiereiland Marken (NH)

Wandelverhalen van Laura Berns-van Unen

Ik merk dat ik wat achterloop met m’n blogs om je inspireren om de benen in Nederland te strekken. Zo heb ik prachtige wandelingen gemaakt in Nationaal Park de Maasduinen in Limburg en heb ik herten gespot in de Waterleidingduinen. Die zal ik nog voor je uitwerken, maar eerst de wandeling van vandaag. Die ging over het schiereiland Marken (nabij Monnickendam in Noord-Holland).

Marken
Mijn rondje over Marken. Foto: Laura Berns-van Unen

Marken in het Markermeer

Door de lockdown is alles dicht, maar het voordeel is waarschijnlijk dat het rustig is. Waarschijnlijk wordt dit schiereiland normaal gesproken overstroomd door toeristen… Dit lees ik tenminste in andere blogs over wandelen op Marken. Marken was lange tijd een echt eiland. In 1957 werd het door de aanleg van een dijk het huidige schiereiland.

Gelukkig heeft het dorp zijn karakteristieke uitstraling behouden en ziet het er pittoresk uit. Wandelnetwerk Noord-Holland heeft een aantal wandelingen uitgezet die prima te combineren zijn als je wat meer kilometers wilt maken. Marken is maar drie km2 groot en dus prima voor wat tippeltjes met de benenwagen.

Buurtschap in Marken
Buurtschap in Marken. Foto: Laura Berns-van Unen

Tijdens het verkennen van het eiland, kom je een combinatie tussen natuur en cultuur tegen. De wandelingen gaat grotendeels over de dijk, met tussendoor langs wat ‘buurtschappen’. Deze ‘buurtschappen’ zijn kleine groepjes huizen. Uiteindelijk vormen ze wel tezamen één leef- en woonplaats.

Sinds de bouw van de Afsluitdijk heeft Marken geen last meer van overstromingen, maar in het centrum vind je nog wat borden en verwijzingen naar de overstromingen waar Marken mee te kampen heeft gehad.

Hiken over de Bukdijk

Marken heeft een stukje dijk van circa twee kilometer dat je heen-en-weer kunt lopen en waar je aan het einde uitzicht op Volendam hebt. Dit stuk dijk zit niet in de wandelroutes van het Wandelnetwerk Noord-Holland, maar op internet zag ik verslagen dat dit stukje wel de moeite waard kan zijn door de diversiteit van flora en fauna. Vandaag was het vooral heel erg modderig.

Het gaf wel het ‘alleen op de wereld-gevoel’ en was meer ‘hiken’ dan wandelen

En was de blik met name naar beneden gericht en konden we niet echt genieten van de natuur. Het gaf wel het ‘alleen op de wereld-gevoel’ en was meer ‘hiken’ dan wandelen. Ik kan me voorstellen dat hier in een ander jaargetij wat meer diversiteit is en dat dit leuke extra kilometers zijn. Als het pad echter modderig begint, besef dan dat het alleen maar erger wordt en dat er niet veel te zien zal zijn. haha

Bukdijk
Wandelen over de Bukdijk. Foto: Laura Berns-van Unen
Uitzicht Volendam
Aan het einde van de Bukdijk; uitzicht op Volendam. Foto: Laura Berns-van Unen

Cultuur

Een bezoekje aan Marken is niet compleet zonder een kijkje te nemen bij de vuurtoren “Het paard van Marken”. Deze vuurtoren dateert uit 1839 en werkt nog steeds.

vuurtoren Marken
“Het paard van Marken”. Foto: Laura Berns-van Unen

En uiteraard is het lekker om door de smalle straatjes te struinen en te genieten van de mooie geveltjes. Ook is er een museum en klompenmakerij, maar beiden waren dicht. Er schijnen ook nog mensen in klederdracht rond te lopen, maar die hebben we niet ‘gespot’.

Marken centrum
Het centrum van Marken. Foto: Laura Berns-van Unen

VIDEO | Marken in zeven seconden

Ligging en bereikbaarheid

Marken is met de auto, de bus en de boot te bereiken. Auto’s moeten aan de rand van het dorp parkeren. Als je geen parkeergeld wilt betalen, dan kun je je auto achter laten vlak voordat je de dijk oprijdt of in één van de uitvalsvakken langs de N-weg. Bij aankomst op het schiereiland heb je een ruime parking waar je voor negen euro een dagkaart kunt kopen. Er gaat ook een boot vanuit Volendam. Marken is prima per fiets of te voet verkennen. Als je over de dijken aan de buitenkant wilt lopen, dan is de rondwandeling circa negen kilometer.

Ben jij weleens op Marken geweest? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen! Of heb je andere tips voor leuke wandelingen? Zet ze in de reacties hieronder of op onze Facebookpagina (Facebook.com/mountainreporters).


Lees meer over wandelen in Nederland op OutdoorDichtbij.nl


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer