Het Tientje van Waternet

Door Frederik van Beukering

Het tientje van Waternet is een van de vele wandelingen die zijn uitgezet in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Tijdens deze wandeling ontdek je het noordoostelijke deel van het duingebied en vertrek je vanuit de ingang oranjeduin/oase net buiten Heemstede-Aerdenhout. De tien kilometer aan wandeling zit vol variatie, je loopt door dichte bossen en open vlaktes, langs waterpartijen kan genieten van uitzichtpunten vanaf hoge duinen. Maar er blijft genoeg reden over om ook na de wandeling terug te komen want het duingebied beslaat zo’n 3400 hectare. Een oppervlak dat vanaf Zandvoort in het noorden doorloopt tot aan Noordwijk in het zuiden.

Let op! Voor toegang tot de Amsterdamse Waterleidingduinen heb je een toegangskaart nodig. Een dagkaart ter waarde van € 1,50 kan je van tevoren aanschaffen via de website of aan de poort kopen bij de automaat. Door de omvang van het gebied kenmerkt het zich door een grote variëteit aan landschappen en is het dus ideaal voor hardlopers of wandelaars. Je kan er echter niet terecht met je hond omdat deze niet toegestaan zijn in het gebied, net als fietsen en andere voertuigen. Het gebied is geopend tussen zonsopkomst en zonsondergang dus deze prachtige momenten van de dag kan je perfect meemaken tijdens een wandeling in het gebied.

Waternet?!

Wellicht verraad de naam van de wandeling het al maar de lengte van deze tocht is exact 10km. Het is geen hele gemakkelijke route omdat een groot deel ervan je leidt over avontuurlijke paadjes en door het soms mulle zand van de duinpannen. Maar dit vormt wel de beste manier om het duingebied te ontdekken. Op sommige momenten worden de paden zelfs minder duidelijk zichtbaar en heb je echt even je gps nodig om de weg te vinden. Hier krijg je echter wel prachtige uitzichten voor terug!

Vanaf de poort aan de ingang van het gebied volg je het vlonderpad rechtsaf door het bos, dit brengt je tot aan het bezoekerscentrum van de Amsterdamse Waterleidingduinen, een industrieel pand aan het water. Het gebied is dan ook nog steeds in gebruik als waterwingebied dat wordt beheert door het Amsterdamse waterbedrijf Waternet. In deze duinen wordt al sinds 1853 water gewonnen voor Amsterdam en omgeving en het is daarmee het oudste waterwingebied van het land.

Op zoek naar damherten

Wie een wandeling door de Amsterdamse Waterleidingduinen gaat maken komt bijna gegarandeerd damherten tegen. Deze dieren zijn inmiddels gewend aan de aanwezigheid van wandelaars en daarom ook vrij tam. Je steekt vlak na het bezoekerscentrum via een smalle brug het water over waarna een zandpad je langs overblijfselen van bunkers van het Museumduin brengt. Met een beetje geluk zwerven er hier al wat herten rond. Je volgt het slingerende pad tussen het water en de bosrand waarna je aan het einde een beklimming van de hoogste duintoppen staat te wachten. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over het duinlandschap dat reikt tot aan Zandvoort.

Vliegermonument

Na te hebben genoten van dit wijdse uitzicht daal je van de duin af en steek je het kanaal over. Hier stuit je op een klinkerweg die je volgt tot aan het vliegermonument, een gedenksteen ter nagedachtenis aan de bommenwerper die hier in 1945 is neergestort. Bij dit monument sla je rechtsaf het bos in dat al snel uitkomt op een zandvlakte dat wederom een totaal ander beeld geeft van het duinlandschap. Even verderop steek je via een smalle brug het water weer over en vervolg je de route langs het water.

Wanneer je bij een afrastering aankomt stap je eroverheen en struin je over het Eiland van Rolvers, waar in de eerste helft van de 20e eeuw de familie Rolvers geboerd heeft. Voorheen heette dit ’t Weiland van Rolvers totdat het omringt werd door water en men de naam aanpaste. Aan het einde van het Eiland stap je weer over de afrastering en loop je over de dam via de speelweide terug naar de Ingang Oranjekom/Oase.

Zelf lopen? Bekijk de volledig wandeling hieronder of op Komoot.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

BBI Travel

De aantrekkingskracht van Catalonië

Catalonië biedt het hele jaar door een breed scala aan buitenactiviteiten aan de kust of in de bergen. Of je nu over natuurpaden wilt wandelen, mountainbiken, wildwatervaren of ecotoerisme wilt proberen. Bekijk hier alle mogelijkheden voor een actieve vakantie in de natuur.. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer