klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Hiken in Holland 2 | De Twiskeroute (NH)

Door Laura Berns-Van Unen

Zoals in m’n vorige blog geschreven, zijn er ook in Nederland prachtige wandelingen te maken. In de serie ‘Hiken in Holland’ neem ik je mee naar mooie plekjes om je benen te strekken. Dit keer een natuurgebied vlakbij Amsterdam: ’t Twiske. In mijn blog over Dublin/Howth staat een combinatie van een stedentrip met een heerlijke hike; hier is dit ook een mooie combinatie. Een stedentrip in Amsterdam en genieten van alle cultuur daar en als je de natuur op wilt zoeken, dan sta je binnen een half uur in ’t Twiske.

Haven in Het Twiske
Haven in Het Twiske (foto: Laura Berns-van Unen)

Natuurgebied Het Twiske

Op Wikipedia staat dit natuurgebied als volgt omschreven: “Het Twiske is een recreatie- en natuurgebied en een typisch Noord-Hollands veenplassengebied in de Zaanstreek. Het ligt ten noordwesten van Amsterdam en behoort tot de gemeenten Landsmeer en Oostzaan. Het dankt zijn naam aan het gelijknamige riviertje.”

Weerspiegeling
Weerspiegeling (foto: Laura Berns-van Unen)

Het gebied is voor vele sporten geschikt: wandelen, fietsen, skaten, zwemmen, duiken en surfen. Ook zijn er diverse stranden met speelplaatsen. En de hond mag ook mee. Op de website van Het Twiske staan alle activiteiten beschreven. Het Twiske staat al ruim van te voren op de verkeersborden aangegeven en is via de ring A8 te bereiken. Parkeren kost geld, maar er zijn ruim voldoende plekken beschikbaar. Ook kun je hier met het openbaar vervoer komen.

Routes

Er zijn diverse wandelroutes tussen de 3,5 km en 16 km. Voor een wandelkaart klik hier. Ik heb de langste route gelopen: de Twiskeroute. Met deze route kom je door het grootste gedeelte van dit natuurgebied. De route is goed gemarkeerd door Wandelnetwerk Noord-Holland; je volgt de rode pijlen. Wij zijn gestart bij het Twiske Beheerskantoor, maar je kunt volgens mij bij elk parkeerterrein starten.

Wandelschoenen zijn aan te raden want je loopt over diverse ondergronden. Je loopt over dijken, door bossen en door weilanden. Onderweg kun je genieten van diverse soorten flora en fauna. Grote kans dat je Schotse Hooglanders tegen komt!

Schotse Hooglanders in Het Twiske
Schotse Hooglanders in Het Twiske (foto: Laura Berns-van Unen)

En dankzij het vele water zie je veel moeras-, riet- en watervogels. Ook schijn je hier vossen en hermelijnen te kunnen spotten en je ziet soms roofvogels rondcirkelen. Door de bijzondere en rijke flora en fauna heeft Het Twiske een speciale status gekregen als beschermd natuurgebied. Het is aangewezen als een Natura 2000-gebied.

Koe in Het Twiske
Koe in Het Twiske (foto: Laura-Berns van Unen)

Conditie pad

Ik vind de Twiskeroute een makkelijke wandeling. Er zitten geen hoogteverschillen in en de onverharde ondergronden zijn prima te begaan (geen mul zand zoals bij bijvoorbeeld de Duintoppenroute). Je merkt echt dat dit gebied is bedoeld om te recreëren en wordt goed onderhouden. Onderweg staan er diverse bankjes en je kunt ook neerstrijken bij een paar restaurantjes. Er zijn maar vier horecapunten en die liggen in de buurt van elkaar, dus als je niets zelf mee neemt, dan is het wel belangrijk dat je goed plant waar je gaat starten en op welk moment je dus in de buurt van iets te drinken en/of eten bent.

Naast genieten van de natuur kun je ook de monumentale Twiskemolen bezoeken. De Twiskemolen is als één van de weinige poldermolens in Nederland nog echt in bedrijf. Dit rijksmonument wordt ook bewoond.

Twiske molen
Twiske molen (foto: Laura Berns-van Unen)

Ondanks dat je soms uitzicht hebt op de flats en industrie van Amsterdam, ben je hier echt buiten en kun je genieten van de rust en ruimte.

Heb jij tips voor een mooie wandeling in Nederland? Zet deze dan in de reactie onder dit bericht zodat we elkaar kunnen inspireren om nog meer mooie Nederlandse plekjes te ontdekken. Ik ga nadenken wat mijn volgende wandeling word voor de serie ‘Hiken in Holland’. Hou de website en/of Facebookpagina in de gaten voor het volgende verslag.

Veel wandelplezier gewenst!

Silhouet

Lees hier meer verhalen en artikelen over Outdoor in Nederland


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Canary Hiking

Eilandavontuur te voet: verken La Gomera en El Hierro

Canary Hiking nodigt je uit om de verborgen juweeltjes van de Canarische Eilanden te ontdekken tijdens onze onvergetelijke trektocht door La Gomera en El Hierro. Maak je klaar om te wandelen, met onze deskundige gidsen, door ongerepte bossen, langs adembenemende kliffen en historisch charmante dorpjes. Lees meer