Hiken in Holland 2 | De Twiskeroute (NH)

Door Laura Berns-Van Unen

Zoals in m’n vorige blog geschreven, zijn er ook in Nederland prachtige wandelingen te maken. In de serie ‘Hiken in Holland’ neem ik je mee naar mooie plekjes om je benen te strekken. Dit keer een natuurgebied vlakbij Amsterdam: ’t Twiske. In mijn blog over Dublin/Howth staat een combinatie van een stedentrip met een heerlijke hike; hier is dit ook een mooie combinatie. Een stedentrip in Amsterdam en genieten van alle cultuur daar en als je de natuur op wilt zoeken, dan sta je binnen een half uur in ’t Twiske.

Haven in Het Twiske
Haven in Het Twiske (foto: Laura Berns-van Unen)

Natuurgebied Het Twiske

Op Wikipedia staat dit natuurgebied als volgt omschreven: “Het Twiske is een recreatie- en natuurgebied en een typisch Noord-Hollands veenplassengebied in de Zaanstreek. Het ligt ten noordwesten van Amsterdam en behoort tot de gemeenten Landsmeer en Oostzaan. Het dankt zijn naam aan het gelijknamige riviertje.”

Weerspiegeling
Weerspiegeling (foto: Laura Berns-van Unen)

Het gebied is voor vele sporten geschikt: wandelen, fietsen, skaten, zwemmen, duiken en surfen. Ook zijn er diverse stranden met speelplaatsen. En de hond mag ook mee. Op de website van Het Twiske staan alle activiteiten beschreven. Het Twiske staat al ruim van te voren op de verkeersborden aangegeven en is via de ring A8 te bereiken. Parkeren kost geld, maar er zijn ruim voldoende plekken beschikbaar. Ook kun je hier met het openbaar vervoer komen.

Routes

Er zijn diverse wandelroutes tussen de 3,5 km en 16 km. Voor een wandelkaart klik hier. Ik heb de langste route gelopen: de Twiskeroute. Met deze route kom je door het grootste gedeelte van dit natuurgebied. De route is goed gemarkeerd door Wandelnetwerk Noord-Holland; je volgt de rode pijlen. Wij zijn gestart bij het Twiske Beheerskantoor, maar je kunt volgens mij bij elk parkeerterrein starten.

Wandelschoenen zijn aan te raden want je loopt over diverse ondergronden. Je loopt over dijken, door bossen en door weilanden. Onderweg kun je genieten van diverse soorten flora en fauna. Grote kans dat je Schotse Hooglanders tegen komt!

Schotse Hooglanders in Het Twiske
Schotse Hooglanders in Het Twiske (foto: Laura Berns-van Unen)

En dankzij het vele water zie je veel moeras-, riet- en watervogels. Ook schijn je hier vossen en hermelijnen te kunnen spotten en je ziet soms roofvogels rondcirkelen. Door de bijzondere en rijke flora en fauna heeft Het Twiske een speciale status gekregen als beschermd natuurgebied. Het is aangewezen als een Natura 2000-gebied.

Koe in Het Twiske
Koe in Het Twiske (foto: Laura-Berns van Unen)

Conditie pad

Ik vind de Twiskeroute een makkelijke wandeling. Er zitten geen hoogteverschillen in en de onverharde ondergronden zijn prima te begaan (geen mul zand zoals bij bijvoorbeeld de Duintoppenroute). Je merkt echt dat dit gebied is bedoeld om te recreëren en wordt goed onderhouden. Onderweg staan er diverse bankjes en je kunt ook neerstrijken bij een paar restaurantjes. Er zijn maar vier horecapunten en die liggen in de buurt van elkaar, dus als je niets zelf mee neemt, dan is het wel belangrijk dat je goed plant waar je gaat starten en op welk moment je dus in de buurt van iets te drinken en/of eten bent.

Naast genieten van de natuur kun je ook de monumentale Twiskemolen bezoeken. De Twiskemolen is als één van de weinige poldermolens in Nederland nog echt in bedrijf. Dit rijksmonument wordt ook bewoond.

Twiske molen
Twiske molen (foto: Laura Berns-van Unen)

Ondanks dat je soms uitzicht hebt op de flats en industrie van Amsterdam, ben je hier echt buiten en kun je genieten van de rust en ruimte.

Heb jij tips voor een mooie wandeling in Nederland? Zet deze dan in de reactie onder dit bericht zodat we elkaar kunnen inspireren om nog meer mooie Nederlandse plekjes te ontdekken. Ik ga nadenken wat mijn volgende wandeling word voor de serie ‘Hiken in Holland’. Hou de website en/of Facebookpagina in de gaten voor het volgende verslag.

Veel wandelplezier gewenst!

Silhouet

Lees hier meer verhalen en artikelen over Outdoor in Nederland


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

BBI Travel

De aantrekkingskracht van Catalonië

Catalonië biedt het hele jaar door een breed scala aan buitenactiviteiten aan de kust of in de bergen. Of je nu over natuurpaden wilt wandelen, mountainbiken, wildwatervaren of ecotoerisme wilt proberen. Bekijk hier alle mogelijkheden voor een actieve vakantie in de natuur.. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer