Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Hiken in Holland VI: De Poldervaartroute in Zuid-Holland

Een wandelverslag van Laura Berns

In augustus waren we met onze minicamper aan het kamperen in de buurt van Delft. De zoektocht naar een kleinschalige en rustige overnachtingsplaats was lastig omdat zo veel Nederlanders in eigen land op vakantie waren. Groot gelijk, want er is zo veel moois te ontdekken! Maar wel pech voor degenen die niet van het plannen zijn 😉. Het zoekfilter was dus nagenoeg heel Nederland en we hebben via Campspace een plekje gevonden bij mensen in de fruitbongerd met uitzicht op de landerijen van Midden-Delfland.

Echt prachtig! In de buurt van deze plek was ook een uitgestippelde wandelroute en degenen die al meer blogs hebben gelezen, weten dat ik van wandelen hou 😊. Dus ook in deze omgeving gingen de wandelschoenen aan en hebben we de regio verkent via de “Poldervaartroute” (12 km).

Poldervaartroute
Poldervaartroute op satellietniveau

Bij de ‘minicamping’ lag een boekje met allerlei wandelroutes van Vereniging Midden-Delfland, maar uiteindelijk hebben we hem ook online gevonden.

Regio Midden-Delfland

Midden-Delfland is een groene gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Midden-Delfland is een veenweidegebied, dat door verschillende steden wordt omringd. Het is een samenvoeging van diverse dorpjes en buurtschappen. In Midden-Delfland ligt 1.400 ha recreatiegebied. Midden-Delfland is ook het eerste Bijzonder Provinciaal Landschap van Nederland. Deze status geeft het belang aan van het open en groen houden van dit agrarisch veenweidelandschap tussen de steden. (bron: Wikipedia)

Poldervaart

De Poldervaartroute start in Schiedam en gaat via de voormalige buurtschappen, om de Noord-Kethelpolder en langs de Poldervaart en Schie. Kortom, volop afwisseling. Als je in Schiedam start dan loop je via een park naar het daadwerkelijke recreatiegebied Midden-Delfland.

De 'jungle' van Schiedam Poldervaartroute
De ‘jungle’ van Schiedam. Foto: Laura Berns-van Unen
De Poldervaartroute start in een park in Schiedam
De Poldervaartroute start in een park in Schiedam. Foto: Laura Berns-van Unen

Deze weg (= Harreweg) wordt ook wel omschreven als “een ‘groene vinger’ naar Midden-Delfland”. Dit stuk eindigt in het buurtschap Windas, bij de Poldervaart. Over de Poldervaart loopt een spoorbrug; wij liepen hier precies onderdoor toen er net een trein overheen kwam denderen.

Spoorlijn Delft <> Schiedam
Spoorlijn Delft <> Schiedam. Foto: Laura Berns-van Unen

Over de Poldervaart lopen diverse fietsbruggetjes dus je kunt een aantal keer daar op gaan staan en genieten van het uitzicht over het water.

Poldervaart
Poldervaart. Foto: Laura Berns-van Unen

De route loopt over de dijk langs de Poldervaart.

Over de dijk langs de Poldervaart
Over de dijk langs de Poldervaart. Foto: Laura Berns-van Unen

De Poldervaart was vroeger een belangrijk afwateringskanaal, maar is nu afgedamd bij kanaal de Schie. De voormalige sluizen liggen nog als monument in het water.

Schie

De route loopt vervolgens langs kanaal De Schie. Je kunt de kerk van Delft al van verre zien opdoemen. Je passeert wat oude boerderijen en huisjes en loopt door buurtschap Kandelaar. Op een gegeven moment duik je de Noordkethelpolder in en loop je via weilanden met koeien naar het Abtswoudsebos.

Noordkethelpolder
Noordkethelpolder . Foto: Laura Berns-van Unen

Rondom dit bos is een mooi ruig natuurgebied met allerlei bloemen, planten en bomen. Ik ben niet thuis in de flora en fauna, dus ik weet niet exacte welke soorten er allemaal te zien zijn. Maar hoorden genoeg geluiden en zagen veel diversiteit in de (nieuwe) natuur. Mooi om te zien dat dit bestaat tussen alle drukke steden.

Koeien op de "Mantjeskade" Poldervaartroute
Koeien houden het gras kort op de “Mantjeskade”. Foto: Laura Berns-van Unen
Mantjeskade Poldervaartroute
De Mantjeskade moest Delft vroeger droge voeten garanderen. Foto: Laura Berns-van Unen

Harreweg

Op een gegeven moment kom je via een fietstunnel weer op de ‘reguliere’ weg en verlaat je de graslanden en onverharde paden. Vanaf het fiets-/wandelpad blijf je uitzicht houden op de Noord-Kethel Polder, dus het is nog steeds een mooi stuk om te wandelen. Na een paar kilometer kom je weer op de Harreweg en loop je door buurtschap de Zweth. Als je de Harreweg volgt dan kom je vanzelf op het punt waar de wandeling is begonnen.

Condities pad

Een deel gaat over verhard pad, maar een deel loop dwars door de weilanden. Ondanks het stuk onverharde weg, loopt deze wandeling makkelijk weg. Het is wel verstandig om waterdichte wandelschoenen aan te trekken, want het grasland en de bermen kunnen zompig zijn. Het merendeel van het pad is afgescheiden van de autoweg en sommige stukken zijn echt alleen voor wandelaars. De paadjes zijn wel smal, dus je loopt vooral achter elkaar in plaats van naast elkaar.

Markering

Deze route is niet gemarkeerd en vanuit het boekje zijn de omschrijvingen verouderd waardoor het soms zoeken is. Vanuit de website kun je wel goed inzoomen op straatniveau zodat je zo kunt bekijken welke weg je moet hebben. Maar dan moet je wel constant je telefoon er bij pakken om naar de route te kijken. Er is ook een gpx-bestand te downloaden.

Zondondergang Midden-Delfland Poldervaartroute
Ter afsluiting nog een mooie zonsondergang over Midden-Delfland. Foto: Laura Berns-van Unen

Heb jij de Poldervaartroute al eens gelopen? Of heb je andere interessante wandelroutes in Nederland die je kunt aanbevelen? Laat een reactie achter om anderen te informeren en inspireren.

Veel wandelplezier!


Meer lezen over Wandelen in Nederland en omgeving? Ga naar www.OutdoorDichtbij.nl


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer