Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Hiken in Holland | Deel V: Klompenpad Molenbeeksepad, in de regio Veluwe

Door Laura Berns-Van Unen

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een verslag heb gedeeld van een mooie wandeling in Nederland die ik aan kan bevelen. Door de Corona-crisis hebben we er voor gekozen om er niet te vaak op uit te trekken en vooral in de nabijheid van ons dorp rond te wandelen.

Maar afgelopen weken zijn we door de versoepeling toch wat verder weg de rustigere plekken op gaan zoeken en kan ik weer wat leuke wandelingen aan je aanbevelen. Mijn wandelserie “Hiken in Holland” wordt vanaf heden dus weer frequenter opgepakt!

Half augustus stonden we met ons minicampertje op Natuurkampeerterrein Landgoed Quadenoord. Daar liepen twee ‘klompenpaden’ langs en wat is er nou makkelijker om een wandeling te beginnen vanuit “huis”?

uitzicht Veluwe
Uitzicht Veluwe. Foto: Laura Berns-van Unen

Wat is een ‘klompenpad’?

In de provincies Utrecht en Gelderland hebben diverse boeren hun boerenland open gesteld voor wandelaars. Een klompenpad gaat zoveel mogelijk over onverharde paden, boerenland en langs historische plekjes. Er is ook een app waarin je de routes kunt bekijken, en mee kunt navigeren, en er schijnt ook achtergrondinformatie in te staan. Ik heb de app niet gedownload dus ik kan daar niet uit eigen hand iets over schrijven. Er waren voldoende bordjes om zonder app goed te navigeren.

klompenpad met blauwe klomp
Bordje dat het klompenpad aangeeft. Foto: Laura Berns-van Unen

Molenbeeksepad

routekaart Molenbeeksepad
Routekaart Molenbeeksepad (bron: website Klompenpaden.nl)

Het klompenpad Molenbeeksepad is zeventien kilometer en loopt door het buitengebied van Wolfheze, Heelsum en Renkum. De route is aangegeven via bordjes met een blauwe klomp. Op de bordjes staat dat de wandeling vijftien kilometer is, maar volgens de website en via onze eigen tracker is het twee kilometer langer. De wandeling is erg afwisselend en met name de stukken over de hei en door het bos vond ik prachtig.

Heide in bloei
Heide in bloei in augustus. Foto: Laura Berns-van Unen
Bos en heide
Bos en heide. Foto: Laura Berns-van Unen

Er zit ook een klein beetje hoogteverschil in het stuk over de hei, dus je ziet glooiende uitzichten met bloeiende heide.

Glooiend heidelandschap
Glooiend heidelandschap. Foto: Laura Berns-van Unen

Onderweg kom je langs een paar horecapunten, dus je kunt er echt een dagtochtje van maken met voldoende rustpunten. En je kunt natuurlijk ook zelf picknickspullen meenemen om bij één van de vele bankjes neer te strijken en midden in de natuur uit te rusten.
Het klompenpad is merendeels alleen te voet begaanbaar, dus je kunt optimaal genieten van de wandeling en je hebt weinig last van andere verkeersdeelnemers.

Laura & Andries
Beetje dollen onderweg! Foto: Laura Berns-van Unen

Natuurgebied Wolfheze

Rondom Wolfheze liggen één van de oudste bossen van Nederland. Natuurmonumenten heeft dit gebied in haar beheer.

watertoren Wolfheze
Watertoren Wolfheze. Foto: Laura Berns-van Unen

De Wolfhezerheide wordt doorkliefd door de A50, maar daar heb je als wandelaar geen last van. Er loopt namelijk een ecoduct waar je ook als mens gebruik van mag maken. En dat is maar bij een paar ecoducten in Nederland mogelijk, dus het is een unieke oversteek. Niet dat je daar veel van merkt, want het stuk waar je mag lopen is afgeschermd en het lijkt alsof je over een reguliere brug loopt. Maar het idee is wel grappig 😉.

ecoduct A50
Ecoduct A50. Foto: Laura Berns-van Unen

Landgoed Quadenoord

Landgoed Quadenoord was ons beginpunt, maar je kunt de wandeling uiteraard ook ergens anders starten. Bij het landgoed is een beeldentuin met picknicktafels en een klein horecapunt. Ruim wat tijd in om van deze (beelden)tuin te genieten.

Conditie pad

Het pad is grotendeels onverhard, dus niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens. Draag goede schoenen, want het pad kan zompig zijn en gaat over grind, door het bos, door weilanden, etcetera. Op de website zie ik dat honden verboden zijn op de stukken die over particulier gebied gaan. Het is geen moeilijke wandeling, maar om zeventien kilometer over met name onverharde stukken te lopen vergt natuurlijk wel een beetje conditie.

Laura in het bos tijdens het klompenpad
Laura in het bos. Foto: Laura Berns-van Unen

Jouw tips

Heb jij deze zomer nog mooie wandelingen gemaakt? Zet jouw aanbevelingen in de reacties hieronder en inspireer anderen. Dankzij ons minicampertje kunnen wij ook wat makkelijker weekendjes weg om wat verder van huis natuurgebieden te ontdekken. Ik ben dus ook benieuwd naar jouw aanbevelingen zodat ik ook weer wat inspiratie opdoe voor een volgende editie van “Hiken in Holland”.

Klompenpad over de Veluwe
Klompenpad Molenbeeksepad gaat over een deel van de heide. Foto: Laura Berns-van Unen

Hou Mountainreporters, OutdoorDichtbij.nl en onze Facebookpagina in de gaten voor een volgend verslag. Ik wens je veel wandelplezier toe!


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer