Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Bovenop een heuvel staat een prieeltje. Een rustpunt met eikenhouten stoelen waarvan de  armleuningen in de vorm van een zwaan zijn gesneden. Vanuit het prieel kijk je uit over de bossen van Landgoed Staverden op de Veluwe. Je hoort de wind ruisen door de beuken die langzaam hun bladeren verliezen. Onderaan de heuvel stroomt een beekje met aan de waterkant een oude eik. Verweerd door de jaren, maar niet minder mooi.

Staverden Schöffel
Landgoed Staverden. Foto: Marloes van Pareren

Landgoed Staverden

Een vlassig zonnetje schijnt tussen de oranje beukenbladeren door en werpt onregelmatige schaduwen op het dikke tapijt bladeren onder onze voeten. Het is duidelijk herfst. Paddenstoelen groeien tussen de dikke wortels van de oude bomen omhoog en bieden onderdak aan allerlei kruipende diertjes. Op mijn knieën probeer ik ze van dichtbij te fotograferen. Nog geen vijf minuten zijn we aan de wandel, maar de eerste moddervegen hebben zich al op mijn Schöffel wandelbroek gevormd.

Staverden Schöffel
Landgoed Staverden. Foto: Marloes van Pareren

Schöffel wandelbroek

Voor Mountainreporters mag ik samen met reporter Manja Herrebrugh een wandelbroek van het Duitse merk Schöffel testen. Het is herfst, de grond is vochtig van de vele regen de dagen ervoor en op sommige delen van onze wandeling is het pad veranderd in dikke blubber. We kunnen ons geen betere condities wensen om een wandelbroek in te testen!

Staverden Schöffel
Het landhuis omringt door een slotgracht. Foto: Marloes van Pareren
Staverden Schöffel
Wandelen door beukenbossen. Foto: Marloes van Pareren

Terug in de tijd

We hebben een wandeling gepland van ongeveer twaalf kilometer. We beginnen bij het sprookjesachtige landhuis Staverden waarna we het landgoed eromheen verkennen. Beukenbossen, boerderijen en heidevelden wisselen elkaar af. Eekhoorntjes rennen langs boomstammen op en neer; druk bezig hun voedselvoorraad voor de winter aan te leggen. Hoog boven ons horen we de roep van een buizerd. Rook kringelt uit de schoorsteen van de oude boerderijen die we passeren. Het voelt allemaal zo onwerkelijk, zo mooi. Alsof we een paar honderd jaar terug in de tijd zijn gegaan.

Staverden Schöffel
Terug in de tijd. Foto: Marloes van Pareren
Staverden Schöffel
We beginnen in de prachtige tuin rondom het landhuis. Foto: Marloes van Pareren
Staverden Schöffel
Wandelen door bossen. Foto: Marloes van Pareren
Staverden Schöffel
En door heidevelden. Foto: Marloes van Pareren

Genieten

Soms gaan we gewoon even zitten op een boomstam om naar de geluiden om ons heen te luisteren. Om de kleuren te zien veranderen in de herfstzon. Om een kopje thee uit onze thermos te drinken en te genieten van de natuur.

Staverden Schöffel
Genieten van de natuur. Foto: Marloes van Pareren

En zo wandelen we, zitten we op onze knieën, springen over plassen en pauzeren op natte bankjes. Eigenlijk niets wat we normaal niet doen tijdens onze outdoor avonturen en dus perfect om onze wandelbroeken aan een wandeltest te onderwerpen!

Staverden Schöffel
De test is begonnen! Foto: Marloes van Pareren

Testen!

Manja mag van Schöffel de witte afritsvariant van de Ascona testen. Zelf heb ik een donkergrijze niet-afritsbare variant van de Ascona aan. De stof van de broek voelt licht en luchtig aan en heeft veel stretch. Dit is met name erg prettig als je door je knieën buigt of op een laag bankje zit. De dunne stof maakt wel dat dit geen winterbroek is, hij is perfect voor de zomer en mooie lente- en herfstdagen, maar als het buiten echt koud en guur wordt is deze broek te koud.

Staverden Schöffel
De stof stretched goed mee en voel licht aan. Foto: Marloes van Pareren
Staverden Schöffel
Landgoed Staverden. Foto: Marloes van Pareren

Maatvoering

Aan de binnenkant van de broek zit een band die je kunt verstellen, hierdoor kun je de broek altijd perfect op je taille laten aansluiten. Daarnaast is de broek behalve in de normale confectiematen ook in lengtematen leverbaar. Voor Manja en mij was dit perfect! Zelf heb ik lange benen waardoor standaard wandelbroeken ergens boven mijn enkels ophouden, Manja heeft juist het tegenovergestelde probleem waarbij standaard maten continu over de grond slepen en daardoor kapot gaan aan de onderkant. Wij waren dus erg blij met onze lengtemaat.

Staverden Schöffel
De broeken zijn verkrijgbaar in lengtematen waardoor ze nooit te kort of te lang zijn. Foto: Marloes van Pareren
Staverden Schöffel
De broek sleept niet over de grond. Foto: Marloes van Pareren

Handige zakjes

De wandelbroeken hebben beide handige zakken die afgesloten kunnen worden met een rits. De afritsversie heeft één zak minder aan aan de zijkant van de broek omdat daar de pijpen van afgeritst kunnen worden.

Staverden Schöffel
Detailfoto’s van de geteste wandelbroek. Foto: Marloes van Pareren

Licht en compact

Door de dunne stof is de broek ook zeer licht, slechts 0,26 kg. Perfect dus om mee te nemen tijdens een trektocht. Hier komt het voordeel van de afritsvariant naar voren, het onderste deel kun je prima tot een klein pakketje opvouwen en neemt weinig ruimte of gewicht in. Omdat de stof zo dun aanvoelt en er verder geen verstevigingen op de broek zitten vraag ik me wel af hoe robuust de broek is. Hoe sterk is de stof bijvoorbeeld tijdens een bergbeklimming? Helaas konden we dit niet testen tijdens onze wandeling.

Staverden Schöffel
Even sfeer proeven…Foto: Marloes van Pareren
Staverden Schöffel
De broek blijft heerlijk luchtig, ook tegen het einde van de wandeling. Foto: Marloes van Pareren

Een klein nadeel

Tijdens onze modderige wandeling liepen we ook tegen een nadeel aan: de witte kleur van de broek van Manja. Al na een kleine 10 minuten door de bossen struinen waren de pijpen zichtbaar modderig. Normaal geen probleem natuurlijk. Modder hoort nou eenmaal bij een goede wandeling! Maar door de witte tint viel het stukken meer op dan bij de donkergrijze variant.

Staverden Schöffel
De witte broek wordt sneller zichtbaar vies. Foto: Marloes van Pareren
Staverden Schöffel
Modder en nattigheid hoort bij een goede wandeling in Nederland! Foto: Marloes van Pareren

Bier en chocolademelk

Langzaam zakt de zon alweer achter de bomen en zoeken de vogels hun slaapplaatsen op. Met rode wangen van de kou en vermoeide benen van de lange wandeling komen we aan bij het landhuis Staverden. Op de binnenplaats staan andere wandelaars om brandende vuurkorven heen en drinken een lokaal gebrouwen biertje of warme chocolademelk. Een heerlijke plek om even onze ervaringen van die dag door te nemen voor we weer terugrijden de huidige tijd in en naar huis.

Staverden Schöffel
Het einde van de wandeling komt in zicht. Foto: Marloes van Pareren
Staverden Schöffel
Landgoed Staverden. Foto: Marloes van Pareren

Voordelen Schöffel Ascona

  • Dunne, flexibele stretchstof die comfortabel en luchtig aanvoelt.
  • De broek is in lengtematen te bestellen.
  • De zakjes hebben een rits waardoor er niet zomaar iets uit kan vallen tijdens een rare beweging.
  • In de taille zit een band die je kunt verstellen om de broek strakker of minder strak te maken.
  • De broek is zeer licht en compact.

Nadelen Schöffel Ascona

  • De witte kleur is erg besmettelijk tijdens een wandeling in de natuur.
  • De dunne stof is minder robuust dan een dikke katoenen wandelbroek en er zitten geen patches op de achterkant of knieën.

Benieuwd naar de review die Manja schreef over de door ons geteste broeken? Deze kun je teruglezen op Outdoordichtbij.nl.

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer