Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Nergens is de nacht zo mooi als op de Wadden

Door Edwin Hagenouw | Fan van Merk Fryslân

De dagen worden langzaam korter, de zon gaat eerder onder en de buitenlucht koelt sneller af. Met de herfst- en winterperiode voor de deur is hét moment aangebroken om een paar dagen door te brengen op de Waddeneilanden. Dankzij de minimale lichtvervuiling is de nacht nergens zo mooi als in dit unieke natuurgebied. Bovendien zorgen de ondernemende bewoners ervoor dat er ook na zonsondergang heel wat te beleven valt. Die activiteiten werden nu gebundeld in de Discover the Dark-campagne van Merk Fryslân. Wij zetten alvast de leukste tips voor je op een rij.

Vijf unieke nachtelijke ervaringen

1. Spot vallende sterren op de Waddenzee

Wie aan donkere nachten denkt, denkt natuurlijk meteen aan vallende sterren. De spectaculairste ervaring beleef je tijdens een vallende-sterren-tocht op de Waddenzee met een oude klipper. In het najaar zie je vanaf het dek de mooiste meteorietenregens.

2. Beklim een vuurtoren

Tijdens de donkere nachten kan je de vuurtorens die de zee en eilanden oplichten niet missen.

Met een gids kan je na afloop van een bos- en strandwandeling een van de zes vuurtorens op de eilanden beklimmen om met je eigen ogen te zien hoe ver het licht schijnt. Vuurtorens op de Wadden >>

3. Luister naar folklore in de duinen

Bij zonsondergang wandel je al luisterend naar lokale folklore met een gids de avond in. De spannende verhalen over zandverstuivingen, nachtjagers en drenkelingen zullen je ongetwijfeld kippenvel bezorgen.

Drenkelingenhuisje. Foto: Mijke Bos

4. Ga mee op ecosafari

Nog voor de zon aan de hemel staat, neemt een elektrische wagen je mee op ontdekkingstocht door de natuur. Met een gids aan je zij beleef je het eiland op een heel andere manier dan overdag. Ecosafari >>

5. Bewonder de Melkweg vanuit het Dark Sky Park

Op de Boschplaat op Terschelling is het zo donker dat het natuurgebied zich een Dark Sky Park mag noemen. Bij goed weer zie je ’s nachts zelfs de nevel in de Melkweg.

Foto: Hans Jellema

Dat is heel uniek, zeker als je weet dat er slechts twee natuurgebieden in Nederland zijn die het label van een Dark Sky Park dragen. Trek eropuit met een gids en laat je verbazen door de enorme hoeveelheid sterren aan de hemel. Dark Sky Park >>

Over de Waddeneilanden

De Wadden bestaan uit vijf eilanden: Texel, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en Vlieland. De Waddenzee is een erkend biologisch ecosysteem dat je alleen vindt aan de Nederlands-Duits-Deense Noordzeekust. Op de Waddenzee wisselen eb en vloed elkaar elke zes uur af, waardoor het landschap van moment tot moment verandert. Een uitgebreid stelsel van geulen wordt afgewisseld door drooggevallen zandplaten.

De wadden zijn Daarnaast  een onmisbare tussenstop voor miljoenen vogels tijdens hun trektocht

Deze variatie aan landschappen maakt de Waddenzee tot een uniek leefgebied voor meer dan 10.000 vaak zeldzame plant- en diersoorten, wat een uitzonderlijk grote voedselrijkdom voortbrengt. Daarnaast is het een onmisbare tussenstop voor miljoenen vogels tijdens hun trektocht.

Sinds juni 2009 behoort de Waddenzee bovendien tot UNESCO Werelderfgoed. Aan de wieg van dit succes staat de jarenlange goede samenwerking tussen de Waddenzeelanden. In 2016 werd het gebied ook verkozen tot mooiste natuurgebied in Nederland.

Wadden
Fatbiken op de wadden. Foto: Mijke Bos

Vanzelfsprekend zijn de eilanden ook een uitermate geschikte bestemming voor outdooractiviteiten als wandelen, mountainbiken, fatbiken, fietsen en watersporten.

Meer informatie vind je online: www.wadtodo.nl/nl/discoverthedark

2 Reactie op “Nergens is de nacht zo mooi als op de Wadden”

 • Mark
  24 september 2019 at 16:00

  Het zou wel zo netjes zijn om de fotografen van de foto’s in dit artikel op z’n minst credits te geven voor de foto’s die jullie gebruiken. Nog netter natuurlijk is om ze eerst te contacteren en toestemming te vragen.

  • Edwin Hagenouw
   Edwin Hagenouw
   24 september 2019 at 16:08

   Hi Marc, we hebben deze foto’s ontvangen van het promotiebureau voor de Wadden. Ik heb net nog even een mail gestuurd om dubbel te checken en de foto’s zijn inderdaad rechtenvrij. Groet, Edwin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer