Het Pieterpad in Vogelvlucht | deel 1
Het Pieterpad in Vogelvlucht | deel 1
Een verhaal van Joyce Vervoort
De bekendste lange afstandswandeling van Nederland is het Pieterpad. De route loopt van het Noorden van Nederland (Pieterburen) naar Zuid Nederland (Sint-Pietersberg). De afstand van het hele Pieterpad wisselt nog wel eens door diverse routewijzigingen. Wat echter nooit gewijzigd is, is het aantal etappes waarin de route verdeeld is. Het Pieterpad bestaat uit 26 etappes. Volgens de boekjes is de route 492 kilometer.
De wandelingen zijn ook goed van zuid naar noord te lopen, de markeringen zijn in beide richtingen zichtbaar en de boekjes hebben omschrijvingen van beide richtingen. Je kunt je voorstellen dat monumenten, vergezichten, bossen en dergelijke er anders uitzien als je deze vanaf de andere richting benaderd.
Het Pieterpad is gemarkeerd met de wit-rode strepen die gebruikelijk zijn voor een LAW (Lange AfstandsWandelpaden) zijn op veel verschillende manieren aanwezig op het pad. Het wandelpad wordt onderhouden door vrijwilligers van de stichting Pieterpad.
De oorsprong
De Tilburgse Toos Goorhuis-Tjalsma en de Groningse Bertje Jens waren twee wandelvriendinnen. Ze maakte vele kilometers en waren ontevreden over het gebrek aan langeafstandspaden in Nederland. Vanuit deze onvrede is het Pieterpad ontstaan.
De naam verwijst naar de start en finish plaatsen
Pieterburen en Sint-Pietersberg
Tijdens deze bijna vijfhonderd kilometer zie je dat, ondanks dat Nederland maar klein is, er veel uiteenlopende landschappen, gebouwen en monumenten zijn.
Zelf wandelde ik van zuid naar noord, zo dus ook mijn verslag.
Etappe 26, de start
De start is bij de ENCI Groeve. De ENCI-groeve is een kalksteengroeve aan de Maaszijde van de Sint-Pietersberg. Hier verwachte ik een echt startpunt maar meer dan een plaquette was er niet zichtbaar. Direct na de start zie je boven op de Sint-Pietersberg fort Sint-Pieter.
Etappe 24
Je wandelt deze etappe een deel door Duitsland én door het smalste stukje Nederland. In Pey kom je langs “de schat van Pey”. Op die plek werd al in 1990 door een kerstbomen”boer” een oude munt gevonden. Deze werd bewaard en verder niets mee gedaan tot de neef van de boer in 2014 besluit om op die plek opnieuw te gaan zoeken.
Ze vinden 5 gouden munten en dan wordt besloten om RAAP, het Archeologisch Adviesbureau, op de hoogte te brengen van de schatvondst. Daarna gaat het snel, er wordt nog veel meer gevonden. De geschiedenis van de omgeving en de munten worden onderzocht en krijgt “de schat” krijgt een mooie plek aan het Pieterpad. Deze etappe eindigt bij de kasteelruïne van Montfort.
Etappe 23
Door de natuur van het Nationaalpark de Meinweg langs de Basiliek van Odiliënberg en de spoorlijn “de IJzeren Rijn” verlaat je Midden Limburg.
Door naar het noorden
Etappe 21
Eerst wandel je door het centrum van Venlo langs de Dominicanenkapel om langs de maas naar “Kapel Onze Lieve Vrouw van Genooi” te wandelen, ook wel het “Kepelke van Genooi” genoemd. Deze wandeling gaat veelal langs maar ook over de Maas. Bij de maas in Venlo kom je zelfs een “straat” tegen die Pieterpad heet. Bij deze straat staat een klein kapelletje, een mooi plekje. De wandeling eindigt als je over de vlonders van de Swolgenderheide hebt gelopen in, hoe kan het ook anders, Swolgen.
Etappe 19
Ook tijdens deze wandeling ga je met het veerpont de Maas over om aan de andere kant een wandeling door nationaal Park Maasduinen te maken. In het park staat een bankje met een gedenkplaatje. Op die plek heb je uitzicht over het Quin. Het Quin is een groot ven gevoed door kwelwater en regen.
Gelderland
Etappe 18
Tijdens deze etappe bereik je één van de hoogtepunten van het Pieterpad maar ook tevens één van de hoogste punten. Je bewandelt de Sint-Jansberg. Deze “berg” is in vele wandelingen en wandelroutes opgenomen. Hier loopt onder andere de N70, een rondwandeling van 16 kilometer in het Rijk van Nijmegen welke is ontstaan in 1970. Ook de Walk of Wisdom en nog meer lokale wandelpaden komen hier langs.
Voordat je de Sint-Jansberg opgaat kom je door Milsbeek. Hier is een Britse begraafplaats waar 210 overwegend Britse soldaten uit de tweede wereld oorlog begraven liggen.
Etappe 15
De Maas is ingeruild voor de Rijn. Je ziet het landschap veranderen. De boerderijen hebben een andere bouw, ze zijn lager, het dak is platter, mooi dat dit ondanks dat het zo dicht bij elkaar ligt zo verschillend is. Tijdens deze wandeling loop je langs Kasteel Slangenburg. Dit landgoed wordt beheerd door Staatsbosbeheer.
Etappe 14
Aan het eind van deze etappe ben je op de helft van het Pieterpad. In Vorden staat kasteel Vorden waarvoor een bronzen plaquette is gelegd als eerbetoon aan Toos en Bertje. Een mooie mijlpaal, boekje deel 2, van Vorden naar Maastricht is uitgelopen!
Informatie
- Bekijk alle routes van het Pieterpad op deze website
- Kijk hier voor andere verhalen van mij wandelingen
Mijn naam is Joyce, getrouwd en (huis)moeder van 3 grote zonen en bedenker van Wandelpin.nl. Voor mij is wandelen rust nemen in de hectische wereld waarin we leven maar niet zonder mijn fotocamera.