ADVERTENTIE

Klik hier voor de mooiste bergwandelingen en huttentochten in Oostenrijk

 

Schwalmbruch, heerlijk wandelen langs water

Door Joyce Vervoort

I

n Duitsland ligt het gebied “Schwalmbruch”. In dit gebied stroomt de Schwalm, in Nederland schrijft men het als Swalm. De Swalm, welke je de hele wandeling tegenkomt is in Nederland een riviertje, Duitsland heeft dit water meer gekanaliseerd, dat verschil zie je gedurende de wandeling. In Nederland kronkelt het, in Duitsland is de Schwalm veel rechter. Deze wandeling van de website “Water Wandel Wereld”  start in Duitsland. Je wandelt naar Nederland en weer terug.     

Gemarkeerde wandeling

Ik loop graag gemarkeerde wandelingen, zo kijk ik zo minder omlaag. Ik kijk dan niet op mijn telefoon voor de GPS en ik hoef niet steeds omlaag te kijken om te lezen. De GPS en de papieren routebeschrijving houd ik wel altijd achter de hand om op de momenten dat ik het “even” niet kan vinden daarop kan terugvallen.

Schwalmbruch
Duidelijke routewijzers (foto: Joyce Vervoort)

Vanaf de parkeerplaats loop ik direct een natuurlijke omgeving in. Naast de markeringsbordjes wordt ook duidelijk aangegeven waar een uitzichtpunt en een brug is.

Ik zie al direct heel veel kevers op het wandelpad.

Ze lopen traag over het pad, met alle
steentjes daarop lijkt het voor de kevers
wel een hindernisbaan.

Soms zie ik er één vliegen, helaas lukt het mij niet om dat op een foto vast te leggen. Zo traag als ze lopen vliegen ze niet hoewel ze ook niet echt snel vliegen. Ergens op het pad een stukje verder zie ik er een heleboel samen. Jammer genoeg zie ik er ook een heleboel die platgelopen zijn. Ik merk later zelf ook dat je er bijna niet aan ontkomt. Om ze te ontwijken is het voor mij soms meer naar de grond kijken dan genieten van de omgeving.  

Schwalmbruch
Kever in actie op het wandelpad (foto: Joyce Vervoort)

Uitzichtspunt Schwalmbruch

Het bordje aan het begin van de wandeling geeft aan dat er een uitzichtpunt is. Voordat ik hier ben wandel ik al slingerend over zandpaden langs grote open vlaktes met veel (bijna uitgebloeide) heide.
Vlakbij het uitzichtpunt is een gebied waar Jeneverbesstruiken staan. Ik klim de toren op om te genieten van het uitzicht. Hier “speel” ik even met de zelfontspanner van de fotocamera omdat ik het elke wandeling wel leuk vind om ook een foto te hebben waar ik zelf op sta.

Schwalmbruch
Genieten van het uitzicht (foto: Joyce Vervoort)

Vanaf de toren zie ik de heide en de droogte. Ook zie ik in de verte het beschermde natuurgebied Elmpter Schwalmbruch. Weer terug beneden wandel ik rustig verder. Ik wandel door het natuurgebied Elmpter Schwalmbruch, loop langs kleine beekjes en riviertje de Schwalm. Het valt me op dat er veel drooggevallen poelen zijn. Je ziet dat het modderig is en dat er eigenlijk veel meer water in hoort te zitten. Ondanks de regen staat het hier dus nog steeds droog.

Schwalmbruch
Één van de vele wateren, deze met een mooie weerspiegeling (foto: Joyce Vervoort)

Dan wandel ik Nederland in. Ook hier loop ik in de natuur over kronkelige paden met veel oude boomwortels die boven de grond voor een onregelmatig pad zorgen.

Soms is het net hink, stap, sprong

Deze omgeving heet Groenewoud en ligt in de gemeente Swalmen. Het gebied wordt onderhouden door Staatsbosbeheer. Ik pauzeer bij Herberg de Bos. Na de koffie steek ik bij een drukke weg over om vervolgens nog veel meer kronkelwegen te bewandelen.

Schwalmbruch
Veel boven de grond groeiende wortels (foto: Joyce Vervoort)

Aansluitend aan natuurgebied Groenewoud wandel ik verder in “De Hout”, een loofbos met voornamelijk populieren, zomereiken en essen. Als je in dit gebied wandelt kan je de naam niet ontgaan. Op de enige boerderij die ik tegenkom staat dit met grote letters in de het dak geschreven.

Stromend water, mini waterval

Ik hoor overal water stromen, vaak langzaam maar soms ook met veel gekletter. Ook zie ik kleine stroomversnellingen, een heerlijk geluid als ik helemaal alleen in de natuur aan de wandel ben. Voor mij altijd een moment om even stil te staan en alleen maar te kijken (en een foto te maken).

Schwalmbruch
Heerlijk geluid het kletterende water (foto: Joyce Vervoort)

Dan wandel ik alweer terug Duitsland in, over lange paden. Langs de bosrand kom ik terug bij de auto. Dit was een wandeling die voornamelijk over natuurpaden gaat, een enkele keer een drukke weg doorkruist en soms een stukje over een asfaltweg loopt. De uitzichten over de heide en de open vlaktes zijn mooi en de watergeluiden zijn fijn om naar te luisteren.

Schwalmbruch
Zie de zon schijnt door de bomen (foto: Joyce Vervoort)

Op de website van Water.Wandel.Wereld staan nog meer wandelingen door verschillende gebieden in Limburg en Duitsland. Ook deze zijn volgens mij de moeite waard. Enkele van deze ga ik dan ook zeker in de toekomst nog eens bewandelen.

Informatie

De route kun je hier vinden. Hij is 15,5 kilometer lang en is middelzwaar.
Kijk hier voor informatie over de pauzeplek.
Lees hier meer over outdoor in Nederland

Klik hier voor meer informatie over duurzaam reizen naar Zwitserland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.