OUTDOORDICHTBIJ | Verborgen pareltjes in Nationaal Park De Maasduinen
OUTDOORDICHTBIJ | Verborgen pareltjes in Nationaal Park De Maasduinen
Door Bram Wagemans
Nederland telt 21 nationaal parken, verdeelt over het land. Nationaal Park de Maasduinen is wellicht niet de bekendste, maar die onbekendheid is mijninziens ten onrechte. De Maasduinen is de langste rivierduinengordel van Nederland en herbergt een aantal bijzondere pareltjes van de natuur. Dit park is gelegen tussen Nijmegen en Venlo. Dit langgestrekte natuurgebied is ingeklemd tussen de Maas aan de ene zijde en de Duitse grens aan de andere kant. Een gebied ontstaan door de elementen water, wind en de mens.
Bezoek ook eens Outdoordichtbij.nl voor meer verhalen over wandelen in Nederland
Mooi om te zien dat de invloed van de mens niet overal weggestopt is. Het bezoekerscentrum is gevestigd in de sluis tussen het Reindersmeer en Leukermeer. Deze meren zijn ontstaan door de zandwinning die hier vroeger heeft plaatsgevonden. Inmiddels heeft de natuur hier en op andere plekken echt de overhand genomen.
Het gebied kenmerkt zich door stuifzanden, bossen, heide en vennen. De duinen doen niet veel onder voor de grote broers aan zee. Dit gebied is volop in ontwikkeling en de plannen om uit te breiden richting Nijmegen in het noorden en richting Venlo in het zuiden zijn er wel, maar liggen momenteel nog in de ijskast. Het gebied en de omgeving zijn continue in ontwikkeling. Aan de andere kant van de Maas bij Well, is in 2020 gebiedsontwikkeling Mooder Maas afgerond. De oude maasarm is hier nieuw leven ingeblazen. Dit zal ook een goede invloed hebben voor Nationaal Park de Maasduinen als natuurgebied.
Ik kom graag in dit gebied en maak er geregeld een wandeling of mountainbike tocht. Maar ook ik ontdek hier nog steeds nieuwe interessante plekken. Ik zal je meenemen naar de verschillende pareltjes van de natuur hier.
Het Reindersmeer
Mijn favoriet in het park is absoluut het Reindersmeer bij Well. Dit meer is een overblijfsel van de grind- en zandwinning in dit gebied en is sinds 1999 onderdeel van De Maasduinen. De hard groene naaldbossen, de Paarse heide, het wit gele stuifzand en het azuur blauwe water geven een mooi contrast. Het zou zomaar een van de vele Zweedse meren kunnen zijn, maar toch zijn we echt in Nederland. De rondwandeling van zo’n 8km is het meer dan waard. Maar is dit een beetje te ver? Halverwege kun je middels een trekpontje de route halveren.
Ook is er een deel goed begaanbaar voor rolstoelers. Er is hier veel te beleven voor kinderen, zoals het speelbos met klim, klauter en tokkeltoestellen. Langs het kanaal zijn verschillende toestellen met waterelementen te vinden. Het bezoekerscentrum is gevestigd in de sluis en er is een vogelkijkhut aan het meer.
De Afferdense Duinen en het Quin
Iets noordelijker bij het plaatsje Afferden vindt je de Afferdense duinen met aansluitend het Quin. Een gebied met heide, vennen en omgeven door dichte bossen. Bovenop de Afferdense duinen bevindt zich een uitkijktoren met een schitterend uitzicht, dat op heldere dagen reikt tot in de verre omgeving. Dit gebied wordt in toom gehouden door de kuddes schapen, geiten en Schotse hooglanders.
Om dit gebied te verkennen kan ik je wandelroute Rivierduinen aanbevelen, die ook langs de uitkijktoren loopt. En aan de andere kant kun je wandelroute Duvelskuul pakken, welke langs de ruïne van kasteel Bleijenbeek loopt.
Landgoed de Hamert
Dit gebied bestaat voornamelijk uit droogheide, natte heide en vennen. Een aantrekkelijk gebied voor trekvogels. Maar ook het Geldernsch-Nierskanaal heeft zich al kronkelend een weg gebaand door de natuur in de richting van de Maas. Op Duitse grond is dit echter een kaars recht kanaal. Maar in het park voelt de bever zich hier heerlijk thuis. Met een beetje geluk spot je er een. Maar ook de ijsvogel is hier kind aan huis.
Dit deel is middels enkele routes te verkennen. De rode route vanaf Jachthut op den Hamer leidt je door het beekdal riching de vele vennen en heidegebieden. Op de stalberg mag je lekker struinen, zonder dat je gebonden bent aan de wandelpaden. Wel moet je rekening houden met de Galloway runderen die hier vaste bewoner zijn.
Het pittoreske Arcen
Het pittoreske Arcen is een ware trekpleister in dit gebied. Een dorpje aan de maas met een kleine, maar gezellige dorpskern. Breng hier zeker een bezoekje aan een van de beste ijssalons van ons land, IJssalon Clevers. Of geniet van de ambachtelijke bieren van brouwerij Hertog Jan. Aan de rand van het dorp kun je genieten van de seizoenen in Kasteeltuinen Arcen en combineer dit met een wandeling door Landgoed Arcen en Barbara’s Weerd. Je komt alles tegen tijdens een het Ommetje Landgoed Arcen.
Hoge toppen bij de Sint-Jansberg
De Sint Jansberg is een natuurgebied vol historie, kraakheldere beekjes een een aantal flinke kuitenbijters. De 77 meter hoge Kiekberg en de 66 meter hoge Sint-Maartensberg zijn de hoogste punten van dit gebied. Aan de randen vindt je een glooiend landschap van weilanden en akkers.
De hellingen zijn mooi bebost. Tijdens een wandeling over de vele kronkelpaden is de kans groot om een das of ree te spotten. Dit gebied beleef je het best middels de Stuwwalroute van 13 km. Deze route gaat ook over het naastgelegen Mookerheide.
Paarse magie op de Mookerheide
Bij heide gebieden gaat het in Nederland vaak over de Veluwe, de Posbank of de Brunssumerheide. Maar in augustus is het zeker de moeite waard om de Mookerheide te bezoeken.
Op de uitzichtpunten van de Mookerheide en de Mookerschans heb je een grootst uitzicht op de Maas en de prachtige kerk van Cuijk met z’n twee torens. Maar het gebied heeft buiten de heide meer te bieden. Landgoed Mookerheide is daarnaast een zeer bosrijk gebied en je kunt er een Jachtslot vinden.
Het Eendenmeer
Bij Nieuw-Bergen vindt je tussen de bossen en heide een waterrijk gebied waar je heerlijk kunt wandelen. De naam verklapt het eigenlijk al. Vele eenden en vogels hebben dit gebied reeds gevonden. Een schitterend plaatje en goed te verkennen middels ommetje Eendenmeer. Dit gebied wordt vooral bezocht door hondenbezitters, aangezien de trouwe viervoeter zich hier los mag bewegen.
De Groene Halte
Voor de echte hikers onder ons is er de wandelroute De Maasduinen ofwel De Groene Halte. Het idee; een stevige wandeling en dan met de bus terug. Dankzij buslijn 83 die dwars door De Maasduinen loopt kun je kiezen uit 8 wandelroutes tussen Mook en Venlo, die samen zo’n 114km lang zijn. De routes zijn te herkennen aan de geel/rode markeringen. In de toekomst moet dit leiden tot een echt streekpad genaamd Het Maasduinen/Nierspad.
Wil je meer weten over dit prachtige natuurgebied. Kijk dan voor meer informatie op Nationaal Park de Maasduinen of Visit Noord Limburg.
Dus kom snel eens een bezoekje brengen!
Lees meer verhalen over wandelen in Nederland op Outdoordichtbij.nl
Ik ben Bram Wagemans. Een sportieve en sociale jongen. Mijn energie kan ik kwijt tijdens een potje voetbal, een mountainbiketocht of een hardloopsessie in het bos. In de natuur kom ik tot rust en tijdens een wandeling neem ik geregeld mijn camera mee. Ik ga graag op reis en ben altijd geïnteresseerd in nieuwe culturen, eten en gebieden.