Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

OUTDOORDICHTBIJ | Verborgen pareltjes in Nationaal Park De Maasduinen

Door Bram Wagemans

Nederland telt 21 nationaal parken, verdeelt over het land. Nationaal Park de Maasduinen is wellicht niet de bekendste, maar die onbekendheid is mijninziens ten onrechte. De Maasduinen is de langste rivierduinengordel van Nederland en herbergt een aantal bijzondere pareltjes van de natuur. Dit park is gelegen tussen Nijmegen en Venlo. Dit langgestrekte natuurgebied is ingeklemd tussen de Maas aan de ene zijde en de Duitse grens aan de andere kant. Een gebied ontstaan door de elementen water, wind en de mens.


Bezoek ook eens Outdoordichtbij.nl voor meer verhalen over wandelen in Nederland


Mooi om te zien dat de invloed van de mens niet overal weggestopt is. Het bezoekerscentrum is gevestigd in de sluis tussen het Reindersmeer en Leukermeer. Deze meren zijn ontstaan door de zandwinning die hier vroeger heeft plaatsgevonden. Inmiddels heeft de natuur hier en op andere plekken echt de overhand genomen.

Nationaal Park de Maasduinen
Het Reindersmeer met op de achtergrond de windmolens in Duitsland. Foto: Bram Wagemans

Het gebied kenmerkt zich door stuifzanden, bossen, heide en vennen. De duinen doen niet veel onder voor de grote broers aan zee. Dit gebied is volop in ontwikkeling en de plannen om uit te breiden richting Nijmegen in het noorden en richting Venlo in het zuiden zijn er wel, maar liggen momenteel nog in de ijskast. Het gebied en de omgeving zijn continue in ontwikkeling. Aan de andere kant van de Maas bij Well, is in 2020 gebiedsontwikkeling Mooder Maas afgerond. De oude maasarm is hier nieuw leven ingeblazen. Dit zal ook een goede invloed hebben voor Nationaal Park de Maasduinen als natuurgebied.

Ik kom graag in dit gebied en maak er geregeld een wandeling of mountainbike tocht. Maar ook ik ontdek hier nog steeds nieuwe interessante plekken. Ik zal je meenemen naar de verschillende pareltjes van de natuur hier.

Het Reindersmeer

Mijn favoriet in het park is absoluut het Reindersmeer bij Well. Dit meer is een overblijfsel van de grind- en zandwinning in dit gebied en is sinds 1999 onderdeel van De Maasduinen. De hard groene naaldbossen, de Paarse heide, het wit gele stuifzand en het azuur blauwe water geven een mooi contrast. Het zou zomaar een van de vele Zweedse meren kunnen zijn, maar toch zijn we echt in Nederland. De rondwandeling van zo’n 8km is het meer dan waard. Maar is dit een beetje te ver? Halverwege kun je middels een trekpontje de route halveren.

Nationaal Park de Maasduinen
De wind heeft vrij spel op het Reindersmeer. Foto: Bram Wagemans

Ook is er een deel goed begaanbaar voor rolstoelers. Er is hier veel te beleven voor kinderen, zoals het speelbos met klim, klauter en tokkeltoestellen. Langs het kanaal zijn verschillende toestellen met waterelementen te vinden. Het bezoekerscentrum is gevestigd in de sluis en er is een vogelkijkhut aan het meer.

Nationaal Park de Maasduinen
Het azuur blauwe water van het Reindersmeer. Foto: Bram Wagemans

De Afferdense Duinen en het Quin

Iets noordelijker bij het plaatsje Afferden vindt je de Afferdense duinen met aansluitend het Quin. Een gebied met heide, vennen en omgeven door dichte bossen. Bovenop de Afferdense duinen bevindt zich een uitkijktoren met een schitterend uitzicht, dat op heldere dagen reikt tot in de verre omgeving. Dit gebied wordt in toom gehouden door de kuddes schapen, geiten en Schotse hooglanders.

Nationaal Park de Maasduinen
Grazende schapen op de heide van het Quin. Foto: Bram Wagemans

Om dit gebied te verkennen kan ik je wandelroute Rivierduinen aanbevelen, die ook langs de uitkijktoren loopt. En aan de andere kant kun je wandelroute Duvelskuul pakken, welke langs de ruïne van kasteel Bleijenbeek loopt.

Nationaal Park de Maasduinen
De zonsondergang vanaf de uitkijktoren in Afferden. Foto: Bram Wagemans

Landgoed de Hamert

Dit gebied bestaat voornamelijk uit droogheide, natte heide en vennen. Een aantrekkelijk gebied voor trekvogels. Maar ook het Geldernsch-Nierskanaal heeft zich al kronkelend een weg gebaand door de natuur in de richting van de Maas. Op Duitse grond is dit echter een kaars recht kanaal. Maar in het park voelt de bever zich hier heerlijk thuis. Met een beetje geluk spot je er een. Maar ook de ijsvogel is hier kind aan huis.

Nationaal Park de Maasduinen
Landgoed de Hamert in een winters landschap. Foto: Bram Wagemans

Dit deel is middels enkele routes te verkennen. De rode route vanaf Jachthut op den Hamer leidt je door het beekdal riching de vele vennen en heidegebieden. Op de stalberg mag je lekker struinen, zonder dat je gebonden bent aan de wandelpaden. Wel moet je rekening houden met de Galloway runderen die hier vaste bewoner zijn.

Nationaal Park de Maasduinen
Een bever op Landgoed de Hamert. Foto: Bram Wagemans

Het pittoreske Arcen

Nationaal Park de Maasduinen
Het pittoreske Arcen. Foto: Bram Wagemans

Het pittoreske Arcen is een ware trekpleister in dit gebied. Een dorpje aan de maas met een kleine, maar gezellige dorpskern. Breng hier zeker een bezoekje aan een van de beste ijssalons van ons land, IJssalon Clevers. Of geniet van de ambachtelijke bieren van brouwerij Hertog Jan. Aan de rand van het dorp kun je genieten van de seizoenen in Kasteeltuinen Arcen en combineer dit met een wandeling door Landgoed Arcen en Barbara’s Weerd. Je komt alles tegen tijdens een het Ommetje Landgoed Arcen.

Nationaal Park de Maasduinen
De Maas treedt geregeld buiten zijn oevers. Foto: Bram Wagemans

Hoge toppen bij de Sint-Jansberg

De Sint Jansberg is een natuurgebied vol historie, kraakheldere beekjes een een aantal flinke kuitenbijters. De 77 meter hoge Kiekberg en de 66 meter hoge Sint-Maartensberg zijn de hoogste punten van dit gebied. Aan de randen vindt je een glooiend landschap van weilanden en akkers.

Nationaal Park de Maasduinen
Wandelen langs een beekje op de Sint Jansberg. Foto: Bram Wagemans

De hellingen zijn mooi bebost. Tijdens een wandeling over de vele kronkelpaden is de kans groot om een das of ree te spotten. Dit gebied beleef je het best middels de Stuwwalroute van 13 km. Deze route gaat ook over het naastgelegen Mookerheide.

Nationaal Park de Maasduinen
Een reebok betrapt op de Sint Jansberg. Foto: Bram Wagemans

Paarse magie op de Mookerheide

Bij heide gebieden gaat het in Nederland vaak over de Veluwe, de Posbank of de Brunssumerheide. Maar in augustus is het zeker de moeite waard om de Mookerheide te bezoeken.

Nationaal Park de Maasduinen
Prachtig gezicht over de Mookerheide. Foto: De Limburger

Op de uitzichtpunten van de Mookerheide en de Mookerschans heb je een grootst uitzicht op de Maas en de prachtige kerk van Cuijk met z’n twee torens. Maar het gebied heeft buiten de heide meer te bieden. Landgoed Mookerheide is daarnaast een zeer bosrijk gebied en je kunt er een Jachtslot vinden.

Nationaal Park de Maasduinen
Een ree vlucht op de hellingen van de Mookerheide. Foto: Bram Wagemans

Het Eendenmeer

Bij Nieuw-Bergen vindt je tussen de bossen en heide een waterrijk gebied waar je heerlijk kunt wandelen. De naam verklapt het eigenlijk al. Vele eenden en vogels hebben dit gebied reeds gevonden. Een schitterend plaatje en goed te verkennen middels ommetje Eendenmeer. Dit gebied wordt vooral bezocht door hondenbezitters, aangezien de trouwe viervoeter zich hier los mag bewegen.

Nationaal Park de Maasduinen
Turen over het Eendenmeer. Foto: Bram Wagemans
Nationaal Park de Maasduinen
Een prachtige vlonder op het Eendenmeer. Foto: Bram Wagemans

De Groene Halte

Voor de echte hikers onder ons is er de wandelroute De Maasduinen ofwel De Groene Halte. Het idee; een stevige wandeling en dan met de bus terug. Dankzij buslijn 83 die dwars door De Maasduinen loopt kun je kiezen uit 8 wandelroutes tussen Mook en Venlo, die samen zo’n 114km lang zijn. De routes zijn te herkennen aan de geel/rode markeringen. In de toekomst moet dit leiden tot een echt streekpad genaamd Het Maasduinen/Nierspad.

Wil je meer weten over dit prachtige natuurgebied. Kijk dan voor meer informatie op Nationaal Park de Maasduinen of Visit Noord Limburg.
Dus kom snel eens een bezoekje brengen!

Nationaal Park de Maasduinen
Een Schotse Hooglander op Nationaal Park de Maasduinen. Foto: Bram Wagemans

Lees meer verhalen over wandelen in Nederland op Outdoordichtbij.nl


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer