Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Wandelen in de prachtige Maasduinen van Noord-Limburg

Een verhaal van Joyce Vervoort

een rondwandeling in het gebied de Maasduinen die start bij de Kasteeltuinen in Arcen. De beschrijving van deze wandeling las ik op de website van de wandelzoekpagina. Deze trage tocht is redelijk nieuw. Als je, net zoals ik, in de omgeving van Arcen woont moet je die natuurlijk wel gaan bewandelen. De auto parkeer ik bij de Kasteeltuinen in Arcen en vanaf de parkeerplaats loop ik direct naar het kasteel.

Voor het kasteel ga ik linksaf, korte tijd loop ik over het fietspad. Hierna steek ik de streekweg over om daar natuurgebied de Maasduinen in te gaan. Niet voor niets een trage tocht, je wandelt bij een trage tocht zoveel mogelijk over onverharde paden.

Het pad gaat vrijwel direct golvend zowel van links naar rechts als omhoog en omlaag. Links en rechts van mij kijk ik naar de nog kale bomen en het bruine bladerendek op de grond.

Trage Tocht Arcen
Slingerend langs een bruin bladeren dek (foto: Joyce Vervoort)

Na een lange wandeling over de Leermarkt kom ik bij de Lingsforterbeek.

Lingsforterbeek

De Lingsforterbeek is een beek die bij Arcen uitmondt in de Maas. De lengte van de beek (welke door Duitsland en Nederland stroomt)  is ruim 14 km. Het grootste deel ervan werd omstreeks 1945 gekanaliseerd. In 2013 werd de 3,4 km van de Duits-Nederlandse grens tot aan de monding in de Maas bij Kasteel Arcen  in ere herstelt, de Lingsforterbeek mocht weer gaan meanderen.

Trage Tocht Arcen
De Lingsforterbeek (foto: Joyce Vervoort)

De Lingsforterbeek heb ik tijdens
deze wandeling soms links van me en soms rechts,
Ook ga ik er een paar keer overheen.

De passage over de vlonderbrug vind ik het mooist, ik loop dan bijna gelijk aan het water.

Trage Tocht Arcen
De Vlonderbrug over de Lingsforterbeek (foto: Joyce Vervoort)

Na de vlonderbrug gaat de wandeling flink omhoog. Ik zie rechts een soort kanaal, heel breed met op sommige plekken nog water. Duidelijk is dat het niet in gebruik is als kanaal. Verderop staat het kanaal droog. Je ziet hier wel duidelijk de breedte van het kanaal maar dan met veel gras in plaats van water.

Ik loop over een pad welke tussen 2 wallen (bergjes) door gaat. Langzaam gaat het pad omhoog en zie ik een geasfalteerde weg. De maker van dit pad weet het asfalt zelf goed te vermijden. Ondanks dat je de weg ziet, soms het verkeer hoort, wandel ik onverhard en heb ook echt het gevoel in de natuur te wandelen. De geluiden en het zicht op de verharde weg zijn zeker niet storend.

Stiltegebied

De route in de Maasduinen laat me door een stiltegebied lopen. Ik kan er ver kijken en hoor naast de dierengeluiden echt niets, zo lekker rustig, echte stilte. Dan gaat de wandeling door het gebied “Straelens Broek”. Middels een trap kom ik bij de uitkijktoren om te genieten van het mooie uitzicht over het gebied.

Straelense Broek

Dit gebied maakt deel uit van het Landgoed Arcen maar was vroeger Duits grondgebied vandaar de naam Straelense Broek (Straelen is een plaats in Duitsland). Het is een moerasachtig gebied wat door Limburgs Landschap in oude glorie is hersteld.

Trage Tocht Arcen
Uitzicht over Straelense Broek (foto: Joyce Vervoort)

Na dit mooie stukje, in oude glorie herstelde natuur wandel ik over mulle wandelpaden langs heide en velden. De velden zijn in deze tijd van het jaar vooral alleen droog, terwijl ik eerder de modderpoelen moest ontwijken loop ik nu over de droogte, wat een verschil in ondergrond.

Ik ga van links naar rechts over het pad. Loop langs slagbomen en al slingerend vind ik de juiste paden. Langs mooie mossen, omgeknakte bomen, open vlaktes, er is hier veel te zien.

Trage Tocht Arcen
Droge vlaktes (foto: Joyce Vervoort)

Ik passeer nog een keer de Lingsforterbeek waarna ik de streekweg weer over steek om aan de andere kant het weiland in te gaan richting de Maas. Hier verlaat je het natuurgebied de Maasduinen. Als ik bij de Maas in de buurt kom kan ik niet verder, hoog water! Dit zorgt ervoor dat ik het pad niet volgens de routeaanduiding kan afmaken. Ik wandel terug naar het klaphek en loop via een schelpenpad naar de Wymarse Molen, of zoals hij tegenwoordig heet, Graanbranderij de IJsvogel.

Graanbranderij de IJsvogel

Ook de watermolen staat onder water. Daar waar dit een mooie plek is om een kop koffie te drinken zie ik nu vooral water.

Trage Tocht Arcen
Graanbranderij de IJsvogel (foto: Joyce Vervoort)

Via het centrum loop ik terug naar de Kasteeltuinen om mijn wandeling af te sluiten op de parkeerplaats van de Kasteeltuinen Arcen.

Graanbranderij de IJsvogel is een ambachtelijke distilleerderij en specialist in het vervaardigen van streekproducten zoals aspergelikeur, fruit likeuren en nog veel meer

Deze wandeling gaat door het natuurgebied wat in beheer is van Stichting Het Limburgs Landschap Landgoed Arcen. Een wandeling in een mooi stuk natuur.

Video samenvatting van Trage Tocht Arcen (duur 3:50 minuten)

Informatie

  • De wandeling kun je hier downloaden
  • Kijk hier voor andere verhalen van mijn wandelingen
  • Tijdens het wandelen heb ik nog meer foto’s gemaakt. Deze zijn hier terug te kijken.

LEES HIER ALLE VERHALEN OVER OUTDOOR IN NEDERLAND


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer