klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Wandelen in de prachtige Maasduinen van Noord-Limburg

Een verhaal van Joyce Vervoort

een rondwandeling in het gebied de Maasduinen die start bij de Kasteeltuinen in Arcen. De beschrijving van deze wandeling las ik op de website van de wandelzoekpagina. Deze trage tocht is redelijk nieuw. Als je, net zoals ik, in de omgeving van Arcen woont moet je die natuurlijk wel gaan bewandelen. De auto parkeer ik bij de Kasteeltuinen in Arcen en vanaf de parkeerplaats loop ik direct naar het kasteel.

Voor het kasteel ga ik linksaf, korte tijd loop ik over het fietspad. Hierna steek ik de streekweg over om daar natuurgebied de Maasduinen in te gaan. Niet voor niets een trage tocht, je wandelt bij een trage tocht zoveel mogelijk over onverharde paden.

Het pad gaat vrijwel direct golvend zowel van links naar rechts als omhoog en omlaag. Links en rechts van mij kijk ik naar de nog kale bomen en het bruine bladerendek op de grond.

Trage Tocht Arcen
Slingerend langs een bruin bladeren dek (foto: Joyce Vervoort)

Na een lange wandeling over de Leermarkt kom ik bij de Lingsforterbeek.

Lingsforterbeek

De Lingsforterbeek is een beek die bij Arcen uitmondt in de Maas. De lengte van de beek (welke door Duitsland en Nederland stroomt)  is ruim 14 km. Het grootste deel ervan werd omstreeks 1945 gekanaliseerd. In 2013 werd de 3,4 km van de Duits-Nederlandse grens tot aan de monding in de Maas bij Kasteel Arcen  in ere herstelt, de Lingsforterbeek mocht weer gaan meanderen.

Trage Tocht Arcen
De Lingsforterbeek (foto: Joyce Vervoort)

De Lingsforterbeek heb ik tijdens
deze wandeling soms links van me en soms rechts,
Ook ga ik er een paar keer overheen.

De passage over de vlonderbrug vind ik het mooist, ik loop dan bijna gelijk aan het water.

Trage Tocht Arcen
De Vlonderbrug over de Lingsforterbeek (foto: Joyce Vervoort)

Na de vlonderbrug gaat de wandeling flink omhoog. Ik zie rechts een soort kanaal, heel breed met op sommige plekken nog water. Duidelijk is dat het niet in gebruik is als kanaal. Verderop staat het kanaal droog. Je ziet hier wel duidelijk de breedte van het kanaal maar dan met veel gras in plaats van water.

Ik loop over een pad welke tussen 2 wallen (bergjes) door gaat. Langzaam gaat het pad omhoog en zie ik een geasfalteerde weg. De maker van dit pad weet het asfalt zelf goed te vermijden. Ondanks dat je de weg ziet, soms het verkeer hoort, wandel ik onverhard en heb ook echt het gevoel in de natuur te wandelen. De geluiden en het zicht op de verharde weg zijn zeker niet storend.

Stiltegebied

De route in de Maasduinen laat me door een stiltegebied lopen. Ik kan er ver kijken en hoor naast de dierengeluiden echt niets, zo lekker rustig, echte stilte. Dan gaat de wandeling door het gebied “Straelens Broek”. Middels een trap kom ik bij de uitkijktoren om te genieten van het mooie uitzicht over het gebied.

Straelense Broek

Dit gebied maakt deel uit van het Landgoed Arcen maar was vroeger Duits grondgebied vandaar de naam Straelense Broek (Straelen is een plaats in Duitsland). Het is een moerasachtig gebied wat door Limburgs Landschap in oude glorie is hersteld.

Trage Tocht Arcen
Uitzicht over Straelense Broek (foto: Joyce Vervoort)

Na dit mooie stukje, in oude glorie herstelde natuur wandel ik over mulle wandelpaden langs heide en velden. De velden zijn in deze tijd van het jaar vooral alleen droog, terwijl ik eerder de modderpoelen moest ontwijken loop ik nu over de droogte, wat een verschil in ondergrond.

Ik ga van links naar rechts over het pad. Loop langs slagbomen en al slingerend vind ik de juiste paden. Langs mooie mossen, omgeknakte bomen, open vlaktes, er is hier veel te zien.

Trage Tocht Arcen
Droge vlaktes (foto: Joyce Vervoort)

Ik passeer nog een keer de Lingsforterbeek waarna ik de streekweg weer over steek om aan de andere kant het weiland in te gaan richting de Maas. Hier verlaat je het natuurgebied de Maasduinen. Als ik bij de Maas in de buurt kom kan ik niet verder, hoog water! Dit zorgt ervoor dat ik het pad niet volgens de routeaanduiding kan afmaken. Ik wandel terug naar het klaphek en loop via een schelpenpad naar de Wymarse Molen, of zoals hij tegenwoordig heet, Graanbranderij de IJsvogel.

Graanbranderij de IJsvogel

Ook de watermolen staat onder water. Daar waar dit een mooie plek is om een kop koffie te drinken zie ik nu vooral water.

Trage Tocht Arcen
Graanbranderij de IJsvogel (foto: Joyce Vervoort)

Via het centrum loop ik terug naar de Kasteeltuinen om mijn wandeling af te sluiten op de parkeerplaats van de Kasteeltuinen Arcen.

Graanbranderij de IJsvogel is een ambachtelijke distilleerderij en specialist in het vervaardigen van streekproducten zoals aspergelikeur, fruit likeuren en nog veel meer

Deze wandeling gaat door het natuurgebied wat in beheer is van Stichting Het Limburgs Landschap Landgoed Arcen. Een wandeling in een mooi stuk natuur.

Video samenvatting van Trage Tocht Arcen (duur 3:50 minuten)

Informatie

  • De wandeling kun je hier downloaden
  • Kijk hier voor andere verhalen van mijn wandelingen
  • Tijdens het wandelen heb ik nog meer foto’s gemaakt. Deze zijn hier terug te kijken.

LEES HIER ALLE VERHALEN OVER OUTDOOR IN NEDERLAND


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer