Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Als outdoor fotograaf en Scandinavië liefhebber probeer ik elk jaar richting het Noorden af te reizen. Het liefste in de herfst of winter waar de natuur een sprookjesachtige vorm aanneemt. Dit jaar werd het een roadtrip in oktober, op weg naar vrienden in Zweden. Ik rij samen met m’n dochter, 19 jaar en student Eco & Wildlife, een paar dagen vooruit om twee outdoor, off the grid, concepten in Zuid-Zweden te bezoeken. Deze twee stonden al een tijdje op mijn verlanglijstje omdat het Zweedse outdoor concepten zijn die een ultieme buitenbeleving garanderen en als uitzonderlijk te boek staan.

We bezochten en mochten overnachten bij Stedsans in the woods en de 72hr cabin om de buiten beleving op beeld vast te leggen.

Één van de vele doorkijkjes op prachtige meren tijdens onze roadtrip

Deel 2: 72hr Cabin: het glazen huis!

Tijdens m’n research voor outdoor concepten in Zweden stuitte ik op een aantal glazen huisjes in Dalsland. De vier glazen cabines van Dalsland Aktiviteter bevinden zich op het eiland Henriksholm, twee uur ten noorden van Göteborg in West-Zweden.

Ons galzen huisje van bovenaf het rotsachtige eiland

Dalsland

De provincie Dalsland in West-Zweden, staat bekend als “Zweden in het klein”. Het is een dunbevolkt gebied met veel bossen en lange meren.

Het grenst in het westen aan Noorwegen en in het oosten aan het Vänernmeer: het grootste meer van Zweden. Dalsland is ook bekend vanwege het Dalsland-kanaal, dat wordt beschouwd als een van de mooiste kanalen van Europa, 250 kilometer lang. Dalsland is een geweldige plek voor buitenactiviteiten zoals kanoën, varen en fietsen.

In een Canadese kano is het prachtig varen over de vele stille meren: vooral bij zonsopkomst als de ochtendmist optrekt. Sprookjesachtig mooi.

Zweden staat bekend als land met een hoge levenskwaliteit en een actieve leefstijl. De unieke relatie van de Zweden met de natuur, die puur, uitgestrekt en gemakkelijk toegankelijk is, is een belangrijk onderdeel van hun welzijn. 

Uit een casestudy uit 2017 blijkt dat de Zweedse levensstijl “dichtbij de natuur” aanzienlijke gezondheidseffecten heeft, met een stressdaling van zeventig procent na slechts 72 uur. Naar aanleiding van deze resultaten is het concept voor de glazen “72-uurs cabin” ontstaan.

72-hr Cabin

Het concept is bedoeld om bezoekers dichterbij de natuur te brengen, en ze kennis te laten maken met het Zweedse buitenleven door 72 uur in een glazen huisje in de natuur te verblijven zonder stromend water of elektriciteit. Back to nature, dichter bij de natuur; voor iedereen toegankelijk

Vissen, varen, zwemmen, potje koken, slapen onder de sterren en de tijd loom voorbij laten gaan. Je hoeft niet te denken aan boodschappen want dat wordt voor je gedaan. We sliepen in een van de vier huisjes die zó goed verscholen en verspreid liggen dat je je alleen op de wereld waant. Ieder glazen huisje heeft een fantastisch uitzicht op het meer Iväg en op de rondom gelegen bossen. 

Aanzicht glazen huisje vanaf bijbehorende kleine vlonder waar je met een bootje of kano kan aanleggen, waar je vanaf een duik kan nemen!

In het huisje staat een groot bed, veel waxine houders voor ’s avonds waar je het huisje mee kan verlichten, een kleine gaskachel en onder het bed een kist met de meest noodzakelijke benodigdheden: kaarsen, extra dekens, lucifers, een brander en vloeistof met pannetje om water te koken. Op een klein vlot naast het huisje een tafel en twee stoelen met een bqq, twee vishengels en achter het huisje een houten hutje met toilet en een jerrycan drinkwater.

Wij installeren ons met diverse oh’s en ah’s en kijken onze ogen uit over het prachtige meer. Wat een schitterende locatie. Het mini huisje is met zorg ingericht, lekkere bedden, mooi beddengoed en plaids in lichte kleuren, houten vloer en grote houten openslaande deuren die je het mooiste uitzicht bieden die je vanaf je slaapplek kunt hebben.

Het ontbijt is volledig verzorgd en wordt de dag ervoor aan het einde van de middag in een koelbox dichtbij de cabine neergezet door het vriendelijke personeel van het Dalsland Aktiviteter center. De receptie bevindt zich op geen tien minuten afstand van de huisjes.

Bij de receptie is ook een warme douche aanwezig, een restaurant en op afspraak kun je een sauna en hot tub erbij boeken.

Wij sliepen er één nacht. En zijn vastberaden om de volle 72-uur een volgende keer te doen. Een geweldig concept om het Zweedse buitenleven volledig te ervaren.

Vanaf 1 april tot eind oktober zijn de huisjes te huur op: www.dalslandaktiviteter.se. Meer lezen over outdoor in Zweden? Bekijk dan hier alle reisverhalen, artikelen en reistips voor een actieve vakantie in dit heerlijke Scandinavische land.

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer