Staat dit jaar voor jou een vakantie in het noorden van Europa op je bucketlist? Wij vinden het noorden van ons eigen continent een van de allermooiste reisbestemmingen. Onze reporters gaan graag beren spotten in Finland, dagenlang wandelen in sprookjesachtig Schotland, parelstranden hoppen in Noord-Noorwegen en over de maan reizen in IJsland. Stuk voor stuk prachtige plekken om actief te zijn of om volledig tot rust te komen. Het is daarom ons welgemeende advies om komende zomer in Noord-Europa te spenderen. Vooral niet wanneer je op de hoogte bent van onderstaande activiteiten! Wij vertellen je in dit artikel welke belevenissen je komende zomer niet wil missen.

1. Beren spotten in Finland

Zie je jezelf al zitten? Midden in de Noord-Europese jungle, verscholen in een houten wildernishut, zittend achter een raampje met twee tuurgaten erin. Je bent zo stil mogelijk, want je wil iedere kans op het zien van beren vergroten. Niet veel later verschijnt daar de eerste bruine beer. Wat een prachtig dier! Terwijl de beer haar neus hoog in de lucht houdt, zoekend naar voedsel, volgen achter haar drie mini-beertjes. Hun vachten glanzen in de middernachtzon. Hier kun je uren naar staren. En dat mag ook, want je kunt ervoor kiezen om een hele nacht in zo’n hut te gaan zitten.

Beren spotten vanuit een basic hut in het bos. Foto: Edwin Hagenouw

2. Kajakken langs Noorse parelstranden

Naar de andere kant van de wereld afreizen voor witte zandstranden en turkooisblauw water? Nee hoor. Je vindt ze ook in het noorden van Noorwegen. Favoriet onder veel reizigers zijn de Lofoten eilanden. Rode vissershuisjes in rijen langs de kustlijn met daarachter metershoge bergpieken. Wil je van de gebaande paden af? Huur een kajak en verken de eilandjes van de Vesterålen. Ook het eiland Senja herbergt parels van stranden.

3. Hiken met husky’s

Husky’s zijn niet alleen ’s winters actief; ook ’s zomers houden ze ervan om bezig te zijn. Maar niet té, want temperaturen boven de tien graden Celsius zijn al snel te hoog. Gelukkig is het einde van het zomerseizoen super geschikt om met huskyhonden te hiken. Knoop die band maar om je middel en laat je door de enthousiaste viervoeters door de bossen en valleien van Lapland leiden. Strijk onderweg neer voor een verkwikkende kampvuurlunch, compleet met kaneelbroodjes en blackpot coffee.

Outdoor-picknick. Foto: Sara Holm

4. Met de boot naar IJsland

Lees je dat goed? Ja zeker, je kunt wekelijks met de boot naar IJsland vertrekken. Beter voor het milieu én beter voor je netvlies. Ruil de vergezichten op wolken om voor een oceanview die oneindig lijkt te zijn. Wie weet spot je onderweg walvissen, want die passeren vaak genoeg de oversteek van vasteland naar IJsland. Je reis begint direct bij het dichtdoen van je voordeur.

Faroer Eilanden. Onderweg van Denemarken naar IJsland.

Met je eigen auto rijd je vervolgens naar Denemarken waar je in Hirtshals op de ferry richting de Faroër Eilanden stapt. Maak je reis extra bijzonder en breng ook een bezoek aan deze afgelegen paradijselijke eilandengroep.

5. De Route 66 van Schotland rijden

Het noorden van Schotland zit vol geheimen. Ontdek ze via de North Coast 500: dé Route 66 van dit prachtige land. Onderweg tref je inhammen met prachtige stranden aan maar ook diepe grotten, hoge kliffen en smalle bruggetjes over wild stromende rivieren. Voor een goede maaltijd ga je naar de lieflijke vissersdorpjes. Hier worden traditionele (vis)gerechten geserveerd.

Orkney
De haven van Plockton

De nachten breng je ook langs deze route door. Ga slapen in een oud postkantoor of daal af voor een sprookjesachtig gelegen kasteelhotel. Als je het écht goed wil doen, steek je de zee over richting de mysterieuze Orkney Eilanden.

6. Noorderlicht spotten in de (na)zomer

Velen denken dat het noorderlicht alleen te zien is als er sneeuw ligt. Maar dat is dus niet zo. Wat je echt nodig hebt om het noorderlicht te zien is een donkere heldere hemel. En die kondigt zich in Arctisch Europa aan het einde van augustus weer aan. Vanaf negen uur is het donker genoeg om de groene gloed aan de hemel te spotten. Aankleden alsof het – 30 graden Celsius wordt, is niet nodig. De thermometer daalt tot hoogstens 8 graden Celsius. Een paar goede schoenen en een dikke trui en je bent klaar om op het noorderlicht te jagen.

Lijkt het jou wat om in de zomermaanden de rust en ruimte op te zoeken en te genieten van de schone lucht en de paradijselijke uitzichten van Noord-Europa? Neem een kijkje bij de rondreizen van Noord-Europaspecialist Voigt Travel. Meer weten over hun zomerbestemmingen? Meld je aan voor één van de inspiratieavonden.


Voigt Travel is partner van Mountainreporters


2 Reactie op “De zes leukste activiteiten voor een zinderende zomer in Noord-Europa”

 • greet Vervaeke
  17 januari 2021 at 15:31

  Zelf ben ik mindervalide. Maar GEK op natur en rust. Ik zou het TOP vinden moesten jullie iemand in jullie team hebben die ook voor ons toffe plekken en plannen kan aanbrengen.
  Dank bij voorbaat!

  • Edwin Hagenouw
   Edwin Hagenouw
   17 januari 2021 at 15:34

   Bedankt voor je reactie en tip Greet.
   We gaan uitzoeken hoe we ook voor mindervaliden handige outdoortips kunnen brengen op Mountainreporters.
   Heb je een richting waarin we kunnen zoeken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.