Door Susan Hes | Eigenaar van Haus Piesendorf 

Piesendorf is een goed uitgangspunt voor eindeloze wandelingen door het prachtige berglandschap van de Hohe Tauern. Om je een beeld te geven van de wandelmogelijkheden in de regio Zell am See beschrijf ik hier een aantal mogelijkheden met natuurlijk ook een paar leuke almhutten, die niet mogen ontbreken.

Piesendorf heeft het keurmerk gekregen voor een gecertificeerd Oostenrijks wandeldorp. De VVV (Tourismus Verband) biedt een uitgebreide wandelgids met maar liefst 44 verschillende wandelroutes, een uitgebreide wandelkaart op papier en is interactief. Een moderne wandelapp om te downloaden mag uiteraard in deze tijd ook niet ontbreken. Met deze app kun je ook offline de wandelkaart gebruiken.

Onderweg langs de route bevinden zich de speciaal voor wandelaars ontwikkelde houten ligstoelen

De wandelingen in de gids zijn onderverdeeld in drie verschillende moeilijkheidsgraden in drie verschillende kleuren van licht tot zwaar: blauw, rood en zwart. Op alle belangrijke kruispunten van de wandelroute staan informatieborden over de omgeving. Onderweg langs de route bevinden zich de speciaal voor wandelaars ontwikkelde houten ligstoelen. Even bijkomen en genieten van het mooie uitzicht in SalzburgerLand.

Het is leuk om vier wandelingen uit de gids te maken en daarbij stempels te verzamelen. Daarmee verdien je een beloning: een gratis wandelpin van Piesendorf voor op je wandelstok en als herinnering aan een bijzondere wandelvakantie in Oostenrijk.

Moeilijheidsgraad 1: wandelen tot 1300 meter hoogte

Onder deze categorie behoren de lichte wandelingen in het dal tot aan de boomgrens. Deze wandeling duren van één tot vier uur. Ideaal voor families en de beginnende wandelaar. Aangeraden wordt een lichte wandelschoen met grof profiel. Een rugtas gevuld met: een drinkfles en een “jausn” (is Oostenrijks voor een kleine snack).

Vanuit het centrum van het dorp een wandeling van ongeveer anderhalf uur door de kloof van Piesendorf. Superleuk om ook met kinderen te doen. De wandeling is vijf kilometer met een hoogtestijging van 200 meter. De prachtige watervallen, het klotsende water in het beekje, puur genieten dichtbij uw vakantieadres. Meer over wandelen met kinderen? Lees hier Acht tips om met je kinderen te gaan wandelen in Oostenrijk.

Wandelen in de omgeving van Kaprun

Dan is er nog de wandeling naar de “Kraftplatz” boven op de Naglköplf berg. Aan deze kraftplatz kun je extra energie tanken door de Keltische krachten die daar vrijkomen. Een ronde van bijna tien kilometer met een hoogtestijging van zeshonderd meter. Deze tocht duurt ongeveer drie en een half uur. Wat een fantastisch uitzicht over de Hohe Taueren! Even bijkomen doe je op het terras van Jausenstation Naglbauer.

Moeilijkheidsgraad 2: wandelen tot 2300 meter hoogte

Geen beginnende wandelaar meer en op zoek naar iets meer uitdaging? Dat kan in deze categorie. Aanbevolen wordt een hogere waterdichte bergschoen met goed profiel. Deze wandelingen voeren tot boven de boomgrens. De duur van deze tochten varieert van vier tot acht uur. Je rugtas adviseer ik je te vullen met regenkleding, mobiele telefoon, drinken en een lunchpakket.

Zell am See, Schmittenbahn

het dorp wandelen naar de Pinzgauerhütte op de Schmittenhöhe in Zell am See. Deze almhut bevindt zich op ruim 1700 meter hoogte met een bijzonder uitzicht naar de Großglockner. Deze tour duurt circa zes uur met een hoogtestijging van duizend meter en totaal vijftien kilometer.

Dan is er ook nog een route die gaat naar de Hochsonnbergalm in Piesendorf. Vanuit het dorp weer de berg op. Totaal is deze ronde ruim 21 kilometer, 1200 hoogtemeters en een duur van circa acht uur. Toffe uitdaging met uiteraard een heerlijke zomerse Aperol op het terras van de Hochsonnbergalm.

Een leuke tip is om te overnachten in de Pinzgauerhütte en de volgende dag weer terug te lopen. Ook de lift in Zell am See nemen is een mogelijkheid, dus omhoog lopen en de lift naar beneden of omgekeerd.

Moeilijkheidsgraad 3: wandelen tot 3000 meter hoogte

Voor de echt geoefende wandelaar biedt de omgeving Zell am See ook mogelijkheden. Op naar de top en maak een foto bij het kruis. Een wandeling van ruim zeventien kilometer met een hoogtestijging van 1700 meter. Een tocht van circa tien uur. Onderweg nog even pauze bij de Unterbergalm. Een hoge waterdichte bergschoen met goed profiel mag niet ontbreken. Een gevulde rugtas met: voldoende drinken, lunchpakket, warme/winddichte kleding, regenkleding, mobile telefoon en verbandmiddelen.

Wandelen bij Zell am See.

Dit is nog maar een hele kleine greep uit de wandelmogelijkheden in de regio Piesendorf/Zell am See. Naast één van deze wandelingen is het ook aan te raden om de mooiste kloven in Oostenrijk te bezoeken. Lees hier het artikel over de mooiste kloven op onze eigen website: www.hauspiesendorf.com/nl/blog/mooiste-kloven-in-oostenrijk/

Centraal overnachten in het wandelgebied

Een auto of dure liftpas zijn zeker niet nodig als je in Oostenrijk wil wandelen en logeert in Haus Piesendorf. Centraal overnachten in dit fantastische wandelgebied in Oostenrijk? Dat kan in een mooi gelegen appartementenhuis, gerund door mijn man en mijzelf.

Piesendorf

Maar liefst negen moderne en betaalbare vakantiewoningen onder één dak. Geweldig voor gezinnen! De kinderen kunnen zich na een wandeling uitleven en vermaken op de nieuw aangelegde speel- en sportplaats achter het huis.

Kamers en appartementjes voor twee personen zijn ook aanwezig. Wij bieden je alle informatie over de omgeving in je eigen taal, lekker makkelijk toch?


Kijk op de website voor nog meer tips over de vele bezienswaardigheden in de omgeving van Zell am See. www.hauspiesendorf.com


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.