Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Reisschrijver in de spotlights: Judith van Bilsen

Door Edwin Hagenouw

Mountainreporters.com is een het online outdoor magazine voor de avontuurlijke reiziger. Sinds april 2017 schrijven we dagelijks over onze eigen ervaringen in ongerepte gebieden en op verrassende plekken, waar dan ook ter wereld. We hebben een sterk team reporters dat je dagelijks op de hoogte houdt van het laatste outdoornieuws en graag schrijven we vol passie over de bijzondere reizen die we maken. Regelmatig zetten wij een reporter in de spotlights en vandaag is dat Judith van Bilsen.

Vertel in het kort iets over jezelf en de passies in je leven

Mijn naam is Judith van Bilsen en ik ben freelance (reis)journalist, fotograaf en tekstschrijver. Al een aantal jaren heb ik een eigen reisblog (J Loves to Travel) en sinds begin 2019 maak ik ook regelmatig reportages voor Mountainreporters en Snowrepublic.

Mountainbiken in de Oisans

Mijn liefde voor reizen stamt al uit mijn jeugdtijd. Mijn ouders ‘sleepten’ mij al overal naartoe. Zo zei mijn vader een keer: ‘Ik heb bedacht dat we morgen een weekje op vakantie naar het Schwarzwald gaan. Je mag een vriendin meenemen en zorg dat je tas gepakt is.’ Zo’n spontane acties waren echt typisch iets voor hem. Hij was geschiedenisleraar en kon op een leuke manier interessante verhalen vertellen op reis.

Hoe vaak ik meemaakte dat een gids hem aan het woord liet omdat hij meer kennis had dan de gids zelf. Toen hij een aantal jaren geleden onverwacht overleed, voelde ik enorm de behoefte om mijn leven om te gooien. Zo switchte ik van de muziekindustrie naar het schrijven en fotograferen van o.a. reizen.

Als tourmanager van een Europese band regel ik alle zaken rondom de optredens van deze band

Mijn liefde voor muziek heb ik overigens niet helemaal hoeven op te geven met deze switch. Als tourmanager van een Europese band regel ik alle zaken rondom de optredens van deze band. Van hotelovernachtingen tot vervoer. Zo krijg ik verschillende Europese steden op een heel andere manier te zien.

ik liep bijvoorbeeld dit jaar de halve marathon van Berlijn. Om nooit meer te vergeten!

In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om te gaan hardlopen. Ook dat is weer mooi te combineren met reizen, want ik liep bijvoorbeeld dit jaar de halve marathon van Berlijn. Om nooit meer te vergeten!

Touren met de oldtimer

Samen met mijn man heb ik nog een andere hobby: een oldtimer. We hebben een oude Opel Kadett waar we graag mee touren. En ook dat combineer ik weer met het reizen, want ik schrijf regelmatig reportages over touren met een classic car voor verschillende oldtimermagazines.

Hoe kwam je bij ons terecht en welke reizen heb je al gemaakt voor ons?

In de herfst van 2018 was ik op een prachtige persreis door Sumava, oftewel Zuid-Bohemen, in Tsjechië. In opdracht van Wandelmagazine, want ik schrijf regelmatig voor print. Daar ontmoette ik Sabrina Gaudio, die namens Mountainreporters mee was. Ik kende de website nog niet, maar was direct onder de indruk van de verhalen en de foto’s. Een paar maanden later kon ik zelf als gastblogger aan de slag.

Waar het allemaal begon in Tsjechie

Voor Mountainreporters ging ik op pad in België, waar ik in de regio Wallonië allerlei watergerelateerde activiteiten deed. Ik bezocht de regio Oisans in Frankrijk en ontdekte de Franse Alpen op een e-mountainbike.

Onderweg in Wallonie
De bubbels van Grenoble

Vervolgens bracht ik een bezoekje aan fietsstad Grenoble, de toegangspoort naar deze fietsregio. En ik deed een outdoorweekend in Groningen. Voor Snowrepublic ging ik skiën in de Dolomieten in Italië.

Skien in de Dolomieten voor Snowrepublic.nl – Foto Hedda Roos

Van welke reis heb je het meest genoten en waarom?

De allermooiste reis voor Mountainreporters ging naar Groningen. Daar ging ik een paar dagen ‘Off-Track’ en ontdekte de Groningse wildernis. Wat een ervaring! We gingen wadlopen, op jeepsafari in het natuurpark Lauwersmeer, varen in het Dark Sky Park en als ultiem toetje sliepen we in de buitenlucht, op de dijk in het Waddengebied.

Als Mountainreporter wadlopen in Groningen

Dat vind ik nou zo leuk: je hoeft helemaal geen verre reizen te maken om mooie plekken te ervaren. In Europa is zoveel te beleven! Veel mensen reizen de hele wereld rond, maar binnen Nederland zijn ze nooit verder dan hun eigen achtertuin geweest. Ik wandel al een aantal jaren de verschillende etappes van het Pieterpad van Pieterburen in Groningen naar de Pietersberg in Maastricht. Iedere etappe ontvouwt zich een ander landschap en verandert de omgeving. In het noorden is alles plat en uitgestrekt, via de hunebedden en heidegebieden wandel je dan richting Sallandse Heuvelrug om via bosrijk gebied steeds zuidelijker te gaan en uiteindelijk in de heuvels van Zuid-Limburg te eindigen.

Welke tegenslagen heb je gehad en hoe ben je daarmee omgegaan?

Eigenlijk doe ik niet het werk dat, fysiek gezien, het beste bij me past… Ik ben namelijk gespecialiseerd in wandelen. Maar ik heb de slechtste voeten die je kunt bedenken. Dus iedere keer dat ik op pad ga, heb ik blaren en wondjes op mijn voeten. Aan de andere kant kan ik zo enorm genieten van het wandelen. De perfecte manier om mijn hoofd leeg te maken en te genieten van de natuur. Iedere wandeling hoop ik dieren tegen te komen. Al is het een konijntje dat voor me uit, over het pad hupst. Tijdens het wandelen, vergeet ik die stomme voeten gelukkig helemaal. Daarnaast ga ik naar een fijne pedicure die iedere keer mijn voeten weer oplapt.

Welke handige reistips heb je voor onze lezers?

Ik ben een enorme fan van packing cubes. Of je nu een rugzak of een koffer gebruikt. Daarmee houd je orde in je tas en ik heb altijd het gevoel dat ik dan meer kan meenemen. En daarmee samenhangend: meestal neem je veel meer mee dan je werkelijk nodig hebt. Bedenk van te voren wat noodzakelijk is om mee te nemen en begin met het inpakken van die spullen. Maak dan een lijst wat prettig is om mee te nemen. Door het in groepen op te delen, merk ik, dat ik vaak minder meeneem.

En als je bijvoorbeeld een trekking gaat doen, neem oude kleren mee. Zo ging ik voor een maand naar Argentinië en Chili en kwam met een legere tas terug dan ik was heen gegaan. Ik had sokken en onderbroeken met gaten meegenomen en wat oude shirts. Allemaal weggegooid na gebruik.

Waar kunnen we je vinden online?

De ondergaande zon bij het Lauwersmeer in Groningen

Judith, bedankt voor dit openhartige interview en de prachtige foto’s. Hopelijk ga je nog veel mooie reizen maken voor Mountainreporters. Lees hier ook de interviews met onze reporters Saskia, Maaike, Ilse, Karin, Matthijs, Hans, Thiery, Marloes, Tammy, Daphne, Manja, Sabrina en Bastiaan.

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer