klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Het prachtige IJsland is goed vertegenwoordigd op Mountainreporters. Niet zonder reden natuurlijk! Het land is prachtig met zijn machtige gebergtes, ongerepte natuur en oneindige aanbod aan natuurlijke warme baden. Zowel de ‘Golden Circle’ als ‘Diamond Circle’ worden veel bezocht, waarbij sommigen de hele rondweg afgaan. Ik moet zeggen, zelfs na vier maanden op dit eiland heb ik nog lang niet alles ontdekt. Dat ik niet constant de beschikking heb tot een auto speelt daarbij een grote rol, maar kort geleden had ik eindelijk het geluk om een midweek naar de Westfjorden af te reizen!

De Westfjorden liggen, zoals de naam al zegt, in het westen van IJsland en bestaat puur uit bergketens die door platentektoniek zijn ontstaan. In deze post zal ik wat prachtige plekken aanbevelen, inclusief een van de plekken waar ik overnacht heb.

De Westfjorden
Kliffen van de Westfjorden – eigen foto: Manon Verijdt, Mountainreporters

Roadtrippen op gravelwegen

Voor degenen die al in IJsland zijn geweest is het geen onbekend nieuws dat de snelheidslimiet op de ringweg 90 kilometer per uur is. Ik snap het helemaal, aangezien langs de weg komen met je auto geen goed plan is. Desondanks moet ik zeggen dat ik het soms wel mis om met 120km per uur over de weg te rijden. In de Westfjorden is het verschil echter nog een tikkeltje groter.

Tijdens ons reisje begonnen we in het zuiden van de Westfjorden. Hier bestaat een groot gedeelte van de weg uit gravel. Het rijden met een huurauto is altijd een risico, maar met opspattende steentjes is het risico nog net iets groter, waardoor onze gemiddelde snelheid op deze wegen rond de 40 kilometer per uur lag. De reis naar onze eerste verblijfsplaats duurde dus langer dan verwacht.

Onze eerste slaapplek was gelegen in Tálknafjörður. We wisten dat we een Airbnb op een boerderij hadden gereserveerd, maar waren blij verrast met de uiteindelijke accommodatie. Een klein huisje midden op de boerderij, omringd door schapen met lammetjes, twee paarden, kippen en een hond. Ik voelde me meteen weer thuis. Gelegen aan een prachtig fjord konden we vanaf het balkon genieten van de zonsondergang (in hoeverre de zon in juni nog onderging) en ’s ochtends vroeg werden we gewekt door de boer. We kregen een rondleiding over de boerderij en gingen terug in ons huisje met vijf verse eieren. Heerlijk!

Op verkenning in de Westfjorden

’s Avonds laat bezochten we een hot pot, Brúarpotturinn, aan de andere kant van het dorp. Afgelegen en bijna onzichtbaar als je niet weet waar je naar moet zoeken ligt een kleine warmwaterbron onder een brug. Omkleden gebeurt in de open lucht, maar aangezien hier geen mens te bekennen is, is dat geen probleem. Ik steek mijn tenen in het water en trek meteen terug. Het vergt wat gewenning, maar eenmaal zittend in het water ben ik helemaal ontspannen. Niet veel mensen zullen deze plek ontdekken, wat de ervaring nog net iets unieker maakt.

Volg de rivier met je ogen, en je zult eindigen bij de zee met daarachter de bergen aan de overkant van de baai. Een uitzicht wat je gewoon met eigen ogen wil zien. Kom je hier net als ik in de zomer, houdt dan rekening met muggen. Ook zij houden van het warme water!

De Westfjorden
Klif Látrabjarg – eigen foto: Manon Verijdt, Mountainreporters

Aangezien wij twee nachten verbleven in dit huisje, konden we tevens de iets wijdere omgeving verkennen met onze auto. De eerste stop was Látrabjarg. Om er te komen moet je eerst een behoorlijke tijd over een gravelweg rijden, dus wij hadden absoluut niet verwacht hier veel mensen te zien. Desondanks stonden er minstens tien auto’s en liepen vele mensen al over de kliffen.

Nadat ik het met eigen ogen gezien had snapte ik het helemaal. Een enorme kolonie papegaaiduikers en alken vliegen af en aan, zonder gestoord te worden door de mensen. Ik had hier wel de hele dag kunnen blijven om foto’s te maken, maar aangezien we nog meer moois wilden zien vertrokken we een paar uur later toch maar naar onze volgende bestemming.

De Westfjorden
Papegaaiduiker – eigen foto: Manon Verijdt, Mountainreporters

Strand in IJsland

Een stukje terug op onze weg lag Rauðasandur, het zogenaamde “red sand beach”. Kronkelend over smalle, minder goede wegen zagen we met een vogelperspectief voor het eerst dit strand. Ik had werkelijk waar nooit verwacht dit in IJsland te zien. Blauw water stromend door een woestijn van donkergeel zand, omringd door grasland met daaromheen één grote bergketen uitstrekkend van links naar rechts. Ik heb nog niet veel stranden bezocht in IJsland, maar ik weet al bijna zeker dat dit mijn favoriet blijft.

Bij het kerkje parkeren we de auto en nemen we onze spullen mee door het gras naar het strand. We lunchen tussen de schapen, want ja, die lopen hier over het strand, en lopen dan bepakt en bezakt verder naar de zee. Ik had wel in de gaten dat het strand groot was, maar ik had niet ingeschat dat ik twintig minuten zou moeten lopen om bij het water te komen.

Aangezien ik op de heenweg alleen liep, voelde het alsof ik in het midden van de woestijn stond, uitgezonderd van de enorme bergketens die op kilometers afstand nog steeds ver boven de horizon uittorenden. Eenmaal aangekomen bij het water was er maar één optie: zwemmen! De Atlantische Oceaan is koud, maar met de heerlijke zon aan de hemel en zonder enige andere toerist te bekennen was het optimaal genieten.

De Westfjorden
Schapen op het red sand beach – eigen foto: Manon Verijdt, Mountainreporters
De Westfjorden
Red Sand Beach – eigen foto: Manon Verijdt, Mountainreporters

Op naar Súðavík

Onze tweede bestemming lag aan de andere kant van de Westfjorden, in een plaats genaamd Súðavík. Hier besloten we onze wandelschoenen eens aan te trekken en twee flinke wandelingen te maken. Helaas voor ons was er geen wegbewijzering voor de wandelingen die we wilden maken, dus we zijn een aantal keer flink misgelopen. Het geluk in IJsland is dan weer dat het uitzicht overal prachtig is, dus een paar keer een stuk dubbel lopen is hoogstens een beetje frustrerend, maar niet meer dan dat.

Als strandjutters liepen we acht kilometer aan de rand van het water, op zoek naar de mooiste zee-egels. Met mijn handen vol liepen we terug naar de auto, om even later weer uit te stappen en een wandeling naar een waterval te maken. Wederom was er geen goed pad na de eerste vijfhonderd meter, maar het feit dat we wederom alleen naar zo’n prachtig natuurfenomeen konden kijken was het meer dan waard. Het waren twee heerlijke wandelingen, maar een beetje avontuurlijk en flexibel in je tijd moet je wel zijn, zo blijkt maar weer.

De Westfjorden
Onderste gedeelte van de waterval – eigen foto: Manon Verijdt, Mountainreporters
De Westfjorden
Uitzicht vanaf de waterval – eigen foto: Manon Verijdt, Mountainreporters

De Westfjorden zijn absoluut prachtig en ik denk dat deze plek de komende jaren door veel mensen bezocht zal worden. Neem de tijd, want er is meer dan genoeg te zien en je zult ook aardig wat uren door moeten brengen in de auto. Op onze terugweg bezochten we Hólmavík, waar we meegingen op een walvisexcursie. Waar je ook bent in IJsland, een walvisexcursie is altijd een goed idee. Je weet nooit wat zich onder het wateroppervlak bevindt en iedere locatie heeft weer andere bezoekers. Kleed je, ook in de zomer, wel goed warm, want de wind op het water is vaak verraderlijk koud.

De Westfjorden
Dynjandi waterval – eigen foto: Manon Verijdt, Mountainreporters

Wil je meer weten over IJsland? Check dan een van deze blogs over een stage in Húsavík, Noord-IJsland, of de ultieme hotspots van Zuid-IJsland.

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Koop nu je kaartjes voor de European Outdoor Film Tour (EOFT)

Koop nu je kaartjes voor de European Outdoor Film Tour (EOFT)

Bereid je voor op een cinematografisch avontuur als geen ander! De European Outdoor Film Tour, ook wel bekend als EOFT, is niet zomaar een filmfestival. Het is het grootste outdoor filmfestival van Europa, dat sinds 2001 elk herfst- en winterseizoen door tal van Europese landen toert met de crème de...
Lees verder
REISVERSLAG | Zo indrukwekkend was het noorderlicht in Yukon tijdens de sterkste magnetische storm in 6 jaar

REISVERSLAG | Zo indrukwekkend was het noorderlicht in Yukon tijdens de sterkste magnetische storm in 6 jaar

Het stond al jarenlang op mijn wensenlijstje: het noorderlicht zien! Eerder had ik in IJsland geen geluk (oké, het was er ook niet helemaal de tijd voor) en een paar maanden geleden kreeg ik een héél klein voorproefje tijdens een wintersport in Zweden. Maar als niemand me erop gewezen had...
Lees verder
FOTOVERSLAG | Mount Logan & Kluane National Park in Yukon (Canada) in 10 foto's

FOTOVERSLAG | Mount Logan & Kluane National Park in Yukon (Canada) in 10 foto's

Yukon is misschien wel een van meest ongerepte plekken van onze aarde. Het is er zo enorm uitgestrekt dat je er dagen en dagen door de natuur kunt reizen. Veel mensen kom je er niet tegen. Sommige plekken zijn zelfs zo onherbergzaam, dat je er helemaal niet kunt komen. Dit...
Lees verder
Onze 8 must-sees voor tijdens je rondreis door Noordwest-Amerika

Onze 8 must-sees voor tijdens je rondreis door Noordwest-Amerika

Het noordwesten van Amerika, een betoverende regio die nog veel meer is dan ruige kustlijnen, weelderige bossen en uitgestrekte woestijnen. Denk aan de iconische Mount Rainier die boven het landschap uittorent, de unieke koffiecultuur in steden zoals Seattle en het mystieke Crater Lake in Oregon dat je ademloos achterlaat. De...
Lees verder
Skiën, snowboarden en stedentrippen. Waarom je deze winter naar Oregon en Portland wilt

Skiën, snowboarden en stedentrippen. Waarom je deze winter naar Oregon en Portland wilt

Oregon - ook wel 'Beaver State' genoemd - ligt in het noordwesten van de Verenigde Staten. Hier vormen ruige kustlijnen, dichte bossen en besneeuwde bergtoppen de horizon en ligt avontuur altijd net om de hoek. En in het hart van dit prachtige landschap? Daar ligt Portland, een bruisende stad vol...
Lees verder
De leukste activiteiten tijdens je reis door het noordwesten van Amerika

De leukste activiteiten tijdens je reis door het noordwesten van Amerika

Ben je op zoek naar het ultieme outdooravontuur, waanzinnige landschappen, ongerepte natuur, wilde dieren en genoeg spannende dingen om te doen? Dan is het noordwesten van de Verenigde Staten het perfecte toneel voor je volgende reis. Het hart van dit gebied, dat ook wel de Pacific Northwest wordt genoemd, strekt...
Lees verder
6e generatie brand, dag 6 Tenerife

6e generatie brand, dag 6 Tenerife

Al sinds afgelopen dinsdag, grijpt een verwoestende bosbrand op Tenerife om zich heen. Een 6e generatie brand, dag 6 Tenerife. Zes hele dagen, waarin de brand nog ongecontroleerd z'n gang gaat. De bosbrand op het Canarische eiland Tenerife breidt zich nog steeds uit. Dinsdag 15 augustus begon de brand in...
Lees verder
Zes redenen om juist in de herfst op vakantie te gaan naar Gastein

Zes redenen om juist in de herfst op vakantie te gaan naar Gastein

Welkom in Gastein, waar de gouden herfst een perfect moment is voor een prachtige vakantie. Terwijl de bladeren langzaam van kleur veranderen en de zon gouden stralen over de omliggende bergtoppen werpt, maakt de zomer plaats voor een betoverend nieuw seizoen: de Bauernherbst, oftewel de boerenherfst. De herfst is een...
Lees verder
Ontdek de vernieuwde Makra-serie van Hanwag: een geschikte schoen voor elke bergwandeling

Ontdek de vernieuwde Makra-serie van Hanwag: een geschikte schoen voor elke bergwandeling

Als outdoorliefhebber hou je van bergwandelen. Voor de een is dat een pittige wandeling door het dal, voor de ander een tocht met hoogtemeters op de berg, of zelfs een flinke klim naar de top of een via ferrata. Uitdagingen zijn divers en voor iedereen anders. Maar één ding is...
Lees verder
REISVERSLAG | Gastein in de herfst is een geweldige idee

REISVERSLAG | Gastein in de herfst is een geweldige idee

Er nog even lekker tussenuit voordat de winter komt. En dan terwijl het heerlijk rustig is, de bomen rood, oranje en geel kleuren en je nog steeds een goede kans hebt op mooi weer. Dat is Oostenrijks Gastein in de herfst! Reporter Pauline was er in oktober en kan dat...
Lees verder

Hanwag 100

Hanwag Blueridge wandelschoenen

Modern, licht en multifunctioneel. Een veelzijdige wandelschoen boordevol innovatieve duurzaamheidskenmerken. Zoals het gebruik van hoogwaardig Perwanger bovenleer en het naar `Global Recycling Standard´ 100% gerecyclede textiel in het bovenwerk en het PFC-vrije waterdichte Eco-shell membraan.

Lees meer


BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer
Lowe Alpine

Rugzakken van Lowe Alpine

De achterkant van de rugzakken is uit één stuk is vervaardigd. Hierbij is het stuk van je rug waar je het meest transpireert extra ventilerend gemaakt en zijn delen op andere plaatsen verstevigd. Door deze combinatie van ademend vermogen en meer steun heb je bij dezelfde belasting een hoger draagcomfort.

Lees meer
Innsbruck

Zomer in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends.
Geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven.

Lees meerNieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Canary Hiking

Eilandavontuur te voet: verken La Gomera en El Hierro

Canary Hiking nodigt je uit om de verborgen juweeltjes van de Canarische Eilanden te ontdekken tijdens onze onvergetelijke trektocht door La Gomera en El Hierro. Maak je klaar om te wandelen, met onze deskundige gidsen, door ongerepte bossen, langs adembenemende kliffen en historisch charmante dorpjes. Lees meer