klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Met een caravan of aanhanger de bergen in

Door Edwin Hagenouw

Als Nederlanders zijn we fervente vakantiegangers. Met zijn allen trekken we massaal de grens over, om van de zon te genieten of bijvoorbeeld om te hiken in de bergen.

De reis naar de bergen kan echter wel wat uitdagingen met zich meebrengen. Het vereist een andere, misschien wel nieuwe, rijstijl en dat geldt al helemaal voor vakantiegangers met een aanhanger of caravan. Om je hier mentaal op voor te bereiden vind je hieronder wat tips die je helpen vlekkeloos door de bergen te rijden.

Wie heeft er voorrang?

Misschien wist je het al, maar in de bergen heb je voorrang wanneer je de berg opklimt en je moet dus voorrang verlenen wanneer je afdaalt. Vooral in haarspeldbochten kan dit soms lastig zijn voor een bestuurder die niet gewend is in de bergen te rijden. Houd voor de bocht goed in de gaten of er verkeer aankomt.

Caravan
Met een caravan de bergen in.

Met een caravan of aanhangwagen is het soms moeilijker om aan de kant te gaan om ander verkeer voor te laten. Het is daarom verstandig om ruim van tevoren al terug te schakelen naar een lagere versnelling, zodat je je voor en in de bocht kan focussen op het sturen en op het tegenliggende verkeer.

Voorkom een oververhitte motor

Waar je normaal gesproken in het dagelijkse leven bij 3000 toeren schakelt, is dit in de bergen een no-go. Een hoog toerental zorgt namelijk voor meer vermogen en dit helpt je om makkelijker de berg op te klimmen, zeker met een caravan of aanhangwagen. Werp tijdens het klimmen regelmatig een blik op de temperatuurmeter. Je hoeft niet te schrikken wanneer deze wat hoger oploopt dan normaal gesproken, maar het wijzertje hoort niet boven driekwart van de meter uit te komen.

Om dit te voorkomen is het verstandig langs de garage te gaan voordat je op vakantie gaat. Het kan zijn dat ze je adviseren om een sterkere ventilator aan te schaffen om oververhitting van de motor te voorkomen. In sommige gevallen betekent dit ook dat je een dynamo zal moeten aanschaffen die meer vermogen levert. Om goed advies te ontvangen is het van belang de automonteur te laten weten hoeveel de caravan of aanhanger weegt die de auto moet kunnen trekken.

Zet de kachel aan

Wanneer je in de zomer op vakantie gaat is het waarschijnlijk wel het laatste waar je aan denkt, maar in de bergen is het verstandig de kachel aan te zetten. Deze warmte is namelijk afkomstig van de motor en op deze manier zal de temperatuur van het koelwater van de motor minder snel stijgen. Logischerwijs zet je de ramen wel open om zo de verstikkende hitte te verdrijven.

Autoverzekering

Een goede autoverzekering is onontbeerlijk wanneer je op vakantie gaat. Autoverzekeringen vergelijken zal je helpen om de goedkoopste verzekering te vinden die bij jouw situatie past.

Kijk goed of je verzekerd bent voor pechhulp én vervangend vervoer.  Op deze manier kan je zorgeloos met je auto en caravan of aanhanger van een heerlijke vakantie in de bergen genieten!

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Canary Hiking

Eilandavontuur te voet: verken La Gomera en El Hierro

Canary Hiking nodigt je uit om de verborgen juweeltjes van de Canarische Eilanden te ontdekken tijdens onze onvergetelijke trektocht door La Gomera en El Hierro. Maak je klaar om te wandelen, met onze deskundige gidsen, door ongerepte bossen, langs adembenemende kliffen en historisch charmante dorpjes. Lees meer