Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Met een caravan of aanhanger de bergen in

Door Edwin Hagenouw

Als Nederlanders zijn we fervente vakantiegangers. Met zijn allen trekken we massaal de grens over, om van de zon te genieten of bijvoorbeeld om te hiken in de bergen.

De reis naar de bergen kan echter wel wat uitdagingen met zich meebrengen. Het vereist een andere, misschien wel nieuwe, rijstijl en dat geldt al helemaal voor vakantiegangers met een aanhanger of caravan. Om je hier mentaal op voor te bereiden vind je hieronder wat tips die je helpen vlekkeloos door de bergen te rijden.

Wie heeft er voorrang?

Misschien wist je het al, maar in de bergen heb je voorrang wanneer je de berg opklimt en je moet dus voorrang verlenen wanneer je afdaalt. Vooral in haarspeldbochten kan dit soms lastig zijn voor een bestuurder die niet gewend is in de bergen te rijden. Houd voor de bocht goed in de gaten of er verkeer aankomt.

Caravan
Met een caravan de bergen in.

Met een caravan of aanhangwagen is het soms moeilijker om aan de kant te gaan om ander verkeer voor te laten. Het is daarom verstandig om ruim van tevoren al terug te schakelen naar een lagere versnelling, zodat je je voor en in de bocht kan focussen op het sturen en op het tegenliggende verkeer.

Voorkom een oververhitte motor

Waar je normaal gesproken in het dagelijkse leven bij 3000 toeren schakelt, is dit in de bergen een no-go. Een hoog toerental zorgt namelijk voor meer vermogen en dit helpt je om makkelijker de berg op te klimmen, zeker met een caravan of aanhangwagen. Werp tijdens het klimmen regelmatig een blik op de temperatuurmeter. Je hoeft niet te schrikken wanneer deze wat hoger oploopt dan normaal gesproken, maar het wijzertje hoort niet boven driekwart van de meter uit te komen.

Om dit te voorkomen is het verstandig langs de garage te gaan voordat je op vakantie gaat. Het kan zijn dat ze je adviseren om een sterkere ventilator aan te schaffen om oververhitting van de motor te voorkomen. In sommige gevallen betekent dit ook dat je een dynamo zal moeten aanschaffen die meer vermogen levert. Om goed advies te ontvangen is het van belang de automonteur te laten weten hoeveel de caravan of aanhanger weegt die de auto moet kunnen trekken.

Zet de kachel aan

Wanneer je in de zomer op vakantie gaat is het waarschijnlijk wel het laatste waar je aan denkt, maar in de bergen is het verstandig de kachel aan te zetten. Deze warmte is namelijk afkomstig van de motor en op deze manier zal de temperatuur van het koelwater van de motor minder snel stijgen. Logischerwijs zet je de ramen wel open om zo de verstikkende hitte te verdrijven.

Autoverzekering

Een goede autoverzekering is onontbeerlijk wanneer je op vakantie gaat. Autoverzekeringen vergelijken zal je helpen om de goedkoopste verzekering te vinden die bij jouw situatie past.

Kijk goed of je verzekerd bent voor pechhulp én vervangend vervoer.  Op deze manier kan je zorgeloos met je auto en caravan of aanhanger van een heerlijke vakantie in de bergen genieten!

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer