Met een caravan of aanhanger de bergen in

Door Edwin Hagenouw

Als Nederlanders zijn we fervente vakantiegangers. Met zijn allen trekken we massaal de grens over, om van de zon te genieten of bijvoorbeeld om te hiken in de bergen.

De reis naar de bergen kan echter wel wat uitdagingen met zich meebrengen. Het vereist een andere, misschien wel nieuwe, rijstijl en dat geldt al helemaal voor vakantiegangers met een aanhanger of caravan. Om je hier mentaal op voor te bereiden vind je hieronder wat tips die je helpen vlekkeloos door de bergen te rijden.

Wie heeft er voorrang?

Misschien wist je het al, maar in de bergen heb je voorrang wanneer je de berg opklimt en je moet dus voorrang verlenen wanneer je afdaalt. Vooral in haarspeldbochten kan dit soms lastig zijn voor een bestuurder die niet gewend is in de bergen te rijden. Houd voor de bocht goed in de gaten of er verkeer aankomt.

Caravan
Met een caravan de bergen in.

Met een caravan of aanhangwagen is het soms moeilijker om aan de kant te gaan om ander verkeer voor te laten. Het is daarom verstandig om ruim van tevoren al terug te schakelen naar een lagere versnelling, zodat je je voor en in de bocht kan focussen op het sturen en op het tegenliggende verkeer.

Voorkom een oververhitte motor

Waar je normaal gesproken in het dagelijkse leven bij 3000 toeren schakelt, is dit in de bergen een no-go. Een hoog toerental zorgt namelijk voor meer vermogen en dit helpt je om makkelijker de berg op te klimmen, zeker met een caravan of aanhangwagen. Werp tijdens het klimmen regelmatig een blik op de temperatuurmeter. Je hoeft niet te schrikken wanneer deze wat hoger oploopt dan normaal gesproken, maar het wijzertje hoort niet boven driekwart van de meter uit te komen.

Om dit te voorkomen is het verstandig langs de garage te gaan voordat je op vakantie gaat. Het kan zijn dat ze je adviseren om een sterkere ventilator aan te schaffen om oververhitting van de motor te voorkomen. In sommige gevallen betekent dit ook dat je een dynamo zal moeten aanschaffen die meer vermogen levert. Om goed advies te ontvangen is het van belang de automonteur te laten weten hoeveel de caravan of aanhanger weegt die de auto moet kunnen trekken.

Zet de kachel aan

Wanneer je in de zomer op vakantie gaat is het waarschijnlijk wel het laatste waar je aan denkt, maar in de bergen is het verstandig de kachel aan te zetten. Deze warmte is namelijk afkomstig van de motor en op deze manier zal de temperatuur van het koelwater van de motor minder snel stijgen. Logischerwijs zet je de ramen wel open om zo de verstikkende hitte te verdrijven.

Autoverzekering

Een goede autoverzekering is onontbeerlijk wanneer je op vakantie gaat. Autoverzekeringen vergelijken zal je helpen om de goedkoopste verzekering te vinden die bij jouw situatie past.

Kijk goed of je verzekerd bent voor pechhulp én vervangend vervoer.  Op deze manier kan je zorgeloos met je auto en caravan of aanhanger van een heerlijke vakantie in de bergen genieten!

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer