sponsorberichtSaalbach

Mountainreporter Sandra was een aantal jaar geleden in Oman; waar zij een rondreis maakte door dit prachtige land!  “Als je van natuur, authentiek, en prachtige cultuur houdt is dit jouw land. Bovendien is Oman heel (vrouw)vriendelijk en kan je hier heel goed per huurauto rondreizen. Het land is zo verrassend mooi: groene wadi’s, schitterende woestijnen, oude forten en boven alles: lieve mensen”.

Oman is bekend om z’n groene wadi’s, schitterende woestijnen , oude forten en hele lieve mensen

Wadi oman
een van de vele “Wadi’s” in Oman: oases van groen tussen bergen in

Maar wist jij dat Oman ook echt “de” bestemming is voor outdoor: hiking, canyoning en bergsporten: het kan hier allemaal. Oman met z’n schitterende bergen is het perfecte decor. We zetten wat outdoor mogelijkheden voor je op een rijtje:

De Grand canyon van Oman: het adembenemde Jebel Shams

In het groene gebergte (Jebel Akhar) bevindt zich de Jebel Shams: berg van de zon.
Jebel Shams is een prachtig gebergte met de hoogste berg van Oman, met pieken tot 3000 meter hoog. Jebel Shams is echter vooral ook bekend om z’n bijzondere uitzicht over de spectaculaire dieptes – ook wel bekend als de Grand Canyon van het Midden Oosten. Hier kijk je vanaf een plateau uit over kloven van maar liefst 1000 tot 2000 meter diep. Het uitzicht is echt waanzinnig. En hou je van hiken; dan wandel je de prachtige “Balcony trail”. Jebel Shams heeft ook een eigen Via Ferrata .

Jebel Shams
Jebel Shams met de enorme kloof te zien vanaf het balkon

Tegenover de 3.075 meter hoge top van Jebel Shams ligt Wadi Nakhar oftewel de ‘Grand Canyon’ van Oman. Hier is ‘The Plateau’ een hele mooie plek om te klimmen en te kamperen.

jebel shams
Jebel Shams met het adembenemende uitzicht eigen foto Sandra de de Moor

Wandelen of mountainbiken in het Al Hajargebergte

Het Al Hajargebergte staat bekend om de supergoede fiets- en wandelroutes. Om die reden is Bike en Hike Oman ontstaan. In het Hajar zijn meer dan 30 routes voor alle niveaus die totaal honderden kilometers route vormen. Van vlakke routes over wegen langs palmen – oases, tot aan super moeilijke mountainbiketracks tot wel 2000 meter hoogte. Je kunt er materiaal huren en een gids of professionele instructeur inhuren.

omani
twee omani’s, eigen foto Sandra de Moor

Al Hamra: de basis voor mountainbiken in het Hajar gebergte

De uitgestrekte berglandschappen in Oman met alle bergen en toppen zijn in de winter het meest geschikt voor fietsers, vanwege de mildere temperatuur.

Vanuit Al Hamra kun je diverse tours boeken met begeleiding van professionele instructeurs op gebied van mountainbike- en fietsen. De tours gaan langs prachtige heuvels, bergen en authentieke dorpjes in het Hajar gebergte.

 

Canyoning

Oman is het land van de wadi’s, door erosie uitgesleten kloven die zich vullen met water en daardoor prachtige groene oases zijn geworden. De wadi’s in het Al Hajar gebergte zijn perfect voor canyoning.

misfat irrigatie kanalen
het oase dorpje misfat

Oneindig mooie natuur in z’n puurste vorm vindt je in Oman

Een aantal tips voor de prachtige natuur in Oman

Ontdek de wilde schoonheid van Oman. Op slechts twee uur rijden van Muscat vind je Wadi Shab, waar je heerlijk kunt wandelen en zwemmen, en Wadi Tiwi, waar je met een 4×4 de wadi’s en de dorpen kunt verkennen. Ik heb beide wadi’s bezocht en er gezwommen: adembenemend mooi!

de verkoelende wadi
Reporter Sandra; Zwemmend in een van de wadi’s .    Eigen foto Sandra de Moor

Volg vanuit Saiq de zigzaggende weg omhoog naar de zuidkant van het Hajar gebergte en het dorpje Misfat al Abriyyin. Het Saiq Plateau is een prachtige omgeving om te wandelen. Vanaf de door de natuur gevormde warmwaterbaden van Wadi Bani Khalid loopt een driedaagse wandelroute naar Wadi Tiwi.

Tip: ondanks dat je in Oman hete temperaturen kunt verwachten, is het in de bergen van Jebel Shams altijd behoorlijk fris. In de zomer blijft het hier mild en in de winter is het gewoon ronduit koud. Neem dus voldoende warme spullen mee als je hier gaat overnachten en wandelen.

Binnenkort meer over dit prachtige land – maar dan de fascinerende woestijn.  Alvast meer lezen? www.visitoman.nl

advertentieSpanje

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here