ADVERTENTIE
Advertentie

Klik hier voor meer informatie over actieve reizen naar Oostenrijk

 

Poederskiën in Davos

Door Siebe Steehouder

Het zal je niet ontgaan zijn dat het flink sneeuwt in de Alpenlanden. Dit brengt vele gevaren met zich mee en zeker als het valt met de hoeveelheden van dit moment, ik heb berichten ontvangen van collega’s en vrienden die geen kant meer op kunnen. Veel skigebieden en dorpen zijn dan ook afgesloten van de buitenwereld, vooral in Tirol en Salzburg (Oostenrijk).

En ik was er bij, toen het begon te sneeuwen was ik in het Zwitserse Davos. Een prachtig stadje dat bekent staat om een oude ijsbaan waar vroeger nog wereldrecords werden gereden door onze oude schaatshelden. Ook is Davos met 1560 meter de hoogst gelegen stad van Europa.

Door het bos bij Rinerhorn, foto door: Matthias Paintner.

Mijn doel in Zwitserland was natuurlijk heel helder, een echte poedersneeuw ervaring. Om veilig naast de piste te kunnen skiën moet je natuurlijk goed in de gaten houden hoe de sneeuwlagen zich hebben ontwikkeld, hiervoor kun je het beste een sneeuwprofiel maken en lokale contacten(die ik daar heb) benaderen.

De omstandigheden waren bij aankomst niet gunstig, veel mechanische(wind vervrachte sneeuw) boven 2000 meter en onder 2000 meter had het een week eerder nog geregend. Verre weg van die fijne zachte sneeuw. Direct op de tweede dag begon het goed, het sneeuwde. Zo kwam er elke dag een laagje van 20-30 centimeter bij. We hadden net het staartje te pakken van de Nordstau die tegen de noordelijke kant van de Alpen aanbotste.

Foto: Nat Bro

Verse sneeuw is altijd geweldig, maar zoals eerder verteld waren de voortekenen slecht en hadden we te maken met een ”altschicht problem” oftewel een onderlaag die geen optimale verbinding kan maken met de verse sneeuw. Vrijwel direct konden we stellen dat op hogere hoogte en steile hangneigingen niet veilig geskied kon worden. Goed balen dus! Door erg lage temperaturen en veel wind boven de boomgrens had de sneeuw ook geen kans om zich op korte termijn goed te ”zetten”.

Wat doe je dan?

Het alternatief is zo laag mogelijk blijven(onder de boomgrens), je goed voorbereiden met kaarten van de omgeving en informatie van de locals. Davos is omringt door meerdere skigebieden: Parsenn, Jakobshorn, Madrisa, Pischa en de Rinerhorn. Onze keuze werd de Rinerhorn een klein gebiedje op een redelijk vlakke berg en veel mogelijkheden om door het bos naar beneden te skiën. Kortom de veiligste keuze, maar dit betekent niet dat het bos altijd veilig is!

Foto: Siebe Steehouder

We hebben ons echt enorm laten verrassen! Het had nog eens goed gesneeuwd in de nacht en de teller stond op ruim tachtig centimeter, plaatselijk wel meer dan een meter verse poeder.

Om even af te tasten hoe de omstandigheden waren hielden we het bij een paar rondjes onder de gondel, waar vaker geskied word. Later in de ochtend zijn we op zoek gegaan naar echte poeder spots tussen de bomen door. Of we die gevonden hebben? Jazeker! Zie hier het bewijs:

 

LEES HIER MEER WINTERSPORT ARTIKELEN EN NIEUWS

Advertentie
Klik hier voor meer informatie over duurzaam reizen naar Zwitserland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.