Mijn actieve reis door bijzondere rivierlandschappen langs de Donau
Mijn actieve reis door rivierlandschappen langs de Donau
Een reisverhaal van Manja Herrebrugh
Daar zit ik dan dus, in de trein. Te typen dat ik op pad ga en nog niet precies weet wat me te wachten staat. Een eerste, individuele persreis. Wie ik ga ontmoeten en hoe het landschap er nou uit zou zien. De weersvoorspellingen zijn niet al te best, maar je weet het nooit.. soms valt het mee, soms valt het tegen. Baden-Württemberg wordt ‘The Sunny Side of Germany’ genoemd, dus ik hou de moed erin!
Het water van de Donau leidt de weg. Ik begin in Beuron en eindig bij de Bodensee, waar het water van de Donau uiteindelijk in terecht komt en zo via de Rijn verder stroomt.
In dit deel: inspannen en ontspannen te midden van rivierlandschappen.
Natuurpark ‘Obere Donau’
Na twee keer overstappen kom ik aan in Beuron. Het hart van natuurpark ‘Obere Donau’ en deel van de vierlandenregio Bodensee. Het bergland tussen Geisingen en Sigmaringen belooft een prachtig wandel- en fietsgebied te zijn met veel premium wandelroutes en top circulaire trails.
Wat direct opvalt is de abdij. Een prachtig gebouw tussen het groen. De aartsabdij van Beuron, een benedictijnenabdij, werd gesticht in 1863. Hiervoor werden ze al vanaf de 11de eeuw bewoond door Augustijnen. Vanaf de 11e eeuw! Ook het dorpje zelf is heel rustig en mooi.
Op de fiets langs ‘die Junge Donau’
Ik blijk de avond door te brengen in een Schlaffass – een slaapvat. Dat is een soort trekkershut deluxe: een houten ton eigenlijk. Er staat een rijtje van deze tonnen net buiten het dorp. Ze staan er nog maar net en ik ben de eerste die erin ligt, bijzonder is dat! Ze hebben een prachtig uitzicht op het Donaulandschap en ik fiets op mijn e-bike voor het avondeten een kwartiertje via een prachtige route langs het water naar mijn eetbestemming. Na een Duitse Radler en gerecht pendel ik weer terug en val ik heerlijk in slaap in mijn vat.
Die slaap had ik nodig, want het rivierlandschap nodigt me uit om een 25 kilometer lange fietstocht te maken door de groene velden en langs het water. Ik ga met een speciale fietstrein naar een paar dorpjes verderop en fiets via een prachtig aangelegd fietspad door de heuvels van het landschap. Zelf ben ik absoluut vreselijk met routes en richtingsgevoel – maar daar hoef ik me hier geen zorgen om te maken. Genoeg bordjes, duidelijke kaarten, aardige mensen om de weg aan te vragen. Bovendien kun je meestal het water blijven volgen. Ik zie trouwens dat er meer vervoersmogelijkheden zijn – je kunt bijvoorbeeld ook met kano over de Donau van plek naar plek.
Wandelen over de Donau-Zollernalb-Weg
Zelf ga ik na de lunch te voet verder. Ik wandel na mijn fietstocht zeventien kilometer over de ‘Donau-Zollernalb-Weg’, een tien jaar geleden opengestelde route die samen met de Donauberglandweg een rondwandelroute door het zuidwesten van Duitsland vormt. Mooie alpenweides, bossen en rotsen. Een kruidentuin. En je komt keer op keer de Donau weer tegen.
Het is soms best even klimmen, maar daar krijg je wat voor: prachtige uitzichten over het rivierlandschap. Ik passeer Burg Wildenstein, op een klif en kan het niet laten even naar binnen te wippen. Hoewel dit kasteel uit de 11e eeuw komt, leeft het: er huist een hostel in en er worden, net zoals nu, regelmatig evenementen gehouden. Ik drink er een koud drankje (het is warm!) en waan me even terug in de tijd. Ik geniet van de uitzichten in de omgeving. Klik klik klik – ik maak panoramafoto’s.
In het volgende deel zie ik grotten met kristallen, vulkanen, ruïnes en waan ik me miljoenen jaren terug. Lees het binnenkort hier op Mountainreporters!
Meer informatie
Lees hier alle inspirerende reisverhalen van onze reporters
Manja laat zich graag overweldigen door de grootsheid en tegelijk de kleine eenvoud van de natuur. In het weekend verkent ze Nederland en in haar vakanties vind je haar meestal in de bergen. Op het moment traint ze met haar vriend voor een mooie trailrun. Ze hoopt via haar blog outdoorbymanja.nl meer mensen naar buiten te krijgen.