Eerlijk gezegd had ik nog niet eerder gehoord van Sogndal, de tweede bestemming van onze rondreis langs de fjorden. Als eerste stap ging ik online op onderzoek naar de mooiste route van Ålesund naar Sognedal. Dat moest in mijn hoofd een reis worden met de mooiste uitzichten, de leukste veerponten, weinig autowegen en natuurlijk ook nog een inspirerende wandeling onderweg.

Start van de trip vanuit Ålesund naar Sogndal.

Achteraf kan ik zeggen dat ik bijzonder trots was op de route ik uiteindelijk had gevonden. Samen met reisgenoot Edwin kreeg ik regelmatig kippenvel van al het moois dat we zagen en meemaakten op de deze geweldige reisdag. Op deze verrassende reisdag hadden we een mooie route met drie overtochten met de veerboot.

Een bijzondere reisdag

Wij namen vanaf Ålesund de E136 naar de veerboot Solevagen – Restoya. Vanaf Restoya vervolgden we de route op de E39 naar de volgende overtocht bij Volda naar Folkestad. De route liep vervolgens naar Lote en daar de veerboot genomen naar Anda. Alleen al de stukjes varen door de fjorden maakten deze dag al uitzonderlijk mooi.

Een korte pauze onderweg in een gezellig haventje.
Varend door bijzondere fjorden met dramatische luchten
Lieflijke plekjes langs de route.

De stralende zon en een strak blauwe lucht maakten het perfect plaatje compleet. Edwin was helemaal in zijn nopjes door de mooie foto’s die hij hierdoor kon maken. Veel fotogenieker wordt het niet meer, hoorde ik hem regelmatig zeggen.

Een sprookje

Op de hoogte van Byrkelo op de E39 hebben wij de afslag genomen naar het Jostedalsbreen Nasjonalpark. Voor een bezoek aan de Briksdalsbreen, de officiële Noorse naam. Bij ons in Nederland beter bekend onder de naam Briksdalsgletsjer.

Zoveel rust in dit deel van Noorwegen
Waar je kijkt zie je watervallen

Vanaf de afslag is het een half uur rijden naar de parkeerplaats dichtbij de gletsjer. Via deze route reden we een sprookje binnen. De vele meertjes hebben verrassende kleuren. We zagen ze azuurblauw, lichtblauw en smaragdgroen.

felgroene grasvelden en donkergroene, uit de meren reizende, bergen maken het plaatje compleet

Op de achtergrond maakten de felgroene grasvelden en donkergroene, uit de meren reizende, bergen het plaatje compleet.  En dan vergeet ik nog bijna de ontelbare watervallen die je overal om je heen van de bergen ziet vallen. Her en der in de vallei wonen gelukkige Noren in prachtige houten huizen en boerderijen.

Op zoek naar bijzondere rondreis door Europa? Laat je inspireren op de website van onze partner Pharos Reizen. Zij maakten ook onze roadtrip door Noorwegen mogelijk.

Wandelen naar de Briksdalsgletsjer

De Briksdalsgletsjer is een van de bekendste uitlopers van de Jostedalsgletsjer. Vanaf de parkeerplaats is de wandeling naar de voet van de gletsjer ongeveer 45 minuten. Het is een goed begaanbaar glooiend wandelpad.

Wandelen naar de gletsjer

Onder aan de voet van de gletsjer kom je uit bij het oogverblindend turquoise gletsjermeer. Door de felle zon was de weerkaatsing van het zonlicht letterlijk verblindend. Het voelde alsof ik in de kom van een windhoos was beland.

Daar is ie dan, Briksdal gletsjer

Helaas kun je tegenwoordig niet helemaal tot aan de gletsjer komen. De laatste jaren is de gletsjer aanzienlijk kleiner geworden. De wetenschappelijke meningen zijn nogal verdeeld over de exacte oorzaak van het smelten. Het zal waarschijnlijk een combinatie zijn van terugkerende temperatuurschommeling in de natuur en de invloed van de mens. Aan de voet van de gletsjer, op een grote platte steen aan het meer, genoten we van een hapje en een drankje met een uitzicht op het babyblauwe ijs.

Daarna liepen we langs de snelstromende rivier en de uitbundige waterval terug naar de auto.

LET OP: De parkeerkosten bij de Briksdalgletsjer zijn 50 Noorse Kronen. Deze kun je echter alleen met creditcard of met munten in de automaat betalen.

Daarna vervolgden we onze weg over de E39 naar Sogndal, waar we in de loop van de avond aankwamen. We konden nog net aanschuiven voor een Italiaanse maaltijd in ons hotel.

Dag 4: Nigardgletsjer

Dag 4 de volgende dag zijn wij gaan wandelen naar de Nigardsbreen. Want we hadden nog niet genoeg gekregen van de overweldigende schoonheid van gletsjers aan gletsjermeren. De Nigardsbreen is een andere bekende uitloper van de Jostedalsbreen en vanaf Sogndal binnen een uur met de auto te bereiken.

Onderweg naar de Nigardsgletsjer. Pakeren kost hier 80 Noorse Kronen
Een super mooie wandeling langs het gletsjermeer

Wat lopen ze weer lekker, die Hanwag schoenen #Ad. Het is een korte wandeling. Heen en terug kost je in totaal ongeveer anderhalf uur. Ook voor deze wandeling adviseren wij goede wandelschoenen, wij waren erg blij met onze Hanwag Tatra GTX schoenen. Deze zijn super licht en geven toch een erg goede stabiliteit en grip op elke ondergrond.

Op elke tien meter zien we weer een ander mooi plaatje voor ons verschijnen. Het is alsof we door een fotoboek bladeren

Wij hebben het geluk dat de zon vandaag weer hoog aan de hemel staat te branden. De temperatuur loopt al snel op tot zo’n 23 graden. Al wandelend en klimmend over rotspartijen komt de gletsjer langzaam dichterbij. Op elke tien meter zien we weer een ander mooi plaatje voor ons verschijnen. Het is alsof we door een fotoboek bladeren. In het gletsjermeer drijven zelfs eind augustus stukjes gletsjerijs. De blokjes ijs glinsteren tot aan de uitloop van de gletsjer.

Onderweg naar de gletsjer, over glad afgesleten rotsen

Er waait een flinke wind. Hoe dichter we bij de gletsjer en de onstuimig klaterende waterval komen hoe harder het gaat waaien. We lopen over de glooiende rotsen, in miljoenen jaren afgesleten door de gletsjer, verder naar boven.

Een onstuimige waterval raast voorbij.

Als we ons omdraaien, richting het gletsjermeer, zien we een plaatje als in onze dromen. Het spiegelende water ligt omringd door machtige rotsen te wachten op wat komen gaat. En dat is steeds maar weer vers gletsjerwater, duizenden liters er seconde stromen het meer in en van daaruit verspreid het zich via stroompjes en rivieren het land in.

Als we ons omdraaien .. een plaatje als in onze dromen

Net als gisteren kunnen we ook hier kunnen we niet helemaal tot aan de onderkant van de gletsjer komen. Dit kan alleen als je een gletsjerwandeling boekt met de gids. Dan wandel je met stijgijzers en een ijsbijl over een deel van de gletsjer.

Rechts bovenin zie je mensen een gletsjerwandeling maken.

In tegenstelling tot de Briksdalsbreen reageert de Nigardsbreen relatief langzaam op de klimaatverandering, met een vertraging van zo’n vijfentwintig jaar. Wetenschappers veronderstellen zelfs dat een ommekeer, dus een groei van de gletsjer, in de komende jaren mogelijk is.

Wandelen naar de Nigardsbreen.

Wil je de wandeling langer maken? Start dan vanaf de parkeerplaats bij het gletsjermuseum. Je loopt dan via een drie kilometer lang wandelpad over een droge vlakte met jonge vegetatie, grote rotsen en keien. Deze bijzondere natuur is ontstaan doordat in 200 jaar tijd de gletsjer vanaf hier is teruggetrokken naar zijn huidige plek bovenop de berg. Je kunt je er goed voorstellen hoe groot de gletsjer ooit is geweest.

Het gletsjermuseum heeft een sensationeel ontworpen dakconstructie.

Op het terras van het gletsjermuseum hebben wij onder het genot van een heerlijk broodje met gerookte zalm, nagenoten van de wandeling. Het spectaculaire uitzicht op de Nigardsbreen krijg je er gratis bij.

Verlangen naar meer

Noorwegen voor ons een land waar we geen genoeg van krijgen. Na elke reis door de Noorse natuur verlangen we naar meer. De route naar de gletsjer was al alsof we door een natuurfilm reden. Vanzelfsprekend wilden we niet via dezelfde weg terug. Dus had ik Wij een leuke route terug gevonden over de toeristenweg Sognefjellet. Deze leidde ons via het plaatsje Skjolden.

Een prachtig verstild meer richting Skjolden
Een vlinderparadijs langs de oevers
Onderweg langs de oevers van de Lustrafjord

Vanuit Skjolden zijn wij langs de Lustrafjord teruggereden om vervolgens bij het dorpje Ornes de veerboot terug te nemen naar Solvorn voor een directe verbinding met Sogndal.

Toen wij echter, met een prachtige in de fjord zakkende zon, aankwamen bij de pont hing er een met de hand geschreven briefje op de slagboom: “No car ferry today”. Dat betekende dus dat we dezelfde weg terug moesten rijden.

Vandaag vaart er geen pont voor auto’s

Tip van de dag: check altijd ruim op tijd de vaartijden voor de diverse veerboten

De Staafkerk van Urnes uit de 12e eeuw na Chr.

Wij hebben van het terugrijden een deugd gemaakt en bij Urnes de beroemde Stavkirken bezocht diep op de Unesco wereld erfgoedlijst staat. Normaal gesproken is het hier een komen en gaan van toeristen. Maar nu waren we met z’n tweeën op deze historische plek. Dat maakt de ervaring nog intenser.

De houten kerk van Urnes (de stavkirke) staat in de natuurlijke omgeving van Sogn og Fjordane. De kerk werd gebouwd in de 12e en 13e eeuw en is een uitstekend voorbeeld van de traditionele Scandinavische hout-architectuur. Het brengt sporen van de Keltische kunst, Viking tradities en Romaanse ruimtelijke constructies samen. Er zijn wereldwijd ongeveer 1.300 middeleeuwse staafkerken, waarvan 30 in Noorwegen.

De kerken zijn gebouwd naar het ontwerp van de basiliek, maar geheel van hout. Karakteristiek voor de bouw zijn de ronde pilaren met rechthoekige kapitelen en halfronde bogen. De Staafkerk van Urnes staat symbool voor de houten gebouwen van het vroege Noord-Europa. Bron: Unesco.nl

In augustus schijnt de zon nog wel even door in de vroege avonduren.

Binnenkort lees je meer over onze rondreis door Noorwegen. We maken dan onder andere de wandeling naar de bekende Preikestolen, fietsen we langs de Flambaan en verkennen de omgeving van de stad Stavanger.


Lees hier meer over onze rondreis door Scandinaviê in 2022


Copyright alle foto’s: Edwin Hagenouw, Reisschrijvers Media


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.