Adembenemend mooie ervaringen langs de Noorse fjorden

Eerlijk gezegd had ik nog niet eerder gehoord van Sogndal, de tweede bestemming van onze rondreis langs de fjorden. Als eerste stap ging ik online op onderzoek naar de mooiste route van Ålesund naar Sognedal. Dat moest in mijn hoofd een reis worden met de mooiste uitzichten, de leukste veerponten, weinig autowegen en natuurlijk ook nog een inspirerende wandeling onderweg.
Achteraf kan ik zeggen dat ik bijzonder trots was op de route ik uiteindelijk had gevonden. Samen met reisgenoot Edwin kreeg ik regelmatig kippenvel van al het moois dat we zagen en meemaakten op de deze geweldige reisdag. Op deze verrassende reisdag hadden we een mooie route met drie overtochten met de veerboot.
Een bijzondere reisdag
Wij namen vanaf Ålesund de E136 naar de veerboot Solevagen – Restoya. Vanaf Restoya vervolgden we de route op de E39 naar de volgende overtocht bij Volda naar Folkestad. De route liep vervolgens naar Lote en daar de veerboot genomen naar Anda. Alleen al de stukjes varen door de fjorden maakten deze dag al uitzonderlijk mooi.
De stralende zon en een strak blauwe lucht maakten het perfect plaatje compleet. Edwin was helemaal in zijn nopjes door de mooie foto’s die hij hierdoor kon maken. Veel fotogenieker wordt het niet meer, hoorde ik hem regelmatig zeggen.
Een sprookje
Op de hoogte van Byrkelo op de E39 hebben wij de afslag genomen naar het Jostedalsbreen Nasjonalpark. Voor een bezoek aan de Briksdalsbreen, de officiële Noorse naam. Bij ons in Nederland beter bekend onder de naam Briksdalsgletsjer.
Vanaf de afslag is het een half uur rijden naar de parkeerplaats dichtbij de gletsjer. Via deze route reden we een sprookje binnen. De vele meertjes hebben verrassende kleuren. We zagen ze azuurblauw, lichtblauw en smaragdgroen.
felgroene grasvelden en donkergroene, uit de meren reizende, bergen maken het plaatje compleet
Op de achtergrond maakten de felgroene grasvelden en donkergroene, uit de meren reizende, bergen het plaatje compleet. En dan vergeet ik nog bijna de ontelbare watervallen die je overal om je heen van de bergen ziet vallen. Her en der in de vallei wonen gelukkige Noren in prachtige houten huizen en boerderijen.
Op zoek naar bijzondere rondreis door Europa? Laat je inspireren op de website van onze partner Pharos Reizen. Zij maakten ook onze roadtrip door Noorwegen mogelijk.
Wandelen naar de Briksdalsgletsjer
De Briksdalsgletsjer is een van de bekendste uitlopers van de Jostedalsgletsjer. Vanaf de parkeerplaats is de wandeling naar de voet van de gletsjer ongeveer 45 minuten. Het is een goed begaanbaar glooiend wandelpad.
Onder aan de voet van de gletsjer kom je uit bij het oogverblindend turquoise gletsjermeer. Door de felle zon was de weerkaatsing van het zonlicht letterlijk verblindend. Het voelde alsof ik in de kom van een windhoos was beland.
Helaas kun je tegenwoordig niet helemaal tot aan de gletsjer komen. De laatste jaren is de gletsjer aanzienlijk kleiner geworden. De wetenschappelijke meningen zijn nogal verdeeld over de exacte oorzaak van het smelten. Het zal waarschijnlijk een combinatie zijn van terugkerende temperatuurschommeling in de natuur en de invloed van de mens. Aan de voet van de gletsjer, op een grote platte steen aan het meer, genoten we van een hapje en een drankje met een uitzicht op het babyblauwe ijs.
Daarna liepen we langs de snelstromende rivier en de uitbundige waterval terug naar de auto.
LET OP: De parkeerkosten bij de Briksdalgletsjer zijn 50 Noorse Kronen. Deze kun je echter alleen met creditcard of met munten in de automaat betalen.
Daarna vervolgden we onze weg over de E39 naar Sogndal, waar we in de loop van de avond aankwamen. We konden nog net aanschuiven voor een Italiaanse maaltijd in ons hotel.
Dag 4: Nigardgletsjer
Dag 4 de volgende dag zijn wij gaan wandelen naar de Nigardsbreen. Want we hadden nog niet genoeg gekregen van de overweldigende schoonheid van gletsjers aan gletsjermeren. De Nigardsbreen is een andere bekende uitloper van de Jostedalsbreen en vanaf Sogndal binnen een uur met de auto te bereiken.
Wat lopen ze weer lekker, die Hanwag schoenen #Ad. Het is een korte wandeling. Heen en terug kost je in totaal ongeveer anderhalf uur. Ook voor deze wandeling adviseren wij goede wandelschoenen, wij waren erg blij met onze Hanwag Tatra GTX schoenen. Deze zijn super licht en geven toch een erg goede stabiliteit en grip op elke ondergrond.
Op elke tien meter zien we weer een ander mooi plaatje voor ons verschijnen. Het is alsof we door een fotoboek bladeren
Wij hebben het geluk dat de zon vandaag weer hoog aan de hemel staat te branden. De temperatuur loopt al snel op tot zo’n 23 graden. Al wandelend en klimmend over rotspartijen komt de gletsjer langzaam dichterbij. Op elke tien meter zien we weer een ander mooi plaatje voor ons verschijnen. Het is alsof we door een fotoboek bladeren. In het gletsjermeer drijven zelfs eind augustus stukjes gletsjerijs. De blokjes ijs glinsteren tot aan de uitloop van de gletsjer.
Er waait een flinke wind. Hoe dichter we bij de gletsjer en de onstuimig klaterende waterval komen hoe harder het gaat waaien. We lopen over de glooiende rotsen, in miljoenen jaren afgesleten door de gletsjer, verder naar boven.
Als we ons omdraaien, richting het gletsjermeer, zien we een plaatje als in onze dromen. Het spiegelende water ligt omringd door machtige rotsen te wachten op wat komen gaat. En dat is steeds maar weer vers gletsjerwater, duizenden liters er seconde stromen het meer in en van daaruit verspreid het zich via stroompjes en rivieren het land in.
Net als gisteren kunnen we ook hier kunnen we niet helemaal tot aan de onderkant van de gletsjer komen. Dit kan alleen als je een gletsjerwandeling boekt met de gids. Dan wandel je met stijgijzers en een ijsbijl over een deel van de gletsjer.
In tegenstelling tot de Briksdalsbreen reageert de Nigardsbreen relatief langzaam op de klimaatverandering, met een vertraging van zo’n vijfentwintig jaar. Wetenschappers veronderstellen zelfs dat een ommekeer, dus een groei van de gletsjer, in de komende jaren mogelijk is.
Wil je de wandeling langer maken? Start dan vanaf de parkeerplaats bij het gletsjermuseum. Je loopt dan via een drie kilometer lang wandelpad over een droge vlakte met jonge vegetatie, grote rotsen en keien. Deze bijzondere natuur is ontstaan doordat in 200 jaar tijd de gletsjer vanaf hier is teruggetrokken naar zijn huidige plek bovenop de berg. Je kunt je er goed voorstellen hoe groot de gletsjer ooit is geweest.
Op het terras van het gletsjermuseum hebben wij onder het genot van een heerlijk broodje met gerookte zalm, nagenoten van de wandeling. Het spectaculaire uitzicht op de Nigardsbreen krijg je er gratis bij.
Verlangen naar meer
Noorwegen voor ons een land waar we geen genoeg van krijgen. Na elke reis door de Noorse natuur verlangen we naar meer. De route naar de gletsjer was al alsof we door een natuurfilm reden. Vanzelfsprekend wilden we niet via dezelfde weg terug. Dus had ik Wij een leuke route terug gevonden over de toeristenweg Sognefjellet. Deze leidde ons via het plaatsje Skjolden.
Vanuit Skjolden zijn wij langs de Lustrafjord teruggereden om vervolgens bij het dorpje Ornes de veerboot terug te nemen naar Solvorn voor een directe verbinding met Sogndal.
Toen wij echter, met een prachtige in de fjord zakkende zon, aankwamen bij de pont hing er een met de hand geschreven briefje op de slagboom: “No car ferry today”. Dat betekende dus dat we dezelfde weg terug moesten rijden.
Tip van de dag: check altijd ruim op tijd de vaartijden voor de diverse veerboten
Wij hebben van het terugrijden een deugd gemaakt en bij Urnes de beroemde Stavkirken bezocht diep op de Unesco wereld erfgoedlijst staat. Normaal gesproken is het hier een komen en gaan van toeristen. Maar nu waren we met z’n tweeën op deze historische plek. Dat maakt de ervaring nog intenser.
De houten kerk van Urnes (de stavkirke) staat in de natuurlijke omgeving van Sogn og Fjordane. De kerk werd gebouwd in de 12e en 13e eeuw en is een uitstekend voorbeeld van de traditionele Scandinavische hout-architectuur. Het brengt sporen van de Keltische kunst, Viking tradities en Romaanse ruimtelijke constructies samen. Er zijn wereldwijd ongeveer 1.300 middeleeuwse staafkerken, waarvan 30 in Noorwegen.
De kerken zijn gebouwd naar het ontwerp van de basiliek, maar geheel van hout. Karakteristiek voor de bouw zijn de ronde pilaren met rechthoekige kapitelen en halfronde bogen. De Staafkerk van Urnes staat symbool voor de houten gebouwen van het vroege Noord-Europa. Bron: Unesco.nl
Binnenkort lees je meer over onze rondreis door Noorwegen. We maken dan onder andere de wandeling naar de bekende Preikestolen, fietsen we langs de Flambaan en verkennen de omgeving van de stad Stavanger.
Lees hier meer over onze rondreis door Scandinaviê in 2022
Copyright alle foto’s: Edwin Hagenouw, Reisschrijvers Media
LEESTIP VAN DE MOUNTAINREPORTERS REDACTIE
Maartje komt al sinds haar vroegste jaren in de bergen. Zwitserland en Scandinavië zijn haar favoriete vakantielanden. Zij is redacteur voor Snowrepublic.nl en vanaf april 2017 reist en schrijft Maartje ook voor Mountainreporters.