ADVERTENTIE

Klik hier voor de mooiste bergwandelingen en huttentochten in Oostenrijk

 

Beklim deze Spaanse vulkaan in de winter, net als ik

Door Martine van der Spek

Terwijl het in Nederland koud en nat is, kun je op Tenerife met het zonnetje op je hoofd de vulkaan El Teide beklimmen. Dit is de hoogste berg van Spanje en tijdens een verblijf op het eiland lacht de top je al toe. Het is een populaire locatie om te bezoeken en ook heel toegankelijk gemaakt door een kabellift. Maar niets is leuker dan zelf de berg trotseren, natuurlijk.

Wij parkeren de huurauto bij het punt ‘Montana Blanca’ in Nationaal Park Del Teide. Dit is vijf kilometer voor de parkeerplaats van de kabellift. Kom wel op tijd, want de parkeerplaats voor de looproute is klein. Op dit punt starten we op 2200 meter en stijgen we uiteindelijk naar zo’n 3500 meter. Het begin bestaat vooral uit brede paden en de route is duidelijk aangegeven. Het uitzicht is direct al prachtig. Onderweg lopen we tegen grote, ronde rotsen aan. Later horen we dat dit ‘The Eggs of Teide’ worden genoemd.

‘The Eggs of Teide’

Vulkaan in de winter
El Teide. Foto: Martine van der Spek

Naarmate we hoger komen wordt het pad smaller en steiler. Op sommige stukken kun je het beter klimmen dan lopen noemen. Die intense stukjes zorgen ervoor dat we geconcentreerd naar de grond kijken. En dan zien we vulkanisch glas liggen; zwart glinsterend en vlijmscherp obsidiaan. Zodra je de berghut op 3260 meter bent gepasseerd voel je de lucht ijler worden. Af en toe pauze nemen is nu een must. Ook wordt het kouder en is de meegenomen Buff niet onnodig.

Vanaf de eindbestemming is het nog 160 meter omhoog naar de absolute top waar je de actieve krater inkijkt. Daarvoor is een vergunning verplicht die je zeker twee maanden van tevoren online moet reserveren. Hetzelfde geldt voor een overnachting in de bovengenoemde berghut.

Mooie uitzichtplaatsen

Na ruim vijf uur lopen zijn we tot het hoogst mogelijke punt zonder vergunning. Het is even wennen, want de stilte en rust van onderweg maakt plaats voor een toeristische attractie aan de top. Er zijn mooie uitzichtplaatsen waar je goed foto’s kunt maken. Afhankelijk van je energie en het tijdstip kun je dezelfde weg lopend terug. Ook kun je met de kabellift naar beneden. Dat doen wij. We betalen 13,50 euro per kaartje en zijn in 8 minuten beneden. Vanaf daar is het nog vijf kilometer teruglopen naar de auto, maar met dit lavalandschap is dat geen straf.  

El Teide. Foto: Martine van der Spek

Meer van onze buitenavonturen vind je op de instagram van Chris: @hooks_and_hikes 


Lees ook:

Klik hier voor meer informatie over duurzaam reizen naar Zwitserland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.