Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Beklim deze Spaanse vulkaan in de winter, net als ik

Door Martine van der Spek

Terwijl het in Nederland koud en nat is, kun je op Tenerife met het zonnetje op je hoofd de vulkaan El Teide beklimmen. Dit is de hoogste berg van Spanje en tijdens een verblijf op het eiland lacht de top je al toe. Het is een populaire locatie om te bezoeken en ook heel toegankelijk gemaakt door een kabellift. Maar niets is leuker dan zelf de berg trotseren, natuurlijk.

Wij parkeren de huurauto bij het punt ‘Montana Blanca’ in Nationaal Park Del Teide. Dit is vijf kilometer voor de parkeerplaats van de kabellift. Kom wel op tijd, want de parkeerplaats voor de looproute is klein. Op dit punt starten we op 2200 meter en stijgen we uiteindelijk naar zo’n 3500 meter. Het begin bestaat vooral uit brede paden en de route is duidelijk aangegeven. Het uitzicht is direct al prachtig. Onderweg lopen we tegen grote, ronde rotsen aan. Later horen we dat dit ‘The Eggs of Teide’ worden genoemd.

‘The Eggs of Teide’
Vulkaan in de winter
El Teide. Foto: Martine van der Spek

Naarmate we hoger komen wordt het pad smaller en steiler. Op sommige stukken kun je het beter klimmen dan lopen noemen. Die intense stukjes zorgen ervoor dat we geconcentreerd naar de grond kijken. En dan zien we vulkanisch glas liggen; zwart glinsterend en vlijmscherp obsidiaan. Zodra je de berghut op 3260 meter bent gepasseerd voel je de lucht ijler worden. Af en toe pauze nemen is nu een must. Ook wordt het kouder en is de meegenomen Buff niet onnodig.

Vanaf de eindbestemming is het nog 160 meter omhoog naar de absolute top waar je de actieve krater inkijkt. Daarvoor is een vergunning verplicht die je zeker twee maanden van tevoren online moet reserveren. Hetzelfde geldt voor een overnachting in de bovengenoemde berghut.

Mooie uitzichtplaatsen

Na ruim vijf uur lopen zijn we tot het hoogst mogelijke punt zonder vergunning. Het is even wennen, want de stilte en rust van onderweg maakt plaats voor een toeristische attractie aan de top. Er zijn mooie uitzichtplaatsen waar je goed foto’s kunt maken. Afhankelijk van je energie en het tijdstip kun je dezelfde weg lopend terug. Ook kun je met de kabellift naar beneden. Dat doen wij. We betalen 13,50 euro per kaartje en zijn in 8 minuten beneden. Vanaf daar is het nog vijf kilometer teruglopen naar de auto, maar met dit lavalandschap is dat geen straf.  

El Teide. Foto: Martine van der Spek

Meer van onze buitenavonturen vind je op de instagram van Chris: @hooks_and_hikes 


Lees ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer