klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Beklim deze Spaanse vulkaan in de winter, net als ik

Door Martine van der Spek

Terwijl het in Nederland koud en nat is, kun je op Tenerife met het zonnetje op je hoofd de vulkaan El Teide beklimmen. Dit is de hoogste berg van Spanje en tijdens een verblijf op het eiland lacht de top je al toe. Het is een populaire locatie om te bezoeken en ook heel toegankelijk gemaakt door een kabellift. Maar niets is leuker dan zelf de berg trotseren, natuurlijk.

Wij parkeren de huurauto bij het punt ‘Montana Blanca’ in Nationaal Park Del Teide. Dit is vijf kilometer voor de parkeerplaats van de kabellift. Kom wel op tijd, want de parkeerplaats voor de looproute is klein. Op dit punt starten we op 2200 meter en stijgen we uiteindelijk naar zo’n 3500 meter. Het begin bestaat vooral uit brede paden en de route is duidelijk aangegeven. Het uitzicht is direct al prachtig. Onderweg lopen we tegen grote, ronde rotsen aan. Later horen we dat dit ‘The Eggs of Teide’ worden genoemd.

‘The Eggs of Teide’
Vulkaan in de winter
El Teide. Foto: Martine van der Spek

Naarmate we hoger komen wordt het pad smaller en steiler. Op sommige stukken kun je het beter klimmen dan lopen noemen. Die intense stukjes zorgen ervoor dat we geconcentreerd naar de grond kijken. En dan zien we vulkanisch glas liggen; zwart glinsterend en vlijmscherp obsidiaan. Zodra je de berghut op 3260 meter bent gepasseerd voel je de lucht ijler worden. Af en toe pauze nemen is nu een must. Ook wordt het kouder en is de meegenomen Buff niet onnodig.

Vanaf de eindbestemming is het nog 160 meter omhoog naar de absolute top waar je de actieve krater inkijkt. Daarvoor is een vergunning verplicht die je zeker twee maanden van tevoren online moet reserveren. Hetzelfde geldt voor een overnachting in de bovengenoemde berghut.

Mooie uitzichtplaatsen

Na ruim vijf uur lopen zijn we tot het hoogst mogelijke punt zonder vergunning. Het is even wennen, want de stilte en rust van onderweg maakt plaats voor een toeristische attractie aan de top. Er zijn mooie uitzichtplaatsen waar je goed foto’s kunt maken. Afhankelijk van je energie en het tijdstip kun je dezelfde weg lopend terug. Ook kun je met de kabellift naar beneden. Dat doen wij. We betalen 13,50 euro per kaartje en zijn in 8 minuten beneden. Vanaf daar is het nog vijf kilometer teruglopen naar de auto, maar met dit lavalandschap is dat geen straf.  

El Teide. Foto: Martine van der Spek

Meer van onze buitenavonturen vind je op de instagram van Chris: @hooks_and_hikes 


Lees ook:

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer