Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

De Moezelstreek in Duitsland is relatief snel bereikbaar vanuit België en Nederland en leent zich daarom perfect voor een weekendje weg. De streek staat vooral bekend om z’n uitgestrekte wijngaarden en charmante dorpen. Een waar paradijs dus voor de outdoor liefhebber die graag een glaasje wijn drinkt. Count me in! Het avontuur opzoeken doe je op de hellingen van de Calmont, de steilste wijnberg van Europa.

Schwindelfreiheit und Trittsicherheit

We parkeren de auto in het dorpje Eller, vlakbij het startpunt van de Calmont Klettersteig. Het infobord net voorbij de spoorbrug waarschuwt dat de wandeling enkel geschikt is voor geoefende wandelaars die vrij zijn van hoogtevrees en over de nodige tredzekerheid beschikken. Of zoals de Duitsers het zeggen: Schwindelfreiheit und Trittsicherheit erforderlich. Oh, wat hou ik van de Duitse woordenschat! Je hebt voor de Calmont Klettersteig geen speciale klimuitrusting nodig. Een flinke portie wanderlust en stevig schoeisel volstaan.

Vertrekpunt Calmont Klettersteig
Dit infobord duidt het begin van de Calmont Klettersteig aan. (Eigen foto: Isabel De Bruyne)

Het pad loopt even naast de spoorlijn en buigt dan af naar de wijngaarden. We komen meteen enkele wijnboeren tegen, die al druk in de weer zijn op hun wijngaard.

Wijngaarden op de Calmont
Wandelen tussen de wijngaarden op de Calmont. (Eigen foto: Isabel De Bruyne)

Klauteren over ladders en staalbeugels

De Calmont is met een hellingspercentage van zo’n 65% de steilste wijnberg van Europa. Het spreekt dan ook voor zich dat er heel wat geklommen moet worden. De steile passages zijn beveiligd met staalkabels en beugels.

Wandelen langs de rotsen
Staalbeugels op de Calmont Klettersteig. (Eigen foto: Isabel De Bruyne)
Ladders op de Calmont Klettersteig
Hier en daar helpen ladders ons de rotsen op. (Eigen foto: Isabel De Bruyne)

De Calmont Klettersteig is een bijzonder avontuurlijke wandeling die de mooiste uitzichten biedt over de Moezel.

Calmont Klettersteig
Eén van de ladders op de Calmont Klettersteig. (Eigen foto: Isabel De Bruyne)

Op naar de top!

Op een bepaald moment komen we bij een splitsing. De hoofdweg daalt af naar het dorp Bremm, terwijl de afsplitsing hogerop naar het ‘Gipfelkreuz’ leidt. Kies je voor de hoofdweg, dan kan je naar Eller terugkeren via het wandel- en fietspad langs de rivier.

Wij kiezen er voor om naar het Gipfelkreuz te klimmen op de top van de Calmont, wat best zwoegen is onder de brandende middagzon. Wie de Calmont Klettersteig op een warme zomerdag doet, vertrekt maar beter in de vroege ochtenduren met voldoende water in de rugzak. Het kan drukkend warm worden op de steile hellingen. Eens we de top bereiken, rusten we even uit en genieten we van het weidse uitzicht. In de hut vlakbij het Gipfelkreuz kan je op zaterdag- en zondagen wijn proeven van een wijnmaker in Bremm.

Het uitzicht vanaf het Gipfelkreuz
Het uitzicht over de Moezel vanaf het Gipfelkreuz. (Eigen foto: Isabel De Bruyne)

Een week voor we de wandeling deden, werd de Moezelstreek getroffen door overstromingen na hevige regenval. Hierdoor ontstond er heel wat modder, waardoor de Moezel nu een bruine kleur heeft.

Terugkeer over de Calmont Höhenweg

We wandelen door het bos, om vervolgens via een smal, rotsachtig paadje af te dalen naar het dal. Onderweg komen we voorbij een aantal uitzichtpunten, zoals de ‘Vierseenblick’. De klettersteig, met de terugkeer over de Calmont Höhenweg, is zo’n zeven kilometer lang.

Uitzicht over Ediger-Eller
Het uitzicht over Ediger-Eller. (Eigen foto: Isabel De Bruyne)

Tijdens de afdaling krijgen we zicht op Ediger-Eller, een plaatsje langs de Moezel dat in feite uit twee dorpskernen bestaat. De dichtstbijzijnde kerk is die van Eller. Iets verderop ligt de Sint-Martinuskerk in Ediger.

Ediger-Eller, charmant wijndorp aan de Moezel

De talrijke vakwerkhuizen en de gemoedelijke sfeer maken Ediger-Eller tot één van de charmantste wijndorpen van de streek. Het is mijn favoriete plaatsje aan de Moezel, en dan nog wel vlakbij het startpunt van de klettersteig. Lees meer over dit charmante wijndorp op mijn persoonlijke blog isabellevue.be.

Dorpskern Ediger
De Sint-Martinuskerk in Ediger. (Eigen foto: Isabel De Bruyne)

Lees hier alle reistips en verhalen over actieve reizen naar Duitsland


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer