Op verkenningstocht langs de Costa Daurada

Een reisverhaal van Isa de Laat | In samenwerking met costadaurada.info/nl

Namens Mountainreporters kreeg ik de kans om de Costa Daurada op een verrassende manier te ontdekken. De Costa Daurada (dit is de nieuwe Catalaanse naam voor de Costa Dorada) begint in Tarragona en strekt zich 216 kilometer lang uit tot aan de Costa Del Sol. Bij veruit de meeste Nederlanders staat de Costa Daurada bekend om feestbestemmingen als Salou en Cambrils. Dat is jammer want deze Gouden Kust heeft nog zo veel meer te bieden.

Geen zee, strand en nachtelijke kroegentochten voor mij deze keer, maar cultuur, natuur en culinaire avonturen deze reis.

Klik hier voor alle reisinformatie over de Costa Daurada.

Reus

Omdat het hoogseizoen nog moet beginnen is het nog betrekkelijk rustig op de luchthaven van Eindhoven. Ik land ik zo’n twee uur later in de Spaanse stad Reus, in de provincie Tarragona. Een stad die de meerderheid van de toeristen meteen verlaat om zo snel mogelijk in het bruisende Salou in te checken. Maar weinig bezoekers zullen weten dat dit de geboorteplaats van de architect Antonio Gaudi is. Gaudi, wereldberoemd door onder andere de Sagrada Familia en Park Guëll in Barcelona heeft in Reus zijn sporen nagelaten.

Reus is de hoofdstad van de comarca Baix Camp.
Reus is de hoofdstad van de comarca Baix Camp.

Op een van de laatste dagen loop ik De Modernist wandelroute die geheel in het teken van deze architect staat. De route verraadt veel van Gaudi’s inspiratiebronnen en leidt mij langs zijn geboortehuis.

Wandelen in de wijngaarden

Een aantal dagen voor mijn bezoek aan Reus bezoek ik enkele wijngaarden aan de Costa.  De Spaanse familie van de wijngaard Cellar Mas Vicenc heeft 35 hectare aan wijngaarden in haar bezit en is daarmee relatief klein. Vroeg in de ochtend komen wij aan bij het witte landhuis van dit Spaanse familiebedrijf, waar we vriendelijk worden opgewacht door een van de zonen van de familie. ‘Walk & Wine’, staat er op het bordje bij de wijngaard, waar wij om klokslag half tien onze wandeling beginnen.

Vicenc neemt ons mee door de wijngaard
Vicenc neemt ons mee door de wijngaard

Een adembenemend landschap is wat we deze wandeling aantreffen. We ontdekken de druiven van de wijn die we even later drinken, de olijven waarvan we later olijfolie proeven en maken kennis met ‘Dry Stone Walling’. Dit heeft waarschijnlijk wat meer uitleg nodig: ‘Dry Stone Walling’ is een bekend fenomeen in deze omgeving en is een traditionele vorm van bouwen zonder gebruik te maken van een bindmiddel (spijkers of cement bijvoorbeeld). Tegenwoordig is het zelfs opgenomen op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed.

Dry Stone Walling’ is een bekend fenomeen in deze omgeving en is een traditionele vorm van bouwen zonder gebruik te maken van een bindmiddel
Dry Stone Walling’ is een bekend fenomeen in deze omgeving en is een traditionele vorm van bouwen zonder gebruik te maken van een bindmiddel

Inmiddels is het een uur later en gaat de eerste wijnfles open, het is iets over elf als Vicenc komt aanlopen met een fles witte wijn. Een lekkere wijn, die nog lekkerder smaakt door het verhaal over het ontstaan van het merk. Wie aan een ‘Walk and Wine’ tour deel wil nemen doet er goed aan van tevoren te boeken. Iedere dag is er een tour van 3,65 kilometer die start om 10.00 uur en een uur later is er een verkorte tour. Beide routes eindigen met een uitgebreide proeverij.

We eindigen de tour met een lekkere proeverij
We eindigen de tour met een lekkere proeverij
Naar wijn wordt er ook olijfolie gemaakt in dit bedrijf
Naar wijn wordt er ook olijfolie gemaakt in dit bedrijf

Buil & Giné

Buil & Giné in Gratallops is een andere interessante wijngaard die ik bezoek en zeker niet snel zal vergeten. In het hotel, restaurant, wijngaard en in de winkel van het complex wordt mij steeds duidelijker hoe belangrijk de wijnindustrie voor deze omgeving is. Terwijl ik geniet van het uitzicht over de wijngaard, wordt mij verteld over een paar typische Catalaanse gebruiken, zoals het planten van een rozenstruik bij de druivenranken. Dit werd vroeger gedaan om de druiven te beschermen tegen ziektes en ongedierte.

Het restaurant van Buil & Giné
Het restaurant van Buil & Giné
Ook leren we veel over het bedrijf en haar wijnen
Ook leren we veel over het bedrijf en haar wijnen

De beste maand om een bezoek te brengen aan de wijngaarden is september, wanneer de druiven geoogst worden. Je kan met een beetje geluk dan zelf deelnemen aan het stampen van de druiven.

Buil & Giné is in 1996 opgericht door Xavi Buil.
Buil & Giné is in 1996 opgericht door Xavi Buil. Vanaf Buil & Giné is een erg mooi uitzicht te bewonderen.

Siurana

“Het lijkt wel het Amerikaanse Zion National Park”, hoor ik overal om mij heen als ik aankom bij het bergdorp Siurana. Na een rit in een bus helemaal naar boven, ben ik behoorlijk misselijk. Toch is het uitzicht die misselijkheid meer dan waard.

Siurana is gebouwd op een klif in het Prades-gebergte
Siurana is gebouwd op een klif in het Prades-gebergte

In dit dorpje wonen nu ongeveer dertig personen en opgravingen hebben laten zien dat Siurama al in de prehistorie bevolkt moet zijn geweest. Met een gids verkennen wij kort dit dorpje, te kort, want van het uitzicht zou ik nog wel uren kunnen genieten.

Met een gids krijgen wij een rondleiding door het dorpje Siruana
Met een gids krijgen wij een rondleiding door het dorpje Siruana

Jammer genoeg hebben wij geen klimmers kunnen spotten tijdens onze tour door Siurana, een populaire spot voor sportklimmers. Behalve klimmers komen watersporters hier ook aan hun trekken. Op het meer van Siurana kun je uitstekend kanoën en roeien.

Ik kan uren genieten van dit uitzicht
Ik kan uren genieten van dit uitzicht

UNESCO in Tarragona

Tarragona, dat in de tijd van de Romeinen nog ‘Tarraco’ genoemd werd, is tegenwoordig een van de belangrijkste steden in de wereld als het gaat om Romeinse ruïnes. Het is ook niet gek dat een aantal in 2000 werd opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Tarragona is tegenwoordig een van de belangrijkste steden in de wereld als het gaat om Romeinse ruïnes

Te beginnen met het aquaduct van Tarragona, die veel toeristen onbewust overslaan bij een bezoek aan deze stad. De ligging van het aquaduct is hier ongetwijfeld debet aan; het ligt zo’n vijf kilometer van de stad af. Het park (Parc Ecohistòric del Pont del Diable) nabij het aquaduct wordt veel bezocht door (lokale) wandelaars en fietsers. Na een bezoek aan het aquaduct en haar omgeving, komen we even later aan in het centrum van deze vroegere handelsstad in het Romeinse Spanje. We bezoeken de overblijfselen van deze Romeinse stad, terwijl we midden in de stad met heel bijzondere traditie te maken krijgen: de Human Towers.

Het aquaduct werd aangelegd om water aan te voeren naar de oude stad van Tarraco
Het aquaduct werd aangelegd om water aan te voeren naar de oude stad van Tarraco
Aquaduct de les Ferreres
Aquaduct de les Ferreres
Het park (Parc Ecohistòric del Pont del Diable) nabij het aquaduct wordt veel bezocht door (lokale) wandelaars en fietsers.
Het park (Parc Ecohistòric del Pont del Diable) nabij het aquaduct wordt veel bezocht door (lokale) wandelaars en fietsers.
Het centrum van Tarragona
Het centrum van Tarragona

Human Towers

De ‘Human Towers’ werden volgens de overlevering voor het eerst gebouwd in 1712. Met zoveel mogelijk mensen wordt een zo hoog en complex mogelijke menselijke toren gevormd. Op een klein pleintje in het centrum heeft zich een grote groep mensen verzameld. Voor de bewoners van dit dorp is dit een normaal beeld; ik durf bijna niet meer te kijken als de mannen en vrouwen op elkaars rug en nek klimmen. Wanneer ook de jongste kinderen zich richting de top begeven bereikt ook de spanning haar hoogste punt.  Het wereldrecord staat op tien bouwlagen maar zo ver komt het gelukkig deze keer niet.

De kleinste kinderen vormen de top van de toren
De kleinste kinderen vormen de top van de toren

Aan te raden

Mijn reis naar de Costa Daurada was een aaneenschakeling van ontdekkingen. In Poblet bezoek ik het prachtige plaatselijke klooster, eet ik de heerlijkste zeevruchtenschotels, bezoek ik prachtige wijngaarden en sta ik ademloos te kijken naar de vorming van een Human Tower.

Mijn reis naar de Costa Daurada was een aaneenschakeling van ontdekkingen.

Ben je van plan de Costa Daurada in de zomer te bezoeken vergeet dan niet om de vergeving te verkennen. Maar ook in het voor- en naseizoen is hier genoeg te beleven. Mij zien ze er in elk geval zeker weer terug.

Fisherman's district el Serrallo, Tarragona
Fisherman’s district el Serrallo, Tarragona

Alles reisinformatie over Costa Daurada vind je op costadaurada.info/nl. Meer informatie vind je op catalunyaexperience.nl.


Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer