Z

o ruig als de Bretonse kust in het departement Finistère is, zo bekoorlijk zijn haar fiets- en voetpaden. Subtiel slingerend volgen ze de grillige kustlijn, waardoor je zelden het water uit het oog verliest. De Vuurtorenroute laat je een stukje Frankrijk zien dat net zo ongestadig als mooi is. En dat bovendien seizoens-proof is. Want zelfs bij regen en ontij laat het zich van haar beste kanten zien.

Langs de ruim 500 kilometer lange kust van Bretagne staan de meeste vuurtorens ter wereld. Zeggen ze.

Vuurtorenroute

De geografische aanduiding Finistère is afgeleid van het Franse ‘fin des terres’, ofte wel: ‘het einde van het land’. In figuurlijke zin is dit stukje Frankrijk volgens Bretagne-fans ook het einde: omdat het een capricieuze kust combineert met een relatief mild klimaat. ‘s Zomers schommelt de temperatuur rond een aangename 20°C.

Desondanks stikt het er nooit van de toeristen. (Die laten zich liever grillen in Griekenland, Spanje en Turkije. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het weer óók flink tegen kan zitten, waardoor de zomerjurk en de afritsbroek onverbiddelijk voor een meer waterbestendige outfit moeten worden verruild.)

Op minder dan een vierkante meter Bretagne is meer te zien en te beleven dan in de hele Noordoostpolder bij elkaar.

Waar het hier wel van stikt zijn… vuurtorens! Langs de ruim 500 kilometer lange kust staan de meeste vuurtorens ter wereld. Bakens gelijk erecte fallussen die zeelieden voor Titanic-toestanden moeten behoeden. Hier navigeren met een schip is geen sinecure; het wemelt hier immers van de eilandjes die vaak niet groter zijn dan 7 stoeptegels.

Bretagne is het einde, want het combineert een capricieuze kust met een relatief mild klimaat

Gulzige granieten obstakels die zonder enige inspanning complete trawlers en zeeschepen naar de verdoemenis kunnen helpen. En hun bemanning zonder mededogen op een zeemansgraf kunnen vergasten. Daarnaast vervullen de lichttorens ook een recreatieve rol: gezamenlijk vormen ze ‘La Routes des Phares’, de Vuurtorenroute: een niet-bewegwijzerde route die de mooiste stukjes Finistère-kust aaneenrijgt.

Te ruig om aan te harken

Een verkenning op de fiets leert dat de Routes des Phares bepaald niet door ingenieurs en landschapsarchitecten is geconcipieerd. Hier is het natuur puur, dat de klok slaat en het panorama bepaalt. Zogenoemde ‘Abers’ trokken er miljoenen jaren voor uit om het landschap naar hun hand te zetten. In de moderne tijd is het het Franse equivalent van onze Rijkswaterstaat nooit gelukt om hier de boel strak te trekken met passer en liniaal. Het land is domweg te ruig om zich te laten aanharken.

Het strand langs de Aber Wrac’h. Hoewel slechts bescheiden van formaat heb je hier veel meer plek dan op de populaire stranden van Frankrijk.

‘Aber’ betekent ‘maar’ in het Duits. In het Bretons betekent het echter zoveel als ‘estuarium’. En dat is weer Latijn voor een trechtervormige riviermonding die als een dolk diep in het land steekt. Denk aan de Noorse fjorden, maar dan wel de kleuter-variant. Want in Bretagne missen de ‘Abers’ de steilte en de hoogte van de Scandinavische fjordwanden. Dat is jammer, zou je kunnen verdedigen, maar dit laatste maakt de Bretonse kliffen meteen ook stukken toegankelijker.

Neem bijvoorbeeld de Aber Wrac’h, een rivier die ter hoogte van het gelijknamige dorp zo breed is, dat het voelt alsof je langs Het Kanaal fietst of loopt. Op veel plekken kun je zonder al te veel inspanning afdalen (en weer omhoogklimmen) tot aan de rivier. De rivier is daar trouwens brak: zoet en zout water klotsen hierdoor elkaar.

Met de fiets of te voet kun je hier altijd heel dichtbij de kust komen.

Boerenlandweggetjes

Dat het hier geweldig fietsen is, bewijzen Renate en Roger. Fietsers uit de Elzas, die ‘blij door Bretagne’ fietsen omdat het nergens te druk is en de heuvels nooit te zwaar. “Het uitzicht op het water is zo bijzonder, dat het ons soms moeite kost om op de weg te letten.” Ook fietsers Jean-Marc, Fabienne, Paul en Jeanne, vinden het hier fijn fietsen.

Zij schuwen het avontuur niet en pakken af en toe een etappe die dieper het binnenland in voert. “De kust is uniek, maar ook de boerenlandweggetjes lijken exclusief gemaakt te zijn voor fietsers.” Jean-Marc   gebruikt ter oriëntatie de Geo Velo app. “Ideaal, en ook in het Engels beschikbaar.”

Fietsers Jean-Marc, Fabienne, Paul en Jeanne, volgen de kustlijn maar pakken af en toe ook een etappe die dieper het binnenland ingaat.

Naast Abers en een overdosis vuurtorens heeft Bretagne nog iets onderscheidends: richtingaanwijzers waarop woorden als ‘Ker Ar Guevet’, ‘Kerennoc’ of ‘Pratt Al Lann’ staan. Exotische combinaties van uit de rotsen gehakte klinkers en medeklinkers. Ofte wel goed Bretons voor straat- en plaatsnamen.

exotische combinaties van uit de rotsen gehakte klinkers en medeklinkers

Bretons geknars en gekras

Als je wilt weten hoe dat klinkt, kun je het best op zoek gaan naar Bretonners op leeftijd. Zoals bijvoorbeeld een plukje senioren dat ergens op een dorpsplein zich vermaakt met Jeu de Boules. En vragen of iemand ‘iets in het Bretons wil zeggen’.  Als een vrijwilliger zo vriendelijk is om aan dat verzoek te voldoen, houdt er dan wel rekening mee dat je een geknars en gekras zult horen dat wel schadelijk móet zijn voor je trommelvliezen. Het klinkt echt van geen kanten – sorry.

Een mal petje en de handen in de zij of op de rug – daaraan is de echte jeu de boule-fanatiekeling te herkennen.

De potentiële gehoorschade was trouwens niet de aanleiding voor de Franse overheid om er eeuwenlang alles aan te doen het Bretons uit te roeien. Parijs wilde domweg haar macht laten zien en forceerde dat iedereen, dus ook haar onderdanen aan het eind van de wereld, Frans als eerste taal beheersten. Gelukkig is deze linguïstische purificatie voorbij en zijn er weer scholen, kranten en radiostations waar het Bretons alle ruimte krijgt.

Strandjes

Hoewel de ruige rotsenkust geen ruimte laat voor onafzienlijke, brede zandstranden, zijn er wel degelijk strookjes zandstrand waar je old skool kunt bakken. Verder zijn er talloze baaitjes, die omringd worden door rotsen en duinen, waar er volop gebadderd wordt. Dit zonder dat rijen strandtenten de sfeer domineren. Sterker, je zult je eigen catering moeten verzorgen.

Creuses

Finistère blijkt ook een eigen variant te hebben op Highway 1. Je weet wel, de state highway die over het randje van de Californische oceaankust slingert. De evenknie in Bretagne, nabij Pointe de Landunvez, is vele malen korter en moet juist níet per auto gesavoureerd worden. Maar op de fiets of nog liever te voet. Want in het laatste geval kun je er extra lang van genieten. En misschien moet je deze route zelfs bewaren voor een dag dat een woeste zee tegen de rotsen beukt en donkere wolken de lucht kleuren.

Dan ervaar je vast hoe wonderschoon ‘buiten’ óók kan zijn als de Buienradar hel en verdoemenis voorspelt. Dat neemt niet weg dat het in de volle zon ook een wonderschoon stukje wereld is. Bovendien kun je dan bij de finish, in Port Sall, bij Restaurant le Caïman de lunch op het terras genieten. En bijvoorbeeld kakelverse Creuses bestellen, die op steenworpafstand worden gekweekt.

En dit is misschien nog wel het meest simpele, leukste en gezondste vertier dat Bretagne te bieden heeft: je eigen fruits de mer feestmaal bij elkaar scharrelen.

Meer informatie

Bretagne Top 10 

De site Frankrijk.nl heeft de 10 mooiste landschappen van Bretagne op een rijtje gezet. Behalve de Abersin Finistère noemt ze bijvoorbeeld ook de Roze Granietkust en de Baai van Saint-Malo. (Die zijn ook super.)

Fietshuur

Op diverse plekken in Bretagne zijn fietsen te huur. Zoals bij www.lesfrerescomplices.com of bij www.cycles-delalaire.com. Het bedrijf Abicyclette Voyages  (www.abicyclette-voyages.com) verzorgt fietsreizen op maat.

Onderdak

Lekker slapen en eten: Le Château de Sable in Porsproder.


Lees hier alle reisverhalen van onze reporters


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


REISVERSLAG | Wandeling naar de Plettsaukopf vanuit Zell am See

REISVERSLAG | Wandeling naar de Plettsaukopf vanuit Zell am See

Wil je een wandeling maken met mooie uitzichten, niet te ver, maar toch best een uitdaging door de hoogtemeters, dan hebben we er eentje voor je gevonden. Je begint heel makkelijk vanuit Zell am See en wandelt naar het stuwmeer de Plettsaukopf op de Schmittenhöhe. Dit is een wandeling van...
Lees verder
Ontdek Fjällräven: zeg ja tegen duurzaamheid en avontuur

Ontdek Fjällräven: zeg ja tegen duurzaamheid en avontuur

Waar de mode-industrie regelmatig kritiek krijgt vanwege haar impact op het milieu (en vaak terecht!), heeft Fjällräven altijd gestaan voor duurzaamheid en zet het merk zich in om de impact op de natuur te minimaliseren. Deze toewijding is niet nieuw, het is een filosofie die geworteld is in het erfgoed...
Lees verder
Zes wandelingen die je gedaan moet hebben in Saas-Fee/Saastal in Zwitserland

Zes wandelingen die je gedaan moet hebben in Saas-Fee/Saastal in Zwitserland

Ben je een ervaren wandelaar en gaat je hart sneller kloppen bij de gedachte aan hoogalpine bergtochten? Of hou je wel van die bergachtige achtergrond, maar ga je toch liever voor wat minder uitdagende wandelingen voor jou of het hele gezin? Saas-Fee/Saastal in Zwitserland is je volgende must-visit bestemming! Saas-Fee/Saastal...
Lees verder
REISVERSLAG | Vijf tips voor je zomervakantie in Sankt Johann in Salzburg

REISVERSLAG | Vijf tips voor je zomervakantie in Sankt Johann in Salzburg

Een vakantie in de bergen is natuurlijk altijd heerlijk, welke bestemming je ook kiest. Heb je voor je zomervakantie al eens aan St. Johann in Salzburg gedacht? Dit stadje ligt op maar 60 kilometer van de Duitse grens, en is ook heel gemakkelijk met de trein bereikbaar. Reporters Peter en...
Lees verder
7 redenen waarom je deze zomer naar Saas-Fee/Saastal wilt

7 redenen waarom je deze zomer naar Saas-Fee/Saastal wilt

Ontdek de zomerpracht van Saas-Fee/Saastal, een juweel in de Zwitserse Alpen! Hier gaat traditionele charme harmonieus samen met avontuurlijke hoogalpiene activiteiten. Kom naar deze unieke vakantiebestemming en geniet van schilderachtige dorpjes tot adembenemende bergtoppen die je zowel te voet als op de fiets kunt ontdekken. Kies je favoriete uitvalsbasis, variërend...
Lees verder
Reisverslag Zwitserland | Het hart van Parc Ela

Reisverslag Zwitserland | Het hart van Parc Ela

Het grootste natuurpark van Zwitserland ligt in Graubünden: Parc Ela. Wat mij betreft een van de mooiste gebieden met een enorme diversiteit aan landschap, flora en fauna. Middenin Parc Ela ligt Piz Ela, een imposante berg van 3.339 meter hoog. Met onderstaande 3 bergwandelroutes laat ik je zien hoe geweldig...
Lees verder
Ontdek de ultieme collectie voor avonturiers: Born in Basecamp van Royal Robbins

Ontdek de ultieme collectie voor avonturiers: Born in Basecamp van Royal Robbins

Ben jij iemand die altijd in de buitenlucht te vinden is en het avontuur niet schuwt? Verlang je naar zowel de ongerepte natuur als de bruisende stad? Dan hebben we iets bijzonders voor je. Maak kennis met de Born in Basecamp-collectie van Royal Robbins – een kledinglijn die elk avontuur...
Lees verder
REISVERSLAG | In de zomer naar Kitzsteinhorn, de gletsjer van Kaprun

REISVERSLAG | In de zomer naar Kitzsteinhorn, de gletsjer van Kaprun

Een zomervakantie naar de prachtige regio van Zell am See is niet compleet zonder een bezoekje aan de gletsjer. Natuurlijk, het meer van Zell is heerlijk, bergwandelen rondom het stadje ook, net als een bezoekje aan de spa. Dat deden we ook allemaal. Maar in de zomer met je voeten...
Lees verder
4x de mooiste wandelingen in het Stubaital voor de zomer

4x de mooiste wandelingen in het Stubaital voor de zomer

Ben je op zoek naar een geweldige plek voor de allermooiste bergwandelingen? Trek dan je wandelschoenen aan en laat je meevoeren naar het hart van de Oostenrijkse Alpen in het Stubaital. Dit wandelparadijs biedt avonturiers een bijna eindeloos netwerk van wandelpaden, zodat zowel beginners als ook ervaren berggeiten een schat...
Lees verder
Op zoek naar een schoen met extra teenruimte? Probeer de Hanwag StraightFit Extra!

Op zoek naar een schoen met extra teenruimte? Probeer de Hanwag StraightFit Extra!

Iedereen die regelmatig flinke wandelingen maakt, bergen beklimt, via ferrata's bedwingt of gewoon vaak in de natuur te vinden is, weet hoe belangrijk goed passende schoenen zijn. Pijn aan je voeten kan je actieve dag een heel stuk minder leuk maken. Omdat elke voet anders is, heeft Hanwag heel veel...
Lees verder