Eerste dag van het langeafstandswandelpad GR221

Door: Pauline van der Waal

Natuurlijk is Mallorca vooral bekend als strandbestemming, maar je kunt er ook fenomenaal wandelen. En heerlijk rustig, want veel andere hikers kom je niet tegen in de bergen in het westen. Ik liep vier etappes van het langeafstandswandelpad GR221 door het Tramuntanagebergte. Tijdens deze huttentocht sliep ik in refugi’s.

De eerste etappe, van Deià naar Port de Sóller, is een niet al te lange route om in te komen. We wijken iets af van de route, en aan het einde van de dag staat de teller op 11,3 kilometer plus 260 meter omhoog en 430 meter omlaag. Overigens is dit officieel de vierde etappe van de GR221 (of de zevende, de meningen verschillen), maar de meeste mensen starten hun wandeling net als wij in Deià.

De route staat overal goed aangegeven. Foto: Pauline van der Waal
De route staat overal goed aangegeven. Foto: Pauline van der Waal

Start in het prachtige plaatsje Deià

Officieel start de etappe bij Refugi Can Boi in Deià, maar helaas is die gesloten op de dag dat ik op Mallorca aankom. Ik overnacht dus samen met mijn wandelmaatje Judith in een echt Mallorcaans hostal, in het al even authentieke plaatsje Deià. Er zijn genoeg leuke cafés en restaurants voor een leuke eerste avond op Mallorca.

Tip: Heb je tijd op de dag van aankomst? Wandel dan naar het baaitje Cala de Deià. Wereldberoemd in de regio, want één van de weinige plekken waar je hier het water in kunt plonzen. Er is een rotsstrandje waar je heerlijk kunt zwemmen en je kunt wat eten of drinken bij twee gezellige restaurantjes. Het is er niet groot, dus het kan druk zijn. Oh ja, volg om er te komen alvast de paaltjes van de GR221 voor de etappe van morgen en niet zoals wij de autoweg. Dan ben je er een stuk sneller; in een kwartiertje.

Zwemmen bij Cala de Deià. Foto: Pauline van der Waal

Wandelschoenen aan, lunchpakketje mee, go!

De volgende dag wandelen we met z’n drieën. Een vriendin van Judith die op Mallorca woont, loopt gezellig met ons mee. Na een simpel ontbijt met geweldig uitzicht halen we een broodje en water voor onderweg bij het winkeltje op de hoek. We kunnen gaan!

Rustig aan beginnen

We volgen de routepaaltjes die vrijwel de hele route duidelijk zichtbaar zijn. Toch loop ik zelf ook met een naviagatie-app, zodat ik niet verkeerd loop. Ook als ik even niet oplet en een paaltje mis. Al snel klimmen we over een hek en zijn we op de echte GR221-route.

Smalle paadjes en af en toe over de weg

We slingeren door bosrijk gebied met hier en daar een huis. Soms piept de zee in de verte net boven ons gezichtsveld uit. Af en toe kruisen we de grote weg, maar het grootste gedeelte blijft heerlijk rustig. Het stijgen en dalen gaan ook geleidelijk.

Mallorca, eiland van de sinaasappel

We hadden het vooraf al gelezen: overal sinaasappels! We komen veel boomgaarden tegen met bomen die zuchten onder het gewicht van de grote oranje sinaasappels aan hun takken. In de middle of nowhere komen we ineens langs een… sinaasappelpers! Het is warm, dus we maken graag een stop voor een heerlijk vers glaasje sinaasappelsap. Proost.

De man met een bananenshirt en bananensokken perst verse jus d’orange!

Lunch tussen de bloemen

Na een kilometer of zes komen we bij een prachtige finca. Het schijnt dat je hier normaal iets te eten en drinken kunt krijgen, maar het ziet er vandaag maar dicht uit. Geen probleem, we hebben immers ons eigen verse broodje bij ons. We zoeken een plekje onder de bomen, want het is vrij warm vandaag. Even pauze.

Prachtig uitzicht omlijst met kleurrijke bloemen, wat wil je nog meer? Foto: Pauline van der Waal
Prachtig uitzicht omlijst met kleurrijke bloemen, wat wil je nog meer? Foto: Pauline van der Waal

Droger en minder beschutting

Nu we wat verder het binnenland in wandelen, lopen we minder onder de bomen. In de schaduw was toch wel prettig, want het is rond de 27 graden zo midden op de dag. Gelukkig hebben we genoeg water bij ons.

Het is warm vandaag. Foto: Pauline van der Waal
Het is warm vandaag. Foto: Pauline van der Waal

Volg de route met de paaltjes

Onderweg kom je om de haverklap een routepaaltje tegen, dus verdwalen is moeilijk. Hier en daar staat ook een bord met de volledige route, zodat we kunnen zien of we nog op schema liggen. We merken wel dat de tijd die de bordjes aangeven (bijvoorbeeld nog 1.15h tot een bepaald punt), wat optimistisch zijn. Wij doen er wat langer over, zeker als we regelmatig stoppen voor een foto. Dit had een waarschuwing moeten zijn voor dag twee, maar daarover later meer…

We naderen het eindpunt

We komen steeds minder huizen tegen. Bewoond is het hier nog wel, met wat schapen, paarden en ezels in de weitjes waar we langs lopen. Het kan niet lang meer duren voor we bij het kruispunt richting onze refugi voor de nacht komen.

Eerst nog even door naar Port de Sóller

Volgens de officiële route sla je op het aangegeven punt linksaf richting Refugi de Muleta. Maar niet alleen wandelt de vriendin van Judith vandaag met ons mee, ik heb ook een vriendin op het eiland. Zij is met haar vriend op fietsvakantie en is stomtoevallig vandaag ook in Port de Sóller. Of nou ja, toevallig? Mallorca was één van de eerste (ei)landen die een geel reisadvies kregen, waardoor veel mensen direct een vakantie boekten voor begin juni.

De officiële route buigt hier af naar het noorden, maar wij lopen rechtdoor richting de baai. Foto: Pauline van der Waal
De officiële route buigt hier af naar het noorden, maar wij lopen rechtdoor richting de baai. Foto: Pauline van der Waal

Zicht op Port de Sóller

We volgen de GR221 verder naar Port de Sóller en lopen daarmee al een gedeelte van de route van morgen. Eigenlijk wil ik een shortcut nemen, maar we missen de afslag. Eén voordeel: we zien nu dat dit stuk pad niet echt fijn wandelt. Aangezien we morgen ruim 25 kilometer op de planning hebben, besluiten we ter plekke morgen die shortcut alsnog te nemen. Al snel zien we de baai van Port de Sóller liggen in de verte. Met frisse energie wandelen we in flink tempo naar beneden.

We zien Port de Sóller al liggen. Foto: Pauline van der Waal
We zien Port de Sóller al liggen. Foto: Pauline van der Waal

Port de Sóller is een gezellig plaatsje voor een hapje en een drankje

Eenmaal beneden wandelen we de hele boulevard af richting het terras dat mijn vriendin heeft doorgeappt. We zien ze van verre al zitten. Het ziet er hier heerlijk uit, met mensen op het smalle strand, de boulevard en op de vele terrasjes. Pas op: daar komt het treintje aan dat vanaf hier naar Sóller rijdt, een paar kilometer het binnenland in.

Het historische treintje van Port de Sóller naar Sóller. Foto: Coby Leemans
Het historische treintje van Port de Sóller naar Sóller. Foto: Coby Leemans

Overnachting in Refugi de Muleta

We zijn inmiddels met z’n vijven en drinken wat op één van de gezellige terrasjes aan de boulevard. Bovendien kan ik zo’n prachtige baai niet weerstaan. Hup, bikini aan en snel de zee in! We moeten namelijk nog een stukje verder, of terug eigenlijk, want we slapen in Port de Sóller naast de vuurtoren, in Refugi de Muleta. Morgen staat de pittigste wandeling van de vier op het programma, dus we gaan op tijd naar bed. Morgen gezond weer op!

Tip: de officiële route loopt via deze refugi, maar je loopt dan wel de volgende dag hetzelfde stuk terug naar het kruispunt. Tenzij je per se een huttentocht wilt maken of de charme van een slaapzaal niet kunt weerstaan, raad ik aan om in Port de Sóller te overnachten. Leuker om de avond door te brengen en bovendien maak je de (te) lange volgende etappe daarmee een paar kilometer korter. 

Overnachten in de refugi. Foto: Pauline van der Waal
Overnachten in de refugi. Foto: Pauline van der Waal

Alle informatie over de GR221 op Mallorca

Wil je net als ik een meerdaagse wandeling gaan maken op Mallorca, lees dan het artikel dat ik schreef over de GR221. Daar vind je ook tips over vervoer, overnachtingen en een paklijst. Het artikel lees je hier:

GR221 Mallorca – Vier etappes van de Dry Stone Route door het Tramuntanagebergte

Daarnaast schreef ik over elke etappe een verslag. Dat lees je hier:

Zonsondergang vanaf het uitzichtpunt bij de refugi. Foto: Pauline van der Waal
Zonsondergang vanaf het uitzichtpunt bij de refugi. Foto: Pauline van der Waal

Deze wandeling werd mede mogelijk gemaakt door het Spaans Verkeersbureau.

Wil jij zelf ook een huttentocht gaan doen op dit prachtige wandeleiland? Kijk dan hier voor goedkope vluchten naar Pama de Mallorca.

2 Reactie op “GR221 Mallorca | Dag 1 van Deià naar Port de Sóller”

 • wim de smedt
  31 oktober 2023 at 11:35

  Hallo Pauline,
  knap reisverhaal!
  Ik zou hem normaal gezien deze week stappen, maar er is iets tussengekomen waardoor ik hem moet verzetten. Eind november is een optie, ik tracht me te informeren of dat nog een goede periode is.
  Ik zie dat uw verhaal dateert van 02/12. Heb je hem in november gestapt?
  Wat denk jij op basis van uw ervaring, eind november nog te doen?

  Alvast bedankt voor uw bericht!
  Wim

  • Pauline van der Waal
   Pauline van der Waal
   1 november 2023 at 12:37

   Hoi Wim, wat leuk dat deze mooie wandeling wilt gaan maken! Ik heb ‘m echter niet in november gelopen, maar juist in juni, toen het erg warm was. (De datum van het artikel is de laatste update die het artikel heeft gehad, vandaar!).

   Ik moet dus eerlijkheidshalve zeggen dat ik niet weet hoe de omstandigheden eind november zijn… Je kunt misschien het beste even informeren bij de plaatselijke VVV? https://verkeersbureaus.info/europa/spanje/mallorca/

   Succes & ik ben benieuwd!

   Hartelijke groeten,
   Pauline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.