Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Vier etappes van de Dry Stone Route door het Tramuntanagebergte

Door: Pauline van der Waal

Mallorca. Daar komen toch alleen hossende Duitsers en lallende Engelsen? Nee joh, ben je gek! In de bergen in het westen van het eiland kun je uren en uren wandelen zonder een levende ziel tegen te komen. Hoewel, dat is wat overdreven, want geiten zijn er overal. Ik wandelde vier dagen door het Tramuntanagebergte en liep daarmee vier etappes van de GR221, oftewel de Ruta de Pedra en Sec (Dry Stone Route).

Ik overnachtte in refugi’s, zodat mijn langeafstandswandeling ook direct een huttentocht werd. Overigens: ik zou je aanraden om een aantal keer ergens anders te overnachten, maar daarover lees je later meer.

Nieuwsgierig schaapje onderweg. Foto: Pauline van der Waal
Nieuwsgierig schaapje onderweg. Foto: Pauline van der Waal

Ruta de Pedra en Sec GR221 op Mallorca

Officieel bestaat de GR221 uit acht etappes, met nog wat alternatieven. De start ligt in Port d’Andratx in het zuidwesten en de route eindigt in Port de Pollença in het noordwesten. De meeste mensen starten met de etappe die in Deià begint, net zoals ik. Dat is etappe vier. Overigens vond ik de indeling van de etappes niet altijd optimaal, dus je kunt de route ook iets anders verdelen over je wandeldagen. Lees daarvoor mijn tips bij elke etappe.

Vier dagen, vier etappes

Wil je alles weten van de verschillende etappes? Lees dan de reisverslagen hieronder:

Overnachten in refugi’s voor de echte huttentochtbeleving

Behalve op ons startpunt in Deià sliep ik in refugi’s. Van buiten mooie traditionele gebouwen, maar het eerste dat ons opvalt wanneer we zo’n berghut binnenlopen is de spartaanse inrichting. Zowel binnen als buiten is er niets gezelligs aan. Het eten is eenvoudig en wat de pot schaft. Bovendien zijn elk diner en elk ontbijt in elke refugio altijd exact om 8 uur ’s avonds en ’s ochtends.

Pas later hoor ik waarom; alle refugi’s zijn eigendom van de staat en daar is blijkbaar geen ruimte voor frivoliteiten. Het ziet er overigens wel overal heel netjes en schoon uit.

De GR221 is een prachtige en afwisselende tocht. Foto: Pauline van der Waal
De GR221 is een prachtige en afwisselende tocht. Foto: Pauline van der Waal

Slapen in een slaapzaal

Je slaapt in refugi’s op slaapzalen in stapelbedden. Vanwege corona is er (vooralsnog) slechts een beperkt aantal slaapplaatsen. Goedkoop is het wel en natuurlijk is het leuk om tips en verhalen uit te wisselen met andere wandelaars. Wel is een logische tocht uitstippelen lastig, want ze zijn allemaal bepaalde dagen per week gesloten. En het zou natuurlijk veel te handig zijn om dat precies op elkaar aan te laten sluiten…

Behalve de geweldige man in Tossals Verds die ons na een veel te lange dag opvangt met twee ijskoude cola’s, zijn de meeste beheerders nogal stug. Zo niet wat chagrijnig. Bovendien: om 22 uur gaat de deur op slot en kun je er niet meer in. Dat is geen probleem bij een berghut in the middle of nowhere, maar een stuk minder leuk als je de laatste etappe wilt afsluiten met een uitstapje naar een restaurant in het gezellige centrum van Pollença. Meer weten en boeken? Alles over de refugi’s lees je hier.

Klein stipje op hoge rots. Foto: Pauline van der Waal
Klein stipje op hoge rots. Foto: Pauline van der Waal

Of toch maar ergens anders overnachten?

Heel eerlijk: op de meeste plekken zie ik de toegevoegde waarde van de refugi niet zo. Alleen Tossals Verds is een must, vanwege de ligging. De refugi’s van Deià, Port de Sóller en Pollença liggen in of vlakbij het stadje, waardoor je net zo goed een leuk hostal kunt boeken. Ben je meteen van die avondklok af. In Lluc kun je ook in het klooster overnachten, iets wat mij een leuke ervaring lijkt.

Stenen paadjes tot ze je neus uitkomen op de GR221. Foto: Pauline van der Waal
Stenen paadjes tot ze je neus uitkomen op de GR221. Foto: Pauline van der Waal

Paklijst voor je huttentocht op Mallorca

Beter goed gejat dan slecht bedacht, dus ik geef je graag wat tips wat je beter wel en beter niet mee kunt nemen als je de GR221 gaat lopen. Dit natuurlijk naast je gewone zaken die je meeneemt, als ondergoed, sokken en shirts. Let op: er is geen bagagevervoer mogelijk tijdens je tocht, dus pack light! En vergeet niet dat je ook nog een paar kilo aan drinkwater mee moet zeulen.

 • Je kunt bij de refugi’s voor een paar euro beddengoed en handdoeken bijboeken. In dat geval kun je die dus gelijk van je paklijst schrappen. Scheelt weer gewicht!
 • Slippers. Je wilt na een dag wandelen je schoenen uit. Bovendien mag je je schoenen in de refugi’s niet aanhouden
 • Een naald om je blaren door te prikken en blarenpleisters. Die eerste was ik vergeten, en heb iedereen op de slaapzaal moeten vragen om een naald…
 • Oordoppen en een slaapmasker, essentieel in een slaapzaal
 • Navigatie-app op je telefoon
 • Als je de app gebruikt: extra batterij/voeding voor je telefoon en oplaadkabeltjes
 • Fototoestel
 • Trui en een regenjasje, al zijn die bij mij in de hitte de tas niet uit geweest
 • Snoep/nootjes voor tijdens de wandeling. Let erop dat je onderweg meestal niets kunt kopen. Een lunchpakketje kun je bijboeken in de refugi
 • Zonnebrand, zonnebril en/of petje
 • Hervulbare waterflesjes. Weet hoeveel je drinkt en neem genoeg mee!

Reizen naar en op Mallorca

Transavia vliegt meerdere keren per week op Mallorca. Ter plekke maak je gebruik van de goede busverbindingen. Tip: je kunt je bankpas als busticket gebruiken. Check in met je pas en ook weer uit, niet alleen met je creditcard (die kun je ook gebruiken), maar ook met je debitcard. Het werkt echt! Er wordt eerst € 20,- per dag gereserveerd op je bankrekening, maar later gecorrigeerd. Geen idee waarom wij nog een OV-chip hebben… Is dit allemaal te fancy voor je, kun je ook gewoon een kaartje kopen bij de buschauffeur met contant geld.

Plan je reis goed

De wandeling wordt afgeraden in de zomermaanden vanwege de hitte. Wij liepen begin juni, maar ook toen was het al 28-33 graden. Door het bos is dat nog wel te doen, maar je loopt ook stukken onbeschut.

Ik bleef zelf nog een paar dagen op Mallorca om van het mooie weer en het strand te genieten. Leuke plaatsen in het noorden zijn Cala Sant Vicenç, Port de Pollença en Alcúdia. terug naar Port de Sóller kan natuurlijk ook.

Op pad op de GR221. Foto: Pauline van der Waal
Op pad op de GR221. Foto: Pauline van der Waal

Wiesbadener hütte

Gegenrecht fonds

Het Gegenrecht is een wederzijds recht op het gebruik van elkaars hutten en wandelpaden. Dankzij deze overeenkomst kunnen NKBV-leden met korting overnachten in de hutten van onze zusterverenigingen en gebruikmaken van goed onderhouden paden in de Alpen en Pyreneeën.

De aangesloten leden van het Gegenrecht Fonds hebben de gezamenlijke taak om te zorgen voor het onderhoud, beheer en de aanleg van paden en hutten in de Alpen. Zo heeft elk lid van een aangesloten Alpen- of bergsportvereniging te maken met dezelfde regels, kosten en voordelen in de hut en blijven de overnachtingen in de 1200 aangesloten berghutten betaalbaar.


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

10 Reactie op “GR221 | Verslag van een huttentocht door het westen van Mallorca”

 • Anniek
  14 april 2023 at 21:19

  Deze route willen wij ook lopen binnenkort. Alleen.. Tossal Verds is volgeboekt. Omdat we wel graag de vierdaagse trail willen doen ben ik op zoek naar een alternatief voor tossal Verds. Heb jij enig idee?

  • Pauline van der Waal
   Pauline van der Waal
   18 april 2023 at 13:12

   Hoi Anniek! Super leuk dat je wilt gaan! Ik heb even voor je zitten denken wat kan. De hut ligt wel echt in the middle of nowhere, dus er is geen tweede in de directe omgeving. Laten ze ook kamperen op het erf niet toe? Je zou anders kunnen infomeren naar Refugi de Cúber, dat is bij het meer, maar geen bemande hut dus je zou moeten uitzoeken hoe dat in z’n werk gaat. Bovendien is dat nog wel een eind vóór Tossals Verds. Wij hebben die hut wel gezien, maar zijn op afstand gepasseerd: https://goo.gl/maps/JxwnfPZqDhjUmxVq9
   Verder is wildkamperen voor zover ik weet verboden op Mallorca, al heb ik wel mensen gezien die het deden. Is de hut alleen die specifieke datum vol? Anders kun je natuurlijk overwegen een dag eerder of later te gaan, maar dat had je vast zelf ook al bedacht! 😉 Ik hoop dat het lukt en heel veel plezier gewenst!

 • annelien de smedt
  5 april 2023 at 16:22

  hoi,
  wij zouden heel graag een stukje hiervan wandelen. We hebben maar 3 dagen en hebben ook een zoon van 9,5j mee (sportieve, goed gebouwde kerel:-)). is dit haalbaar? kunnen we de route wat aanpassen en ook inkorten met een dag…?
  Liefs uit Temse

  • Pauline van der Waal
   Pauline van der Waal
   6 april 2023 at 16:01

   Hoi Annelien! Leuk dat jullie de wandeling overwegen, het is er prachtig! Etappe 2 (die ik ‘extreme etappe’ noem) zou ik zeker in de vorm zoals wij ‘m hebben gedaan niet aanraden met jullie zoon. Ik zou ‘m tenslotte voor volwassenen al anders doen. 😉 Maar sowieso: het aantal hoogtemeters is echt groot. Ook mijn dag 3 was best een flinke etappe. De eerste en laatste etappe die ik heb gedaan, zou ik wel aandurven met jullie zoon, vooral omdat je daar wat meer in de bewoonde wereld zit. Al moet ik toegeven dat etappe 2 en 3 wel de mooiste zijn…
   Je zou nog kunnen informeren hoe de etappes zijn vóór die ik heb gedaan. Mijn eerste etappe is nl niet de officiële Etappe 1.
   Een andere optie is om het idee van een tocht los te laten, en te gaan voor losse wandelingen. Want die zijn er ook genoeg, en dan kun je natuurlijk beter selecteren op lengte en moeilijkheidsgraad. Ik hoop dat ik jullie hiermee een beetje heb kunnen helpen. Groetjes van Pauline!

 • Tibo Jamaels
  20 mei 2022 at 18:58

  Waren er soms plaatsen waar je een duikje kon nemen buiten Deija? Ik denk dat dit wel heel zalig en mooi kan zijn na een lange dag wandelen.
  Dankjewel voor je verslag, is zeer handig.
  Groetjes Tibo

  • Pauline van der Waal
   Pauline van der Waal
   22 mei 2022 at 11:16

   Hoi Tibo! In Port de Soller natuurlijk wel (einde van de eerste etappe die ik beschrijf), maar daarna ga je meer het binnenland in. En in de meren die je tegenkomt mag je dus helaas niet zwemmen, omdat het drinkwater is. 😉 Als je de laatste etappe doorloopt (of met de bus gaat) naar Port de Pollenca dan wacht de heerlijk verfrissende zee op je!

   Groetjes! Pauline

 • Pauline van der Waal
  Pauline van der Waal
  2 mei 2022 at 13:58

  Leuk Liesbeth! Ik ben benieuwd!

 • Liesbeth
  2 mei 2022 at 13:28

  We hadden deze tocht gepland in april 2020. Maar door gekende reden werd dit afgelast. Helaas nu nog geen geschikt moment gevonden. Maar blijft op mijn lijstje staan en met deze extra tips zal hij er misschien lichtjes anders uitzien.

 • Eefje
  1 mei 2022 at 19:12

  Hallo Pauline,
  Nogmaals bedankt voor de goede tips en je ervaringen. Wij zijn net terug van deze prachtige trip en hebben je blog er regelmatig nog eens bijgepakt!
  Groeten, Eefje

  • Pauline van der Waal
   Pauline van der Waal
   2 mei 2022 at 10:55

   Wat ontzettend leuk om te horen Eefje! Fijn dat ik heb kunnen helpen en vooral dat jullie zo’n mooie trip hebben gemaakt. 🙂 Mocht ik ergens wat vergeten zijn of heb je mooie aanvullingen, laat het dan zeker even weten. Groetjes van Pauline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer