Huttentocht door het westen van Mallorca

Door: Pauline van der Waal

Mallorca. Daar komen toch alleen hossende Duitsers en lallende Engelsen? Nee joh, ben je gek! In de bergen in het westen van het eiland kun je uren en uren wandelen zonder een levende ziel tegen te komen. Hoewel, dat is wat overdreven, want geiten zijn er overal.

Ik wandelde vier dagen door het Tramuntanagebergte en liep daarmee vier etappes van de GR221, oftwel de Ruta de Pedra en Sec (Dry Stone Route). Ik overnachtte in refugi’s, zodat mijn langeafstandswandeling ook direct een huttentocht werd. Overigens: ik zou je aanraden om een aantal keer ergens anders te overnachten, maar daarover lees je later meer.

Nieuwsgierig schaapje onderweg. Foto: Pauline van der Waal
Nieuwsgierig schaapje onderweg. Foto: Pauline van der Waal

Ruta de Pedra en Sec GR221 op Mallorca

Officieel bestaat de GR221 uit acht etappes, met nog wat alternatieven. De start ligt in Port d’Andratx in het zuidwesten en de route eindigt in Port de Pollença in het noordwesten. De meeste mensen starten met de etappe die in Deià begint, net zoals ik. Dat is etappe vier. Overigens vond ik de indeling van de etappes niet altijd optimaal, dus je kunt de route ook iets anders verdelen over je wandeldagen. Lees daarvoor mijn tips bij elke etappe.

Mallorca staat begin juni prachtig in bloei. Foto: Pauline van der Waal
Mallorca staat begin juni prachtig in bloei. Foto: Pauline van der Waal

Vier dagen, vier etappes

Wil je alles weten van de verschillende etappes? Lees dan de reisverslagen hieronder:

Bij Refugi Tossals Verds met bijzonder uitzicht. Foto: Pauline van der Waal

Overnachten in refugi’s voor de echte huttentochtbeleving

Behalve op ons startpunt in Deià sliep ik in refugi’s. Van buiten mooie traditionele gebouwen, maar het eerste dat ons opvalt wanneer we zo’n berghut binnenlopen is de spartaanse inrichting. Zowel binnen als buiten is er niets gezelligs aan. Het eten is eenvoudig en wat de pot schaft. Bovendien zijn elk diner en elk ontbijt in elke refugio altijd exact om 8 uur ’s avonds en ’s ochtends.

Pas later hoor ik waarom; alle refugi’s zijn eigendom van de staat en daar is blijkbaar geen ruimte voor frivoliteiten. Het ziet er overigens wel overal heel netjes en schoon uit.

De GR221 is een prachtige en afwisselende tocht. Foto: Pauline van der Waal
De GR221 is een prachtige en afwisselende tocht. Foto: Pauline van der Waal

Slapen in een slaapzaal

Je slaapt in refugi’s op slaapzalen in stapelbedden. Vanwege corona is er (vooralsnog) slechts een beperkt aantal slaapplaatsen. Goedkoop is het wel en natuurlijk is het leuk om tips en verhalen uit te wisselen met andere wandelaars. Wel is een logische tocht uitstippelen lastig, want ze zijn allemaal bepaalde dagen per week gesloten. En het zou natuurlijk veel te handig zijn om dat precies op elkaar aan te laten sluiten…

Behalve de geweldige man in Tossals Verds die ons na een veel te lange dag opvangt met twee ijskoude cola’s, zijn de meeste beheerders nogal stug. Zo niet wat chagrijnig. Bovendien: om 22 uur gaat de deur op slot en kun je er niet meer in. Dat is geen probleem bij een berghut in the middle of nowhere, maar een stuk minder leuk als je de laatste etappe wilt afsluiten met een uitstapje naar een restaurant in het gezellige centrum van Pollença. Meer weten en boeken? Alles over de refugi’s lees je hier.

Klein stipje op hoge rots. Foto: Pauline van der Waal
Klein stipje op hoge rots. Foto: Pauline van der Waal

Of toch maar ergens anders overnachten?

Heel eerlijk: op de meeste plekken zie ik de toegevoegde waarde van de refugi niet zo. Alleen Tossals Verds is een must, vanwege de ligging. De refugi’s van Deià, Port de Sóller en Pollença liggen in of vlakbij het stadje, waardoor je net zo goed een leuk hostal kunt boeken. Ben je meteen van die avondklok af. In Lluc kun je ook in het klooster overnachten, iets wat mijn een leuke ervaring lijkt.

Stenen paadjes tot ze je neus uitkomen op de GR221. Foto: Pauline van der Waal
Stenen paadjes tot ze je neus uitkomen op de GR221. Foto: Pauline van der Waal

Paklijst voor je huttentocht op Mallorca

Beter goed gejat dan slecht bedacht, dus ik geef je graag wat tips wat je beter wel en beter niet mee kunt nemen als je de GR221 gaat lopen. Dit natuurlijk naast je gewone zaken die je meeneemt, als ondergoed, sokken en shirts. Let op: er is geen bagagevervoer mogelijk tijdens je tocht, dus pack light! En vergeet niet dat je ook nog een paar kilo aan drinkwater mee moet zeulen.

 • Je kunt bij de refugi’s voor een paar euro beddengoed en handdoeken bijboeken. In dat geval kun je die dus gelijk van je paklijst schrappen. Scheelt weer gewicht!
 • Slippers. Je wilt na een dag wandelen je schoenen uit. Bovendien mag je je schoenen in de refugi’s niet aanhouden
 • Een naald om je blaren door te prikken en blarenpleisters. Die eerste was ik vergeten, en heb iedereen op de slaapzaal moeten vragen om een naald…
 • Oordoppen en een slaapmasker, essentieel in een slaapzaal
 • Navigatie-app op je telefoon
 • Als je de app gebruikt: extra batterij/voeding voor je telefoon en oplaadkabeltjes
 • Fototoestel
 • Trui en een regenjasje, al zijn die bij mij in de hitte de tas niet uit geweest
 • Snoep/nootjes voor tijdens de wandeling. Let erop dat je onderweg meestal niets kunt kopen. Een lunchpakketje kun je bijboeken in de refugi
 • Zonnebrand, zonnebril en/of petje
 • Hervulbare waterflesjes. Weet hoeveel je drinkt en neem genoeg mee!
Fris en fruitig op de eerste etappe. Dit was mijn rugzak voor acht dagen. Pack light is het motto. Foto: Pauline van der Waal
Fris en fruitig op de eerste etappe. Dit was mijn rugzak voor acht dagen. Pack light is het motto. Foto: Pauline van der Waal

Reizen naar en op Mallorca

Transavia vliegt meerdere keren per week op Mallorca. Ter plekke maak je gebruik van de goede busverbindingen. Tip: je kunt je bankpas als busticket gebruiken. Check in met je pas en ook weer uit, niet alleen met je creditcard (die kun je ook gebruiken), maar ook met je debitcard. Het werkt echt! Er wordt eerst € 20,- per dag gereserveerd op je bankrekening, maar later gecorrigeerd. Geen idee waarom wij nog een OV-chip hebben… Is dit allemaal te fancy voor je, kun je ook gewoon een kaartje kopen bij de buschauffeur met contant geld.

Rotsachtige wandeling. Foto: Pauline van der Waal
Rotsachtige wandeling. Foto: Pauline van der Waal

Plan je reis goed

De wandeling wordt afgeraden in de zomermaanden vanwege de hitte. Wij liepen begin juni, maar ook toen was het al 28-33 graden. Door het bos is dat nog wel te doen, maar je loopt ook stukken onbeschut.

Ik bleef zelf nog een paar dagen op Mallorca om van het mooie weer en het strand te genieten. Leuke plaatsen in het noorden zijn Cala Sant Vicenç, Port de Pollença en Alcúdia. terug naar Port de Sóller kan natuurlijk ook.

Op pad op de GR221. Foto: Pauline van der Waal
Op pad op de GR221. Foto: Pauline van der Waal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.