klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Mount Etna, een klim door een maanlandschap

Een reiservaring van Sandy van de Craats

Aan de oostkust van het Italiaanse eiland Sicilië dreigt de Mount Etna, met haar rookpluim, achter de steden, dorpen en heuvels. De Etna is de grootste vulkaan in Europa en is constant actief. Én dat hebben wij gemerkt! Vanuit het idyllisch badplaatsje Taormina rijden wij met de huurauto naar het zuidelijke startpunt van de beklimming van de Mount Etna.

Aan de kust was de temperatuur 25 graden. De temperatuur zien wij na iedere haarspeldbocht flink dalen. Onderweg vragen de kinderen ons het hemd van het lijf over deze stratovulkaan. Hoe hoger wij kwamen des te meer kregen wij het gevoel dat wij in een maanlandschap rijden. Grote vulkanische brokken, begroeid met felgroene mossen wisselen de zwarte lavavelden af.

Wij zijn erg vroeg vertrokken om de massatoerisme voor te zijn. Een grote parkeerplaats geeft ruimte voor hordes toeristen en touringcar bussen. Bij de berghut Sapienza is het al een drukte van jewelste. Vroege vogels die in deze hut hebben overnacht staan paraat, om met hun gids, de vulkaan te beklimmen. Naast de hut Sapienza vertrekt de gondelbaan om de hoogte van 1910 naar 2500 meter te overbruggen, dus een makkelijke start.

Éen van de kleine kraters
Kleine krater van de Etna

Maximale contrast van het landschap

Wij bewapenen ons met onze rugzakken vol met warme kleding, stevige lunch, warme thee en zonnebrand. Voordat wij onze gondelticket hebben gekocht, werden wij opgeschrikt door een auto die van de berg af komt rollen. Gelukkig hebben wij ons in veiligheid kunnen brengen om achter geparkeerde auto’s te staan. Tientallen auto’s zijn beschadigd. Wat een vreemd begin van de dag!

Voordat wij onze gondelticket hebben gekocht, werden wij opgeschrikt door een auto die van de berg af komt rollen

Wij zitten met z’n viertjes in de gondel en er stappen nog twee mensen in. Zoontje Bryan kijkt mij vragend aan bij het zien van deze mensen in hun beach-outfit en teenslippers. Hij tikt met zijn vinger op zijn voorhoofd; mama, deze mensen zijn niet goed bij hun hoofd. Halverwege begint de gondel  te schommelen door de harde wind, maar het uitzicht wordt steeds mooier. In de verte zien wij de gouden kustlijn en de azuurblauwe zee en onder ons liggen de zwarte lavavelden. Wat een contrast!

Eenmaal boven waaien wij uit ons jasje en onze medereizigers uit hun slippers en surfshorts. Vanaf hier vertrekken er 4WD bussen om je naar 2920 meter te brengen, naar het centrum van de kraters. Maar vanaf het bergstation van de gondel zijn er mooie wandeltochten over de besneeuwde lavavelden en kraterranden. Jassen en handschoenen  aan en een muts op. Wij gaan lopen!

Mysterieuze warme mist

Opeens merkten wij dat de lucht plotseling flink afkoelt. Door de warme grond en afgekoelde lucht doemen er langzaam stoomwolken op. De kinderen vonden dat geweldig. Flarden mist belemmeren plotseling het zicht. Het was mysterieus om door kraakheldere lucht te lopen en dan weer in dikke plukken mist. Hoe hoger wij kwamen, des te zwarter werd de grond. Door de hoogte en warme ondergrond krijgen de mossen en planten hier geen kans.

Vulkaan Etna
Eruptie van de Etna

De route ging verder naar het beginpunt van de klim van de tweede krater van Mount Etna. Vulkanisch gesteente knispert onder onze zolen en wij maken voetafdrukken in plakken sneeuw. En daar stonden wij dan, voor de steile klim. Bij twee stappen omhoog, glijden wij weer een stap naar beneden. Het is zo steil dat wij korte sprintjes maken en houvast zoeken bij wat grotere lavablokken. Kruipend op handen en voeten komen wij steeds dichter bij de kraterrand. De grond werd met iedere stap warmer. De handschoenen beschermden ons van de hitte van de gesteente.

Kruipend op handen en voeten komen wij steeds dichter bij de kraterrand

Eenmaal boven, was de beloning daar! Wat een gaaf uitzicht. De dieprode krater leek wel een gapend en bloedend gat in de aarde. De zwaveldampen prikkelen onze neuzen, terwijl wij smullen van een welverdiende lunch.

MAMA, als ik hier dood ga, dan is dat jouw schuld!

Na de lunch van boterhammen, warme thee en soep maakten wij ons klaar om onze tocht te hervatten. Plotseling hoorden wij harde knallen, sissende en spuitende geluiden. Net of er honderden gasleidingen openstaan. Een grote en dikke rookpluim steeg op achter onze kraterrand. Rokend en spuwend vormde er een grote aswolk. Opeens leek het wel of het hagelde, maar dat was dus vulkanisch as en kleine gesteente. Wij stonden middenin een asregen. De lucht werd moeilijk te beademen want het proefde naar zout.

Opeens leek het wel of het hagelde, maar dat was dus vulkanisch as en kleine gesteente

De kinderen werden angstig. Begrijpelijk! Ik heb dit ook nooit eerder ervaren en ik heb toch heel wat vulkanen mogen beklimmen. Koortsig kijk ik om mij heen naar een groep toeristen met een gids. Ik zag geen paniek. Ook de 4WD bussen zie ik in de verte de vulkaan op rijden. Niets aan de hand. Etna is gewoon een hitsige dame die een vurige periode doormaak

Eind goed, al goed!

Eenmaal beneden bij de geparkeerde auto kregen de kinderen weer praatjes. Ze vonden de kleine eruptie eng en de asregen beangstigend, maar het was wel een gave belevenis. Dus hebben ze een heldenverhaal paraat voor op school. Een onderwerp voor een spreekbeurt en werkstuk werd ter plekke gekozen. De vulkaan Etna.

Toch wel stoer, een foto voor een actieve vulkaan!

Twee maanden later, na onze beklimming, heeft de Etna met een grote eruptie voor 130 aardschokken, in drie uur tijd, gezorgd. Tientallen huizen zijn ingestort en er waren twintig gewonden. Toch was het ‘slechts’ code geel, dus de bewoners van Sicilië zijn niet snel onder de indruk!

Middelgrote kraters
Het voelt alsof we op de maan lopen.

WERELDREIS: Dit is mijn allereerste verhaal voor Mountainreporters. Op 22 juli 2019 begint voor ons gezin een groot avontuur. Na een lange voorbereiding is dat de eerste dag van onze wereldreis. We zullen jullie op de hoogte houden via updates op Mountainreporters.com en op onze eigen website www.reistrommel.nl


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer