Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Toen mijn reismaatje mij vroeg om de Kilimanjaro te beklimmen wist ik dat er maar één antwoord was: “Ja! Wanneer gaan we?” Na wat research en het vaststellen van een datum kon onze voorbereiding dan echt beginnen. Onze beklimming van acht dagen vond tussen eind juni en begin juli 2022 plaats. Hieronder beschrijf ik mijn voorbereiding op deze bijzondere reis en trektocht. Hopelijk kun je wat met deze tips & tricks voor jouw eigen beklimming van deze majestueuze berg in Afrika.

1. Welke Kilimanjaro route & hoeveel dagen

Er zijn zeven verschillende routes naar de top van de Kilimanjaro en twee aangewezen afdaalroutes.

  • 1. Northern Circuit Route
  • 2. Lemosho Route
  • 3. Shira Route
  • 4. Machame Route (“Whiskey” Route)
  • 5. Rongai Route
  • 6. Marangu Route (“Coca-Cola” Route)
  • 7. Umbwe Route

Onze keuze viel vrij snel op de Lemosho route. Een route met een hoop variatie en die veel mogelijkheden biedt voor acclimatisatie. De route is vrij nieuw en omdat het een van de wat langere routes is, is zeker het eerste gedeelte wat rustiger. Na een paar dagen sluit de route aan bij de populairdere Machame route. Je kan kiezen om deze in zeven of acht dagen te lopen. Wij liepen de route in acht dagen om onszelf zo veel mogelijk tijd voor acclimatisatie te geven.

Toen mijn reismaatje mij vroeg om deze reis te maken wist ik dat er maar één antwoord was, “Ja! Wanneer gaan we?”

2. Medicijnen

Om te beginnen is dit voor iedereen verschillend en is het vooral verstandig te checken met jouw eigen dokter als je vragen hebt. Zelf heb ik voor Tanzania een aantal vaccinaties gehaald (gele koorts, dtp, hepatitis a). Daarnaast hebben wij beiden ook malariapillen geslikt omdat we na de Kilimanjaro nog op safari gingen, hoewel we deze tijdens de hogere dagen op de berg een paar dagen hebben gestaakt.

Ik had diamox pillen (pillen die helpen tegen hoogteziekte) meegenomen en was eigenlijk niet helemaal overtuigd of ik deze wilde nemen. Na wat research en overleg met onze gids hebben we deze niet genomen, omdat deze pillen toch wat met je lijf doen en ook neveneffecten kunnen hebben (veel plassen, rillingen, langzamer warm worden etc.). We kwamen echter ook veel groepen op de berg tegen die deze pillen wel hadden genomen. Ik ben blij dat wij het zonder, op eigen kracht hebben kunnen doen.

3. Uitrusting & snacks

Hier kan ik hele paragrafen over schrijven. Als je zelf ook aan het voorbereiden bent dan ben je vast net als ik meerdere ervaringen aan het bekijken en vergelijken. Dit zijn mijn tien belangrijkste tips:

1. Lokaal huren is echt prima

Ik had mijn slaapzak lokaal gehuurd en wist echt niet wat ik kon verwachten, maar dit bleek echt top. Wel gebruikte ik een sea to summit thermoliner in de slaapzak (die van 8 graden). Ook had ik een extra donsjack gehuurd, omdat ik niet volledig zeker was van het donsjack dat ik bij de decathlon had gescoord. Goede zet, want die van de decathlon was zeker s avonds in kamp wat aan de koude kant. Mijn advies, huur of koop dus een goede donsjas!

2. Gaiters, poncho & wandelstokken

Ook deze hadden zowel mijn reismaatjen als ik gehuurd. Beiden hebben wij niet gebruikt. De poncho zou ik zeker weer huren, mocht het regenen is het toch fijn als alles droog blijft, zeker omdat je een poncho ook over je tas kan doen.

Hoewel velen gaiters wel gebruikten (zo ook mede mountainreporter Ton), heb ik deze helemaal niet gebruikt. Mijn schoenen waren vrij hoog, wellicht dat dat ook heeft geholpen (zeker op de afdaling). Gaiters zou ik overwegen om niet mee te nemen. Wandelstokken daarentegen heb veelvuldig gebruikt en zou ik dan ook zeker aanraden voor de afdaling.

3. Matje

Wij hadden matjes meegenomen om op te slapen. Echter werden er soft matjes meegenomen, die helemaal prima waren om op te slapen. Mijn eigen matje heb ik dus ook niet uitgepakt. Goed om te checken wat de organisatie precies meeneemt, want dit is natuurlijk zonde van het gewicht wat de porters onnodig de berg op moeten slepen.

4. Handwarmers

Dit is echt goud. We hadden een hoop handwarmers meegenomen en deze zijn echt super! Deze kan je in de hogere kampen in je slaapzak doen zodat dit lekker warm wordt, bij je batterijen zodat deze goed opgeladen blijven en op de topdag in je handschoenen. Ook een een aanrader om deze uit te delen aan je team dat met je meegaat naar de top.

5. Powerbanks

Ik had zelf twee powerbanks mee van 20.000mAh. Achteraf te veel, één was prima geweest, maar ik wilde zeker zijn dat ik foto’s kon blijven maken. Mijn tweede powerbank kon ik daardoor wel uitlenen aan anderen om hun telefoon en gear op te laden.

6. Laagjes

Deze kan niet missen in dit rijtje. Laagjes zijn je grootste vriend bij lage temperaturen. Bovenlijf had ik mee: 2x t-shirt, 1x thermo-ondergoed, 2x lange mouw shirt, 1x softshell vest, 2x donsjas (zie verhaal hierboven) en een hardshell jas. Verder had ik mee: een thermobroek, een legging, een joggingbroek, een wandelbroek en voor de topdag een skibroek.

7. Camelbag

Ik had een goedkope camelbag gekocht en deze lekte een klein beetje. Onhandig en ik zou achteraf een betere kopen. Echter is een camelbag wel echt perfect om onderweg te drinken, zeer belangrijk, zeker op grote hoogte. Vergeet echter niet ook een gewone fles/thermofles mee te nemen, want de camelbag bevriest snel op de top dag.

8. Goede rugtas & duffel

Ik kocht zowel een nieuwe rugtas als een nieuwe duffel. De duffel maat L van de north face was een populaire, al tijdens het uitstappen bij het vliegtuig op de bagage band bleek dat ik niet de enige was. Ik vond hem perfect voor deze trip. Mijn rugtas was van Vaude (de 24+4). Uiteindelijk ietwat aan de zware kant ook zonder bagage, maar perfect qua opbergruimte (en potentieel voor grotere trips met alleen rugzak door het uitbreid systeem).

9. Petje, zonnebrand, lippenbalsem met UV

Hoef ik niet veel over te zeggen. Op de Kilimanjaro is weinig beschutting en op grote hoogte extra belangrijk, zelfs op minder zonnige dagen. Vergeet ze vooral niet te gebruiken tijdens het lopen!

10. Snacks!

Snacks waren niet echt nodig aangezien ik eigenlijk elke maaltijd gewoon prima kon eten. Maar wel lekker!  Ik had een redelijk wat variëteit mee aan snacks, de snacks waar ik uiteindelijk het meeste aan had waren de dextro, de skittles (hier keek ik echt naar uit later in de week), maar ook simpele koekjes & wat mini snickers. Ook had ik wat mueslirepen meegenomen, maar de meesten niet gegeten. Aanrader om ook wat snacks mee te nemen voor het team waarmee je loopt!

4. Fitheid & training voor de Kilimanjaro

Zelf sport ik normaal twee keer in de week in een basketbal team en fiets ik naar werk (half uur heen & terug). Daarnaast ben ik in de maanden ervoor twee keer een meerdaagse hike gaan maken met rugzak. Spierpijn heb ik tijdens de trek vrijwel niet gehad, maar achteraf zou ik aanraden om toch nog wat vaker van tevoren met (volle) rugzak te lopen, dat vond ik toch nog wat tegenvallen.

Uitzicht op de Kilimanjaro vanuit Barafu Kamp
Prachtig uitzicht op de Kilimanjaro berg vanuit kamp ©Foto: Tessa Kramer

5. Welke touroperator

Wij hadden de pech dat onze groepsreis redelijk last minute werd gecancelled, waardoor we uiteindelijk de klim met zijn tweeen hebben gedaan (en natuurlijk het hele support team). Dit hebben we uiteindelijk bij Arusha Trips geboekt. Ik kan hier alleen maar heel positief over zijn. Waar je ook boekt, overweeg om met lokale gidsen te lopen zoals wij hebben gedaan. Dit was echt top en werkgelegenheid in deze landen is hard nodig.

Basecamp - Barafu Camp op de Kilimanjaro. Tenten opgezet aan de zijkant van het kant, met uitzicht op Mawenzi peak
Foto vanuit Basecamp. We staan hier met onze tenten aan de zijkant van het kamp met uitzicht op Mawenzi peak. ©Foto: Tessa Kramer

6. Andere zaken om te overwegen

Chemisch toilet

Het chemisch toilet is er zo eentje waar de meningen over verschillen. Het voelt een beetje raar dat porters dit apart de berg mee op slepen, echter moet ik zeggen dat wij het comfort wel echt waardeerden. Het betekent namelijk dat je midden in de nacht als je naar het toilet moet niet nog eens mega ver moet lopen naar het toilethuisje (lees gat in de grond) in het kamp.. Ook hoef je niet te wachten.

Daarnaast is het veel makkelijker qua plek in het kamp, nu je een eigen toilet hebt maakt het immers niet uit of je wat meer aan de rand van het kamp staat (lees: rustiger en meer slaaprust).

Fooi

Fooi is een groot onderdeel van het salaris van het team dat met je meegaat de berg op. Salarissen zijn niet mega hoog, dus ze zijn hier ook echt afhankelijk van deze fooi. Een beetje research online en navraag bij onze reisorganisatie gaf als richtlijn: $10 per dag voor porters, $15 per dag voor de kok & $20 per dag voor de gids.

Meer weten over mijn ervaringen tijdens mijn beklimming? Lees meer over hoe ik de klim dag tot dag heb ervaren. De verhalen komen binnenkort gefaseerd online. Maar hieronder alvast de links:

©Hoofdfoto artikel: Tessa Kramer

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer