Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Eerder was ik in het italiaanse Livigno op zomervakantie. Je kent het wel, hiken, mountainbiken, terrasje. En dat allemaal in korte broek. Toen we het dorp binnenreden zagen we echter iets dat leek op een enorme hoop sneeuw. Onmogelijk, dacht ik. Het is 23 graden!

En zo zag het eruit... Huh, een hoop sneeuw in een verder groen weiland?!
En zo zag het eruit… Huh, een hoop sneeuw in een verder groen weiland?!

Sneeuw een jaar lang bewaren, hoe dan?

De hoop sneeuw die ik zag was wat ze in Livigno ‘snowfarmen’ noemen. Gedurende het winterseizoen verzamelen ze de sneeuw en dekken de hoop vervolgens af met zaagsel om de boel te isoleren. Tenslotte wordt er er een reflecterende en dus zonwerende deken over heen gelegd, zodat de boel niet smelt. Maar… waarom zou je dat doen? Nou, vanwege een evenement in augustus!

Langlaufen in de zomer

Eind augustus, in 2018 is dat vrijdag de 24ste, is het groot feest in Livigno. Dan zullen eerst de inwoners van het dorp in klederdracht en met oude ski’s door het centrum glijden. Op echte sneeuw! Daarna wordt het tijd voor een echte wedstrijd langlaufen, waarvan de meeste deelnemers in korte broek.
Voordat het zo ver is moet de sneeuw vanaf de hoop in het weiland nog wel naar het dorp worden gebracht. Hoe dat eruit ziet, zie je in onderstaand filmpje.

En goede condities voor de eerste wedstrijd van het winterseizoen

Niet alle sneeuw wordt in augustus opgemaakt. Op 30 november start het winterseizoen met langlaufmarathon La Sgambeda. Dit is een echte klassieker die duizenden langlaufenthousistelingen aantrekt. Om het risico dat er nog niet genoeg sneeuw ligt zo vroeg in het seizoen, wordt hiervoor ook nog sneeuw van het voorgaande jaar gebruikt. Hoe tof is dat?

Omdat ik het zo’n bijzonder verhaal vind, hier nóg een filmpje. Nu hoe dat snowfarmen precies in z’n werk gaat. Veel kijkplezier!

Meer informatie over Livigno of de evenementen die daar plaatsvinden? Check dan de blog die ik maakte over mijn vakantie of kijk op de website van Livigno.eu.

Hoofdfoto: still uit video Livigno.eu

Bewaren

Bewaren

Bewaren

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer