Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Eerder was ik in het italiaanse Livigno op zomervakantie. Je kent het wel, hiken, mountainbiken, terrasje. En dat allemaal in korte broek. Toen we het dorp binnenreden zagen we echter iets dat leek op een enorme hoop sneeuw. Onmogelijk, dacht ik. Het is 23 graden!

En zo zag het eruit... Huh, een hoop sneeuw in een verder groen weiland?!
En zo zag het eruit… Huh, een hoop sneeuw in een verder groen weiland?!

Sneeuw een jaar lang bewaren, hoe dan?

De hoop sneeuw die ik zag was wat ze in Livigno ‘snowfarmen’ noemen. Gedurende het winterseizoen verzamelen ze de sneeuw en dekken de hoop vervolgens af met zaagsel om de boel te isoleren. Tenslotte wordt er er een reflecterende en dus zonwerende deken over heen gelegd, zodat de boel niet smelt. Maar… waarom zou je dat doen? Nou, vanwege een evenement in augustus!

Langlaufen in de zomer

Eind augustus, in 2018 is dat vrijdag de 24ste, is het groot feest in Livigno. Dan zullen eerst de inwoners van het dorp in klederdracht en met oude ski’s door het centrum glijden. Op echte sneeuw! Daarna wordt het tijd voor een echte wedstrijd langlaufen, waarvan de meeste deelnemers in korte broek.
Voordat het zo ver is moet de sneeuw vanaf de hoop in het weiland nog wel naar het dorp worden gebracht. Hoe dat eruit ziet, zie je in onderstaand filmpje.

En goede condities voor de eerste wedstrijd van het winterseizoen

Niet alle sneeuw wordt in augustus opgemaakt. Op 30 november start het winterseizoen met langlaufmarathon La Sgambeda. Dit is een echte klassieker die duizenden langlaufenthousistelingen aantrekt. Om het risico dat er nog niet genoeg sneeuw ligt zo vroeg in het seizoen, wordt hiervoor ook nog sneeuw van het voorgaande jaar gebruikt. Hoe tof is dat?

Omdat ik het zo’n bijzonder verhaal vind, hier nóg een filmpje. Nu hoe dat snowfarmen precies in z’n werk gaat. Veel kijkplezier!

Meer informatie over Livigno of de evenementen die daar plaatsvinden? Check dan de blog die ik maakte over mijn vakantie of kijk op de website van Livigno.eu.

Hoofdfoto: still uit video Livigno.eu

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer