klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Eerder was ik in het italiaanse Livigno op zomervakantie. Je kent het wel, hiken, mountainbiken, terrasje. En dat allemaal in korte broek. Toen we het dorp binnenreden zagen we echter iets dat leek op een enorme hoop sneeuw. Onmogelijk, dacht ik. Het is 23 graden!

En zo zag het eruit... Huh, een hoop sneeuw in een verder groen weiland?!
En zo zag het eruit… Huh, een hoop sneeuw in een verder groen weiland?!

Sneeuw een jaar lang bewaren, hoe dan?

De hoop sneeuw die ik zag was wat ze in Livigno ‘snowfarmen’ noemen. Gedurende het winterseizoen verzamelen ze de sneeuw en dekken de hoop vervolgens af met zaagsel om de boel te isoleren. Tenslotte wordt er er een reflecterende en dus zonwerende deken over heen gelegd, zodat de boel niet smelt. Maar… waarom zou je dat doen? Nou, vanwege een evenement in augustus!

Langlaufen in de zomer

Eind augustus, in 2018 is dat vrijdag de 24ste, is het groot feest in Livigno. Dan zullen eerst de inwoners van het dorp in klederdracht en met oude ski’s door het centrum glijden. Op echte sneeuw! Daarna wordt het tijd voor een echte wedstrijd langlaufen, waarvan de meeste deelnemers in korte broek.
Voordat het zo ver is moet de sneeuw vanaf de hoop in het weiland nog wel naar het dorp worden gebracht. Hoe dat eruit ziet, zie je in onderstaand filmpje.

En goede condities voor de eerste wedstrijd van het winterseizoen

Niet alle sneeuw wordt in augustus opgemaakt. Op 30 november start het winterseizoen met langlaufmarathon La Sgambeda. Dit is een echte klassieker die duizenden langlaufenthousistelingen aantrekt. Om het risico dat er nog niet genoeg sneeuw ligt zo vroeg in het seizoen, wordt hiervoor ook nog sneeuw van het voorgaande jaar gebruikt. Hoe tof is dat?

Omdat ik het zo’n bijzonder verhaal vind, hier nóg een filmpje. Nu hoe dat snowfarmen precies in z’n werk gaat. Veel kijkplezier!

Meer informatie over Livigno of de evenementen die daar plaatsvinden? Check dan de blog die ik maakte over mijn vakantie of kijk op de website van Livigno.eu.

Hoofdfoto: still uit video Livigno.eu

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer