Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Minibreak Den Bosch | Een historische mix van natuur en cultuur

Door Jacqueline van der Steele

Het ene moment sta je in de groene natuur en het ander moment sta je midden in het stadscentrum. In Den Bosch kan het! Ik twijfelde dan ook geen moment toen ik door een vriend gevraagd werd om een weekend in deze Brabantse hoofdstad door te brengen. Kort daarop zaten we in de auto, parkeerden we bij een transferium en maakten gebruik van de gratis 0V-fietsen. Een prima vervoermiddel om het sfeervolle Den Bosch en zijn omgeving te verkennen.

Natuurschoon op steenworpafstand van de historische stadskern

Sprookjesachtig Moerputten

Op de pedalen richting natuurreservaat De Moerputten! Aangekomen en onze fietsen neergezet liepen we het langgerekte bospad op. Het was er zo stil dat we de herfstbladeren onder onze voeten hoorden knisperen. Ooit was dit anders en was het trein tracé dat deel uitmaakte van industrieel Brabant. De okergele spoorbrug is hier nog een stille getuige van. Uiteraard wandelden we over de brug heen en genoten we van het weidse uitzicht over de grote veenplas. We zetten onze stappen voort over kronkelende vlonderpaden, ondoordringbare moerasbossen en hoopten niet weg te zakken in de sompige graslanden. Moerputten gaf ons een sprookjesachtig gevoel en paste met haar korte wandelroutes prima in onze korte uitstapje.

Onderweg naar de spoorbrug – eigen foto Jacqueline van der Steele
Kronkelen door het moerasbos – eigen foto Jacqueline van der Steele

Sfeervolle stadse historie

Terug naar het historische centrum van Bosch. De plek waar we onze ogen uitkeken en ons geen moment verveelden. Slenterend door de oude stadskern zagen we op elke hoek wel een pittoresk doorkijkje of een authentieke gevel. Uiteraard aten we ook een Bossche bol. En maakten een boottochtje over vroegere handelsroute van de stad. Om ons bezoek een actievere draai te geven, beklommen we de toren van de Sint Janskathedraal. De steile trappen lieten onze benen flink werken, maar gaven ons een niet-alledaags uitzicht over de stad en zijn achterlanden.

Karakteristiek doorkijkje in de oude stadskern – Eigen foto Jacqueline van der Steele
Uitzicht vanaf de toren van de Sint-Janskathedraal – eigen foto Jacqueline van der Steele
Zoete lieve Gerritje, het symbool van Den Bosch – eigen foto Jacqueline van der Steele

Natuurlijk Den Bosch

Een natuurlijke ontdekking! Den Bosch heeft zowaar een natuurgebied in zijn achtertuin. Het Bossche Broek. Even met de hand het voetveer aanslingeren, het riviertje de Dommel over en de benewagen pakken. Negen kilometer liepen we door het groene gebied. Verharde en onverharde paden. We waagden zelfs een sprongetje over een grote sloot. We genoten van het natuurlijke gevoel met op de achtergrond de skyline van Den Bosch.

De stad op de achtergrond – eigen foto Jacqueline van der Steele
Het Bossche Broek – Eigen foto Jacqueline van der Steele

Mountainreporters is eigenlijk een site bedoeld voor de natuurliefhebber. Mijn uitstapje naar Den Bosch wil ik jullie toch niet laten ontnemen. Slechts op tien minuten lopen van het stadcentrum ervaar je de rust en de ruimte van de natuur en ben je helemaal vergeten dat je op stedentrip bent. Bij uitstek de manier om cultuur met natuur te combineren. Gewoon in ons eigen Nederland. Voor mij het bewijs dat je niet altijd ver weg hoeft te gaan om een geweldige reiservaring op te doen.


Lees meer over duurzame uitstapjes in Nederland en omgeving op OutdoorDichtbij.nl


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer