Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Minibreak Den Bosch | Een historische mix van natuur en cultuur

Door Jacqueline van der Steele

Het ene moment sta je in de groene natuur en het ander moment sta je midden in het stadscentrum. In Den Bosch kan het! Ik twijfelde dan ook geen moment toen ik door een vriend gevraagd werd om een weekend in deze Brabantse hoofdstad door te brengen. Kort daarop zaten we in de auto, parkeerden we bij een transferium en maakten gebruik van de gratis 0V-fietsen. Een prima vervoermiddel om het sfeervolle Den Bosch en zijn omgeving te verkennen.

Natuurschoon op steenworpafstand van de historische stadskern

Sprookjesachtig Moerputten

Op de pedalen richting natuurreservaat De Moerputten! Aangekomen en onze fietsen neergezet liepen we het langgerekte bospad op. Het was er zo stil dat we de herfstbladeren onder onze voeten hoorden knisperen. Ooit was dit anders en was het trein tracé dat deel uitmaakte van industrieel Brabant. De okergele spoorbrug is hier nog een stille getuige van. Uiteraard wandelden we over de brug heen en genoten we van het weidse uitzicht over de grote veenplas. We zetten onze stappen voort over kronkelende vlonderpaden, ondoordringbare moerasbossen en hoopten niet weg te zakken in de sompige graslanden. Moerputten gaf ons een sprookjesachtig gevoel en paste met haar korte wandelroutes prima in onze korte uitstapje.

Onderweg naar de spoorbrug – eigen foto Jacqueline van der Steele
Kronkelen door het moerasbos – eigen foto Jacqueline van der Steele

Sfeervolle stadse historie

Terug naar het historische centrum van Bosch. De plek waar we onze ogen uitkeken en ons geen moment verveelden. Slenterend door de oude stadskern zagen we op elke hoek wel een pittoresk doorkijkje of een authentieke gevel. Uiteraard aten we ook een Bossche bol. En maakten een boottochtje over vroegere handelsroute van de stad. Om ons bezoek een actievere draai te geven, beklommen we de toren van de Sint Janskathedraal. De steile trappen lieten onze benen flink werken, maar gaven ons een niet-alledaags uitzicht over de stad en zijn achterlanden.

Karakteristiek doorkijkje in de oude stadskern – Eigen foto Jacqueline van der Steele
Uitzicht vanaf de toren van de Sint-Janskathedraal – eigen foto Jacqueline van der Steele
Zoete lieve Gerritje, het symbool van Den Bosch – eigen foto Jacqueline van der Steele

Natuurlijk Den Bosch

Een natuurlijke ontdekking! Den Bosch heeft zowaar een natuurgebied in zijn achtertuin. Het Bossche Broek. Even met de hand het voetveer aanslingeren, het riviertje de Dommel over en de benewagen pakken. Negen kilometer liepen we door het groene gebied. Verharde en onverharde paden. We waagden zelfs een sprongetje over een grote sloot. We genoten van het natuurlijke gevoel met op de achtergrond de skyline van Den Bosch.

De stad op de achtergrond – eigen foto Jacqueline van der Steele
Het Bossche Broek – Eigen foto Jacqueline van der Steele

Mountainreporters is eigenlijk een site bedoeld voor de natuurliefhebber. Mijn uitstapje naar Den Bosch wil ik jullie toch niet laten ontnemen. Slechts op tien minuten lopen van het stadcentrum ervaar je de rust en de ruimte van de natuur en ben je helemaal vergeten dat je op stedentrip bent. Bij uitstek de manier om cultuur met natuur te combineren. Gewoon in ons eigen Nederland. Voor mij het bewijs dat je niet altijd ver weg hoeft te gaan om een geweldige reiservaring op te doen.


Lees meer over duurzame uitstapjes in Nederland en omgeving op OutdoorDichtbij.nl


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer