Minibreak Den Bosch | Een historische mix van natuur en cultuur

Door Jacqueline van der Steele

Het ene moment sta je in de groene natuur en het ander moment sta je midden in het stadscentrum. In Den Bosch kan het! Ik twijfelde dan ook geen moment toen ik door een vriend gevraagd werd om een weekend in deze Brabantse hoofdstad door te brengen. Kort daarop zaten we in de auto, parkeerden we bij een transferium en maakten gebruik van de gratis 0V-fietsen. Een prima vervoermiddel om het sfeervolle Den Bosch en zijn omgeving te verkennen.

Natuurschoon op steenworpafstand van de historische stadskern

Sprookjesachtig Moerputten

Op de pedalen richting natuurreservaat De Moerputten! Aangekomen en onze fietsen neergezet liepen we het langgerekte bospad op. Het was er zo stil dat we de herfstbladeren onder onze voeten hoorden knisperen. Ooit was dit anders en was het trein tracé dat deel uitmaakte van industrieel Brabant. De okergele spoorbrug is hier nog een stille getuige van. Uiteraard wandelden we over de brug heen en genoten we van het weidse uitzicht over de grote veenplas. We zetten onze stappen voort over kronkelende vlonderpaden, ondoordringbare moerasbossen en hoopten niet weg te zakken in de sompige graslanden. Moerputten gaf ons een sprookjesachtig gevoel en paste met haar korte wandelroutes prima in onze korte uitstapje.

Onderweg naar de spoorbrug – eigen foto Jacqueline van der Steele
Kronkelen door het moerasbos – eigen foto Jacqueline van der Steele

Sfeervolle stadse historie

Terug naar het historische centrum van Bosch. De plek waar we onze ogen uitkeken en ons geen moment verveelden. Slenterend door de oude stadskern zagen we op elke hoek wel een pittoresk doorkijkje of een authentieke gevel. Uiteraard aten we ook een Bossche bol. En maakten een boottochtje over vroegere handelsroute van de stad. Om ons bezoek een actievere draai te geven, beklommen we de toren van de Sint Janskathedraal. De steile trappen lieten onze benen flink werken, maar gaven ons een niet-alledaags uitzicht over de stad en zijn achterlanden.

Karakteristiek doorkijkje in de oude stadskern – Eigen foto Jacqueline van der Steele
Uitzicht vanaf de toren van de Sint-Janskathedraal – eigen foto Jacqueline van der Steele
Zoete lieve Gerritje, het symbool van Den Bosch – eigen foto Jacqueline van der Steele

Natuurlijk Den Bosch

Een natuurlijke ontdekking! Den Bosch heeft zowaar een natuurgebied in zijn achtertuin. Het Bossche Broek. Even met de hand het voetveer aanslingeren, het riviertje de Dommel over en de benewagen pakken. Negen kilometer liepen we door het groene gebied. Verharde en onverharde paden. We waagden zelfs een sprongetje over een grote sloot. We genoten van het natuurlijke gevoel met op de achtergrond de skyline van Den Bosch.

De stad op de achtergrond – eigen foto Jacqueline van der Steele
Het Bossche Broek – Eigen foto Jacqueline van der Steele

Mountainreporters is eigenlijk een site bedoeld voor de natuurliefhebber. Mijn uitstapje naar Den Bosch wil ik jullie toch niet laten ontnemen. Slechts op tien minuten lopen van het stadcentrum ervaar je de rust en de ruimte van de natuur en ben je helemaal vergeten dat je op stedentrip bent. Bij uitstek de manier om cultuur met natuur te combineren. Gewoon in ons eigen Nederland. Voor mij het bewijs dat je niet altijd ver weg hoeft te gaan om een geweldige reiservaring op te doen.


Lees meer over duurzame uitstapjes in Nederland en omgeving op OutdoorDichtbij.nl


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

BBI Travel

De aantrekkingskracht van Catalonië

Catalonië biedt het hele jaar door een breed scala aan buitenactiviteiten aan de kust of in de bergen. Of je nu over natuurpaden wilt wandelen, mountainbiken, wildwatervaren of ecotoerisme wilt proberen. Bekijk hier alle mogelijkheden voor een actieve vakantie in de natuur.. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer