Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

In 2010 stapte ik voor het eerst in een vliegtuig om voor het eerst naar Ierland te reizen. Het werd een stedentrip naar Dublin met mijn broer waarbij we vooral vanuit de stad dagtrips wilden maken om de natuur van het eiland te ontdekken. Dublin leent zich hier ideaal voor! Met het openbaar vervoer sta je zó tussen de groene heuvels, ruige kusten en blauwe wateren van de oostkust. Naast de stad met de prachtige universiteit en natuurlijk oergezellige, traditionele pubs (wij sliepen in een hostel pal naast de Temple Bar) hebben we heerlijk gewandeld in de omgeving van de Wicklow Mountains en de kustplaatsjes Howth en Bray.

Wicklow

Vanuit het centrum van Dublin vertrekt er een bus die je rechtstreeks naar het Glendalough bezoekerscentrum brengt, ten zuiden van het Wicklow Mountains National Park. Je hebt hier ongeveer vijf uur de tijd om de omgeving te verkennen voordat de bus weer richting Dublin vertrekt. Er is genoeg keuze wat wandelroutes betreft die je prima binnen dit tijdsbestek kunt doen. Dit kun je combineren met een bezoek aan de interessante klooster ruïnes waar Glendalough bekend om staat. Je vindt er onder andere diverse kerkjes, graven en een dertig meter hoge, ronde toren. Glendalough wordt dan ook de ‘’Monastic City’’ genoemd.

De omgeving van Wicklow is bij veel mensen bekend omdat het de (adembenemende) achtergrond is voor heel wat films en series. Denk maar eens aan Braveheart of de serie Vikings of, voor de romantische zielen onder ons, P.S. I love you.

Zelf zou ik graag ooit eens de Wicklow Way lopen. Deze is ongeveer 130 kilometer lang en loopt van Marley Park (in het zuiden van Dublin)tot Clonegal. Deze dagtrip geeft echter al een goede indruk van de betoverende natuur in de omgeving van Wicklow.

Howth

Met de trein is Howth makkelijk te bereiken. Dit is een leuk kustplaatsje op het schiereiland ten oosten van Dublin. Start bij aankomst in de haven. Hier kun je bij vissers en restaurants vis krijgen om de zeehonden te voeren. De zeehonden zijn vriendelijk en totaal niet schuw. Ze weten immers dat al die toeristen iets lekkers komen brengen! Volg hierna vanuit de haven de mooie ‘’Howth Cliff Walk’’ route en loop via indrukwekkende kliffen langs de dramatische kustlijn. Als laatste eindig je dan bij het kasteel van Howth met imposante tuinen. Zo is er een rododendron tuin, een tip die wij die dag van een local kregen. Uren liepen we er rond, op zoek naar die prachtige rododendrons die ons beloofd waren. Om er uiteindelijk achter te komen dat we er al de hele tijd tussen liepen, maar dat we in het verkeerde seizoen zaten. Ze bloeiden nu niet…

Het is dus goed te doen om een dagje in Howth rond te brengen. Sluit af bij een van de leuke visrestaurantjes en pak dan de trein terug naar Dublin voor een glas Guinness en live muziek.

Bray

Bray is de grootste plaats in het graafschap Wicklow en is de oudste gevestigde kustplaats van Ierland. Ook hier kun je zowel met de trein als de bus vanuit Dublin naartoe reizen. Wij namen de trein en dat was echt een feestje. De trein volgt namelijk een deel van de kust en gaat via tunnels door de rotsen heen. Wij liepen de ‘’Bray Head to Greystones Cliff Walk’’ met diverse uitzichten op de spoorweg en de tunnels.

Deze route is ongeveer zeven kilometer lang en komt in Greystones uit. Vanuit hier pak je gemakkelijk weer de trein terug naar Dublin. Let wel op: deze route is soms deels afgesloten vanwege veiligheidsredenen. Dan zijn er echter genoeg alternatieven, zoals een rondwandeling langs de kust die tot de afzetting loopt en in een boog weer terug naar Bray gaat. Of de ‘’Bray Head Loop’’ die niet langs de kust maar landinwaarts loopt.  

Hart verloren

De beloning na deze dagtrips met wandelingen is natuurlijk de gezelligheid in de pubs, eenmaal terug in Dublin. De dag afsluiten en nagenieten met een glas Guinness, livemuziek en de gezelligheid van de Ieren; dat is de kers op de taart!

Een paar dagen na deze trip volgde een stedentrip naar Barcelona. In de hitte van de stad, wandelend door Park Guell, verlangden we terug naar de groene heuvels, ruige kustlijnen en gezellige pubs van Ierland… Ik kan wel zeggen dat we na die eerste keer ons hart hebben verloren aan Ierland. Een aantal jaren later bezochten we dan ook de westkust van dit prachtige land. Hier liepen we de Dingle Way. Lees in mijn andere reisverhaal meer over deze route van dit schitterende schiereiland.

Hoofdfoto door Haico Pagen.


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

één reactie op “Ontdek de ongerepte natuur vanuit Dublin”

  • Heidie
    6 april 2022 at 22:20

    Ooit bij Glendalough bij de Wicklow mountains een wandeling gemaakt, prachtig daar bij die meren met de bergen/heuvels, ook met restanten van een hele oude nederzetting met oude toren herinner ik me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer