Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Reisschrijvers in de spotlights: vandaag Hilde Evens

Door Edwin Hagenouw

Mountainreporters.com is een het online outdoor magazine voor de avontuurlijke reiziger. Sinds april 2017 schrijven we dagelijks over onze eigen ervaringen in ongerepte gebieden en op verrassende plekken, waar dan ook ter wereld. We hebben een sterk team reporters dat je daarnaast op de hoogte houdt van het laatste outdoornieuws. Regelmatig zetten wij een reporter in de spotlights en vandaag is dat Hilde Evens, onze enige Belgische reporter.

Vertel in het kort iets over jezelf en de passies in je leven

Schrijven doe ik alsof mijn leven er vanaf hangt. Ken je dat …? Naar huis rennen om het neer te pennen. Ik ben dol op anekdotes! Vervelende intriges en situaties bekijk ik vanuit een heel ander oogpunt. Ik maak er leuke en spannende verhalen van…  mensen lezen het graag.

Ik hou van reizen, maar niet de meest gebruikelijke …  het is voor mij zeer inspirerend om bijzondere persoonlijkheden “als bij toeval” te ontmoeten, zeker wanneer ik rondzwerf van Franse boomhut naar Zwitsers hooihotel, van een Mongoolse yurt bovenop een verdoken bergtop naar een buitenbed in de Friese uitgestrekte velden… Het leven intens be-leven, zoals in een basecamp van National Geographic in IJsland, en Moeder Natuur diep in de ogen kijken …. dat is magisch voor me.

Naast schrijven en reizen, besteed ik veel aandacht aan mijn lichaam : yoga en voeding vanuit de Chinese leer zijn geen onbekenden voor mij. Mijn conditie onderhoud ik met lopen, fietsen, wandelen en weldra hoop ik mijn eerste kilometers te kunnen maken met de Elliptigo. Heb ik al verteld dat ik op mijn 49ste mijn indoor klimbrevet behaald heb? En in 2017 rondde ik mijn fietsteller af op 12000 kilometer, woon-werk-engagement met een kloppend hart voor het milieu.

Eigenlijk is mijn grootste passie zoveel mogelijk “proeven” van het leven. Voluit “ja” zeggen tegen opportuniteiten en ervan genieten. Als jonge vijftiger dobber ik op die manier tevreden en vrolijk doorheen het leven. Ik ben hier toch maar even, dus waarom zou ik het niet doen?

Hoe lang schrijf je al voor Mountainreporters en heb je al reizen gemaakt als reporter voor ons?

Onlangs heb ik mijn eerste reis naar Oostenrijk gemaakt. Fantastisch! Ik ben er trots op om Mountainreporters in het buitenland te mogen vertegenwoordigen! Het brengt twee van mijn passies bij elkaar: schrijven èn reizen. Een droom? Ja! Een droom die ècht uitkomt!

Als eerste Belgische gastblogger ben ik inmiddels bijna twee jaren aan het schrijven voor het Nederlandse online outdoor magazine en ik vind het HARTSTIKKE LEUK!

Wat is het meest bijzondere wat je op je reizen hebt meegemaakt?

Over ijskappen wandelen met het risico van inzakken? Met een blinde in de bergen op een padje van dertig centimeter naar de afgrond kijken? ’s Morgens het hooi vanuit mijn haren plukken? In het donker alleen doorheen het gruwelgebergte van Vercors rijden?

Welke tegenslagen heb je gehad en hoe ben je daarmee omgegaan?

Ooit hebben ze me in China in de gracht gedropt om te kunnen overgeven. De wegen zijn slecht in Guangzhou, ook na het eten …  Als je dat tenminste een tegenslag kan noemen. Ik heb vrienden die hun paspoort ooit verloren hebben, of hun gsm gestolen. Dan lijkt het me goed om zo snel mogelijk te accepteren wat je overkomen is, rustig te blijven en alle mogelijke oplossingen met het grootste verstand te bekijken.

Van welke reis heb je het meest genoten en waarom?

Ik zet àl mijn voelsprieten open wanneer ik reis, en geniet, vaak in alle stilte, van ieder detail. Behalve van overgeven in China. Het maakt niet uit in welk land ik ben, maar ik heb wel een voorkeursliefde voor de bergen en vijftig tinten groen doorheen het landschap.

Op het schiereiland Hornstrandir, in het noorden van IJsland, heb ik het geluk gehad om Serge Van Cauwenbergh mee op reis te hebben. Hij is een zeer gepassioneerd fotograaf. Je vindt zijn unieke foto’s op www.instagram.com/sergevancauwenbergh/. Verder heb ik nog een goede fotograaf in mijn familie, Sonja Evens. Ze weet ook kiekjes vast te leggen als de beste.

Welke handige reistips heb je voor onze lezers?

Plan niet te veel vooruit. Laat dingen gebeuren zoals ze zijn. Het nu-moment kan zoveel verrassingen in petto hebben en je reis ééns zo mooi maken.

Laat dingen gebeuren zoals ze zijn. Geniet van het nu-moment.

Als gids heb ik de nodige zaken in mijn rugzak om eerste hulp te kunnen verlenen, maar als je zelf vaak op pad bent, dan lijkt het me een goed idee om nuttige spulletjes mee te nemen die je kunnen helpen in geval van nood.

Wat neem je altijd mee tijdens je reizen?

Water in mijn camelbag. Dat is als zuurstof voor mijn lichaam.

Wat zijn de top 3 bestemmingen op de je bucketlist?

  1. Met sleehonden door Finland trekken
  2. Tussen dolfijnen zwemmen op Malta
  3. Genieten van restorative yoga in Costa Rica

Wat is je volgende bestemming, wat ga je daar doen en met wie?

Ik begeleid groepen voor reisbureaus, waaronder Wetravel2. Zij organiseren reizen over de hele wereld voor mensen met beperkingen, of bijzondere noden. De bestemming is altijd een verrassing voor me. Misschien Argentinië? Gaan we met de camper naar Normandië, of wordt het Spanje? Dit werk doe ik vrijwillig. Niet iedereen krijgt dezelfde kansen in het leven, en ik wil er graag aan meehelpen om hun dromen waar te maken.

Volgend jaar ga ik samen met mijn nichtje in Zweden backpacken en een reeks stille schrijfdagen bovenop een berg in Oostenrijk zijn reeds gereserveerd. Misschien ga ik nog eens mee met de groep blinden naar Zwitserland. Maar een paar dagen alleen in de wijngaarden van La Douce France vertoeven, kunnen me eveneens intens gelukkig maken.

Waar kunnen we je vinden online (website/social media)?

Hilde, bedankt voor dit openhartige interview en de prachtige foto’s. Hopelijk ga je nog veel mooie reizen maken voor Mountainreporters.

Lees hier ook de interviews met onze reporters Saskia, Maaike, Ilse, Karin, Matthijs, Hans, Thiery, Marloes, Tammy, Daphne, Manja, Sabrina, Judith en Bastiaan.

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer