Die ochtend worden we opgehaald door de watertaxi om naar Asimut Tours en Camp in Kapisillit te gaan. Het eigenlijke plan was in de middag te vertrekken. Het schema is gewijzigd door de weersomstandigheden in Nuuk. Het is aan de kust hevig gaan waaien. Maar hier, honderd kilometer in de fjord merk je daar niets van. Hier schijnt nog steeds de zon door de lichte bewolking. Een mooie nazomerdag in Groenland.

Ook al hebben we hier in de ongerepte en pure binnenlanden een geweldige tijd gehad, het is tijd om te gaan. We verheugen ons op het vervolg van deze unieke reis door Zuidwest-Groenland. We pakken onze kleding en spullen in en lopen naar de steiger waar de Watertaxi al klaar ligt. Daar nemen we afscheid van onze gastvrouwen en maken kennis met de tweekoppige bemanning van de boot die ons naar de volgende bestemming brengt.

De kapitein van en zijn assistent maken er een mooie boottocht van. Ze navigeren ons kunstig tussen de ijsschotsen door. De boot helt over van links naar rechts. We varen soms vlak langs de meest fabelachtig gevormde ijsbergen. Af en toe breekt er een stuk van een ijsberg af. Het immens geluid galmt tussen de bergen, alsof het onweert in de verte.

Kapisillit en Asimut

We minderen vaart en komen aan in het haventje van Kapisillit. En klein dorp met 31 inwoners. Twintig jaar geleden, tijdens de volkstelling, waren dat er nog 88. Steeds meer jongeren trekken naar de grote stad, terwijl het dorp vergrijst. Alleen in de vakanties komen de kinderen hun ouders opzoeken en is het weer als vanouds. Tradities worden hier in ere gehouden. Aan de overkant van het dorp zien we onze bestemming al liggen: Asimut Tours en Camp

Asimut is een kleine nederzetting, met een aantal houten cabins. Als we komen aanvaren ziet het er heel pittoresk uit. De huisjes doen gerieflijk aan en zijn van alle gemakken voorzien. De meesten hebben echter geen douche. Een gemeenschappelijk badgebouw biedt uitkomst. Het dorpje ligt prachtig tegen een rotswand, waardoor alle inwoners uitzicht hebben op de fjord en de bergen.

Asimut Tours and Camp
Asimut Tours and Camp

Douchen en een waterballet

Houten terrassen met sfeervolle zitjes en een hottub maakt het plaatje compleet. We maken kennis met Ittu, onze gastheer voor de komende dagen. We stappen in zijn boot en hij brengt ons naar de cabin. Ittu zegt dat hij zich kan voorstellen dat we wel zin hebben in een douche, na drie dagen wassen in de rivier. Dat wordt direct geregeld. We pakken onze spullen en varen terug, zodat we in het servicegebouw een douche kunnen nemen.

Het strand is vol met met mensen, genietend in de zon. De meesten zijn aan het kajakken. Als we schoon gedoucht het strand oplopen horen we dat een kajakshow wordt gegeven in de haven. We worden van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn en foto’s te maken. Het is heel bijzonder hoe beweeglijk de kajakkkers zich omdraaien in het water. Het doet me denken aan een waterballet, zo sierlijk bewegen de dorpsbewoners zich in de smalle bootjes.

Ik voel me welkom en thuis

Ittu komt aanvaren en geniet ook even van het mooie tafereel. We varen weer terug naar Camp Asimut en installeren ons in de leuke cabin. Hier zullen we de komende nachten verblijven. Die avond verzorgd Ittu voor een heerlijke maaltijd. We hebben genoten van een vers Greenlandic vis plateau met artic salmon, garnalen, heilbot en mosselen. We vertellen verhalen, drinken wijn en genieten van de bijzondere plek waar we ons bevinden. Ik voel me hier enorm welkom en thuis.

Na het vele lachen en leuke gesprekken sluiten we af met het bestuderen van het programma voor morgen. We gaan een mooie wandelingen maken, door een glooiende vallei naar de ijsfjord. Met dit vooruitzicht in gedachten val ik in slaap. Dromend over wat de dag van morgen gaat brengen.

Hiken naar de ijsfjord

We starten met een stevig ontbijt met een overheerlijke Groenlandse uitsmijter. Nu zijn we klaar voor de hike naar de ijsfjord. Ittu brengt ons met de boot naar de overkant en zet ons af op het strand. We lopen een stukje naar boven en belanden in een prachtige groene vallei. In de verte zien we de ijsfjord al liggen. We lopen rechts door de vallei, langs de rand van de berg.

Rechtdoor ligt een uitgestrekt moeras. Later zien we vanaf een grotere hoogte dat er allemaal kleine meren liggen, waardoor het grootste deel van de vlakte onbegaanbaar is. We vervolgen ons pad en hebben geluk, want het pad is onlangs gemarkeerd met een oranje stip. Dit is het eerste gemerkte pad dat we lopen in Groenland en we weten nu dus hoe we zonder omwegen naar ons eindpunt moeten lopen. Een heerlijke ontspannen tocht, nu we niet zelf ons route hoeven te bepalen.

We lopen over de glooiende vlakte, langs stroompjes en over heuveltjes, en de drijvende ijsmassa komt steeds dichterbij. Het is geweldig wandelweer en ik geniet van elke stap die ik zet. Als we uiteindelijk bij de ijsfjord aankomen, worden we verwelkomd door een nieuwsgierige zeehond. We zitten dicht bij het water en de zeehond blijft ongeveer tien minuten om ons heen zwemmen en kiest dan het hazenpad.

Zingend ijs in de middle of nowhere

Dichtbij het water voelen we hoe de omgeving wordt afgekoeld door de wind die over de ijsbergen aan land komt. Zover als ons oog reikt zien we grote drijvende ijsmassa’s en kleinere ijsschotsen. Ze bewegen van links naar rechts met de stromingen mee. We horen het ijs zingen, af en toe onderbroken door harde knallen als een ijsberg doormidden breekt. In trance door dit bijzondere schouwspel blijven we een tijdje naar het kolkende water en de ijsschotsen kijken.

Dit is zo rustgevend. Op deze plek zou ik nog wel uren kunnen blijven. Ondertussen is het eb geworden en zien we overal ijsschotsen op de stranden liggen. We pakken de met vis en salades belegde broodjes en vruchtendrankjes uit de rugzak en genieten van de lekkerste lunch op de mooiste plek ter wereld. Met onze blote voeten in het koude water beseffen we hoe bijzonder dit moment is. En hoe uniek het is dat we dit samen mogen meemaken. Echt met z’n tweeën in de middle of nowhere.

Voordat we de weg terug nemen, maken we een korte omweg langs een van de strandjes met aangespoelde ijsschotsen. Een wonderlijk gevoel om hier tussendoor te wandelen. Dan is het tijd om terug te gaan naar het startpunt van onze hike. We lopen stevig door, want we hebben een vast tijdstip afgesproken met Ittu. Op het strand aangekomen trek ik direct mijn schoenen uit. Na zoveel dagen met pittige wandelingen zijn mijn voeten opnieuw aan verkoeling toe. Het water in de fjorden is zo’n twee graden en de tinteling zorgt ervoor dat mijn voeten als nieuw aanvoelen.

Met champagne in de hottub

Als we terug zijn bij Asimut zien we dat Ittu de hottub al heeft schoongemaakt. Deze houtgestookte hottub wordt deze gevuld met vers water uit de fjord. Het duurt dus wel even voor de vele liters zijn opgewarmd tot een aangename temperatuur. Na het voortreffelijke diner van chefkok Ittu is het water voldoende opgewarmd. Wat volgt is een heerlijke avond, met z’n tweeën in onze eigen privé hottub.

We kijken over de fjord naar de bergen. Wolken creëren een kunstwerk in rood, geel en oranje boven onze hoofden. Wat we zien is misschien wel net zo mooi als het noorderlicht. Echt een droomplaatje. Dan wordt er champagne gebracht. Het feestje was nog niet compleet. We toasten samen met Ittu op onze kennismaking en genieten nog lang van deze uitzonderlijk mooie avond.

Als we terug komen in ons huisje hebben we een notificatie van de Aurora app: er is een redelijk grote kans op het noorderlicht vanavond. Als we die ook nog zouden zien komen al onze dromen uit. Maar helaas, de bewolking neemt de macht over en als we rond middernacht nog geen groene hemel zien besluiten we naar bed te gaan. De volgende ochtend gaat de wekker al vroeg, voor de start van een nieuw avontuur. Met een beetje pijn in mijn hart nemen we afscheid van Ittu en deze mooie plek bij Asimut Tours en Camp. Ik voelde me hier echt thuis.

Combinatiereis IJsland en West Groenland.

Je verblijft in IJsland in cottages, die vaak prachtig gelegen zijn in de natuur.

Na afloop van de IJsland rondreis vlieg je naar Ilulissat in West Groenland, waar je drie nachten verblijft in dit spectaculaire gebied. De uitgestrekte Disko Bay met tientallen meters hoge ijsbergen en vele excursiemogelijkheden, zoals een huskytour, boottrip of rondvlucht. Eventueel kun je het verblijf in Groenland met een of meerdere nachten verlengen. 

Meer informatie over deze reis

Wil jij ook een bijzondere reis naar Groenland? Bekijk dan hier het reisaanbod van BBI Travel.

Uitgebreide reisinformatie, accommodaties en activiteiten vind je op de websites van Visit Greenland en Visit Nuuk


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.