Wist je dat Gastein in Oostenrijk twee keer per jaar verandert in een yogawalhalla? Reporter Pauline wel, want ze is er inmiddels al twee keer geweest en kan het iedereen aanraden! De ‘Yogalente’ en ‘Yogaherfst’ zijn al jarenlang een begrip in Bad Gastein, Bad Hofgastein en Dorfgastein.

Geen wonder, want yoga in de bergen, dat brengt het mystieke van oost en west samen. Anderhalve week lang kun je je onderdompelen in yoga, yoga en nog eens yoga tijdens het festival. Reporters Pauline en Peter gingen vijf dagen yoga-en en spraken met Fia Sonora, die het festival (mede) organiseert.

Wil jij ook op yogareis naar Gastein? De Yogalente komt er weer aan! Van 24 mei tot 2 juni 2024 kun je weer oneindig yoga-en op de mooiste locaties in de bergen. Voor meer informatie en direct boeken ga je naar Gastein.com

Bijzonder uitzicht op de 'Spiegelsee' in Dorfgastein tijdens onze Kraftplatzwandeling
Bijzonder uitzicht op de ‘Spiegelsee’ in Dorfgastein tijdens onze Kraftplatzwandeling

Yoga in Gastein: yoga op bijzondere locaties

Voor wie normaalgesproken wekelijks in een sportzaaltje z’n asana’s staat te doen, is dit andere koek. Gastein bestaat uit een aantal dorpen: Bad Gastein, Bad Hofgastein en Dorfgastein. De hele dag door zijn er op allerlei verschillende plekken yogaklasjes waar je je voor kunt inschrijven. Zowel binnen, als ook buiten. En aan wie kunnen we het beste vragen welke locatie het allertofst is? Natuurlijk: Fia, die het festival organiseert.

Fia Sonora: ‘Mijn absolute favoriet zijn de locaties bovenop de berg! Je voelt je daar één met de natuur en ervaart de bijzondere krachten van de bergen. De ‘Kraftplatzwanderung’ op de Fulseck, de Stubnerkogel vanuit Bad Gastein en op het plateau bij de Schlossalm bij Bad Hofgastein zijn locaties waar je hoog in de bergen bent’.

Fia Sonora. Foto: https://www.instagram.com/bufoyoga/

Over Fia Sonora

Fia geeft onder de naam Bufo Yoga les in verschillende yogastijlen. Ze volgde verschillende yogadocentenopleidingen, zoals Iyengar, Hatha en Vinyasa, Yin Yoga, Aerial Yoga en Inside Flow.

Daarnaast beoefent ze Capoeira, een Braziliaanse krijgskunst, waar ze ook aan haar naam kwam. Verder doet ze maanrituelen. Ook bijzonder: Fia geeft cursussen Sanskriet voor yogadocenten – ze leerde Nepalees, Tibetaans en Sanskriet tijdens haar universitaire studies in de talen en culturen van Zuid-Azië en Tibet.

Fia heeft de organisatie van Yogafrühling en Yogaherbst overgenomen en is van plan om er de komende jaren een nog groter succes van te maken. Tijdens het festival geeft ze zelf ook diverse lessen, voornamelijk in hotel Blü.

Of wat dacht je van het park, bij een kapelletje of bij de Heilstollen?

Maar dat zijn niet de enige bijzondere locaties. We zetten nog een paar heel speciale op een rijtje. Dat zijn ze zeker niet allemaal, dus laat je verrassen door meer plekken die dienst doen als yogaspot.

Bij de waterval van Bad Gastein

Heel bijzonder: dwars door het dorp van Bad Gastein raast een enorme waterval! Een stukje omhoog, tegen de helling geplakt, vind je een klein houten platform, waar yogalessen worden gegeven. Je bent midden tussen de bomen en hoort in de verte de waterval ruisen. Na afloop drink je een koffie bij Kraftwerk, de voormalige watercentrale aan de voet van de waterval.

In het Kurpark in Bad Hofgastein

Het rustige en groene (of bontgekleurde, in de herfst!) park in het midden van Bad Hofgastein heeft meteen een relaxte uitwerking. Elke dag worden hier lessen gegeven. Makkelijk bereikbaar en lekker met je voetjes in het gras.

Op de hoogvlakte van Sportgastein

Sportgastein is een hoogalpien plateau op 1.600 meter, omringd door bergen die de 3.000 meter halen. De natuur is hier indrukwekkend en daarom bijzonder geschikt voor yoga en meditatie. Je komt er met de bus vanuit de andere dorpen. Check wel goed de dienstregeling, de bus rijdt niet zo vaak in het voor- en naseizoen!

Bij de houten Drei-Waller-Kapelle bij Dorfgastein

Je weet zeker dat je de locatie én het prachtige uitzicht voor je alleen hebt bij dit kapelletje op 1.435 meter. Bijna zonde om je ogen te sluiten!

In de geneeskrachtige Heilstollen

Oostenrijkers zijn dol op natuurgeneeskunde. Ze dichten daarom en helende krachten toe aan de ‘Heilstollen’. Dit zijn mijngangen in een berg een stukje buiten Bad Gastein, die warmte afgeven en rijk zijn aan natuurlijk radon. Dit helpt bij reumatische aandoeningen en huid- en luchtwegproblemen. Deze bijzondere locatie staat daarom absoluut nog op onze yogawishlist!

Yoga in het Kurpark: in het groen en met de voeten in het gras
Yoga in het Kurpark: in het groen en met de voeten in het gras

Kraftplatzwandeling in de bergen bij Dorfgastein

Komende uit het platte Holland hadden wij geen idee wat we moesten verwachten bij een ‘Kraftplatzwanderung’. Kraftplätze zijn vrij vertaald ‘energieplekken’, plekken die een bijzondere energie uitstralen. Dit is geen moderne uitvinding, maar deze plaatsen staan al honderden jaren bekend. Omdat mensen vroeger veel dichter in en met de natuur leefden, stonden ze ook meer open voor deze taal van de aarde. Ze zijn soms wat in de vergetelheid geraakt, maar inmiddels worden ze weer steeds belangrijker. En wij gaan ernaar op zoek.

We gaan met de gondel omhoog vanuit Dorfgastein. Anke Kranabetter neemt ons mee op pad. Geweldig, want vanuit de gondel kan ze haar huis in Dorfgastein aanwijzen. Ze kent het gebied daarom als haar broekzak. Ze houdt van de combinatie yoga, meditatie en natuur, en we maken een medidatieve wandeling. Het weer werkt tegen, of juist mee, maar net hoe je het wilt zien. Het is koud en mistig, maar dat maakt de beleving wel extra mystiek. We vervangen gewoon de meditatieoefeningen door actieve yoga om warm te blijven!

Let op: je kunt deze wandeling ook zelfstandig doen, en ook buiten het yogafestival. De krachtplaatsen staan aangegeven.

De berg doet flink haar best om de sfeer nog een extra mystiek tintje te geven.

Wie kom je tegen bij de Yogalente?

Benieuwd of het yogafestival ook iets voor jou is? Wij zouden niet weten waarom niet! Je kunt met vriend(en) of vriendin(nen) gaan, maar ook heel makkelijk alleen. Iedereen is makkelijk te herkennen aan yogabroek en matje, dus je maakt makkelijk contact. Opvallend is het aantal mannen dat meedoet. Is het in een normale yogales al bijzonder als er überhaupt een man meedoet, hier zijn er meerdere. Meestal meegesleept door hun vriendin, dat dan weer wel.

Op dit moment zijn de Duitstaligen nog in de meerderheid, maar daar brengt Fia graag verandering in: ‘Tot op heden was het festival vooral gericht op de Duitstalige markt, waardoor het overgrote deel van de deelnemers uit Duitsland of Oostenrijk zelf komt. Ik wil het graag veel internationaler maken. Zo zijn er steeds meer internationale yogadocenten. Ik wil sowieso de beste docenten, die ook nog eens goed bij de sfeer van het festival passen en zo is er nog meer keus.’

Wij zijn het hier helemaal mee eens en zijn dan ook bijzonder aangenaam verrast als we ineens een yogadocent spotten waar we jarenlang lesjes hebben gevolgd. In Amsterdam-centrum, welteverstaan!

Fia vervolgt: ‘Daarnaast hebben we dit keer een aantal lessen de volledig in het Engels worden gegeven, die staan overzichtelijk op een rij in het programma. Maar voor de meeste Nederlanders is een klas in het Duits ook niet zo’n probleem, zeker niet als je al wat yogaervaring hebt.’ Onthou even dat ‘herabschauender Hunddownward facing dog is, en je bent al een eind.

‘Bovendien staat er bij de yogadocenten wie naast Duits ook Engels spreekt, en als je aan het begin van de les aangeeft dat je wat hulp in het Engels nodig hebt, schakelen ze moeiteloos over. Dus Nederlanders: kom ook en ‘Atme den Bergen!’, het thema van het festival.’

Ook in de yogahotels zelf worden lessen gegeven. Ideaal, daarna schuif je zo aan voor het ontbijt of diner!

YOGA MEETS Yogaclubbing: bewegen op de beat in de Kursaal

Bij het vernieuwen van het festival horen ook nieuwe dingen. Dit keer was dat YOGA MEETS Yogaclubbing: een yogales op de beats van een DJ, die overgaat in een clubavond.

Fia: ‘Ik combineer zelf veel muziek en yoga, dus daar wilde ik iets mee. Bovendien vind ik het tof om een groot aantal deelnemers samen te brengen in een activiteit. Toen ontmoette ik Djane Inessa Charmed Deep, een geweldige DJ die oorspronkelijk uit Gastein komt. Ik hoorde haar draaien en dacht: “wauw, zij is exact wat ik in gedachten had!’.

‘Samen met de dames van YOGA MEETS, die normaal yoga met live muziek combineren, maakten we daarom iets super tofs. En wat dacht je van de locatie? De Kursaal in Bad Hofgastein, waar normaal allerlei klassieke muziekuitvoeringen zijn. Een prachtige zaal én een geweldige akoestiek!.’

Ook wij waren aanwezig bij de YOGA MEETS Yogaclubbing. Hier nog yoga, later heerlijk dansen

De volgende yogafestivals komen eraan!

Yogalente was een succes en yogaherfst staat alweer in de steigers. Wat zijn de plannen? Fia: ‘De lengte van het festival blijft steeds ongeveer hetzelfde, net als de locaties en hotels. Wel wil ik nog meer bijzondere events. Yogaclubbing was een hit en zo wil ik nog meer dingen doen. Wat ik gaaf vind, is een openingsritueel aan het begin van het festival, zodat je allemaal samen de bijzondere sfeer beleeft. En ik wil nog iets met een live concert, en dan yoga. Een beetje zoals yogaclubbing dat combineert, maar dan met andere muziek.

‘Ook kun je in de herfst lessen volgen van Cameron Shayne. Hij is de grondlegger van Budokon, een moderne vorm van yoga met invloeden van martial arts. Echt te gek. Kortom, ideeën genoeg!’

Kom je ook naar Gastein?

Verblijf in Yogahotel Blü

In Bad Gastein en Bad Hofgastein staat 15 hotels bekend als yogahotel. Niet alleen in de festivalperiode, maar ook tijdens een ‘gewone’ vakantie kun je daar yogalessen volgen. Tijdens de yogalente hebben deze hotels lessen in huis. Wij verbleven in het geweldige Hotel Blü, middenin Bad Hofgastein.

Het hotel heeft een heerlijk terras (op de eerste etage ook eentje voor hotelgasten) en op het dak een waanzinnige daktuin. Kijk maar naar de hoofdfoto van dit artikel. Wij verbleven hier met halfpension. Een aanrader, want zowel het uitgebreide ontbijt als ook het driegangendiner is heerlijk. En, een vermelding waard, er zijn standaard vegetarische en veganistische opties.

Yogalessen zijn op de bovenste etage in een zaal met prachtig uitzicht op de bergen, of bij mooi weer in de daktuin.

Praktisch: zo werkt het!

Op de website van Gastein vind je veel informatie over het yogafestival. Hier over de jaarlijkse yogaherfst en over de yogalente.

  • Tickets koop je via de website
  • Je kunt losse tickets kopen, of een strippenkaart van 5 of 10 lessen. Daarmee kun je veel van de lessen volgen. Voor sommige lessen betaal je extra, bijvoorbeeld speciale ceremonies of lessen op bijzondere locaties.
  • Meld je dus vooraf aan voor je lessen van jouw keuze om je te verzekeren van een plekje!
  • Bij indoorlocaties zijn er matjes, blokken en andere yoga-attributen. Neem voor yoga op andere locaties zelf een matje mee.
  • Er zijn lessen voor beginners, vergevorderden en alles ertussenin.
  • Op dit moment worden de meeste lessen in het Duits gegeven, omdat de meeste bezoekers uit Oostenrijk en Duitsland komen. Spreek je een beetje basis-Duits, dan is dat prima te volgen. Zeker wanneer je vooraf aangeeft dat je niet Duitstalig bent, de docenten helpen je graag! Daarnaast zijn er lessen in het Engels (staat aangegeven).
  • De verschillende yogahotels hebben allemaal speciale aanbiedingen voor je verblijf. Kijk voor meer informatie op de website.
  • Je reist heel gemakkelijk naar Gastein, want zowel Bad Gastein, Bad Hofgastein en Dorfgastein hebben een treinstation. Kom helemaal met de trein, of vlieg naar Salzburg. Transavia vliegt tegenwoordig niet alleen meer in de winter, maar ook in de rest van het jaar van Amsterdam naar Salzburg. Check wel even welke dagen dat zijn!
  • Tussen de dorpen rijden regionale bussen. Met de Gasteincard krijg je korting, vergeet ‘m niet in je portemonnee te stoppen!

Alle informatie over de komende yogaherfst en over de yogalente lees je hier

Alle foto’s: Pauline van der Waal (tenzij anders aangegeven)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.