Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Reisverslag Maleisië: Fietsen door plantages en dorpjes in Melaka

Een reisverhaal van Kamiel Deinum

Rondom Melaka kun je onder leiding van een gids mountainbiken door palmolieplantages, langs fruitbomen en door rijstvelden. Hieronder een verslag van deze bijzondere fietservaring.

Melaka on bike

Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen hoge dunk had van onze fietsgids toen hij zich voorstelde. Met een mond vol scheve tanden, een bril met zwaar montuur en glazen op flinke sterkte, kwam hij niet bepaald sportief over. Het blijkt maar eens temeer dat je iedereen het voordeel van de twijfel moet geven. Ruim twee uur lang leidt hij ons het veel enthousiasme door het gebied en ontpopt hij zich tot een groot verhalenverteller.

De fietstocht gaat in tegenstelling tot de naam ‘Melaka on bike’ doet vermoeden niet door Melaka zelf, maar is een rit door de omgeving van de stad. Als we na een rit van ongeveer een half uur vanuit het centrum van Melaka bij de startplaats aankomen, staan onze medefietsers al te wachten. Natuurlijk doen er ook Nederlanders mee. Waar ter wereld je ook gaat fietsen, er zitten altijd wel een paar landgenoten bij. Uiteindelijk sluit er nog een Fransman aan. We schuiven ons flesje water in een wel heel speciale bidonhouder, die gemaakt is van boomschors. Een zeer vindingrijke oplossing en tevens het bewijs dat de mensen hier dicht bij de natuur staan.

Speciale ‘Jungle bidonhouder’

Zigzaggend door de plantages

Instructies en een helm zijn niet nodig. Daar doen ze hier niet zo moeilijk over. We gaan gelijk op pad. Onze eerste stop is een rubberplantage en hier krijgen we uitleg over het opvangen van rubber in potjes aan de boom. Het vloeibare rubber loopt in het opvangbakje en de bijnaam ‘huilend hout’ is heel toepasselijk. Als we een weg zijn overgestoken duiken we een plantage in en fietsen tussen metershoge bomen door waar van de vruchten palmolie wordt gemaakt. Al slingerend zoeken we een weg door de plantage en pauzeren even om wat foto’s te nemen.

Mountainbiken door de plantages
Fotopauze in de palmolieplantage
Drinkpauze terwijl we door dopjes en langs fruitbomen fietsen

Proeven van de doerian

Daarna fietsen we door dorpjes en velden en het is ongelofelijk hoeveel fruitbomen er op onze route staan. Onze gids wijst elke keer naar een boom en roept dan wat het is;  coconut, pineapple, leeches, mango, durian, banana’. Het houdt niet op.

We stoppen op een gegeven moment en mogen proeven van het meest stinkende fruit in de wereld, de doerian. Niet iedereen is een held en neemt een hap. Diegene die wel proeven snappen niet waarom men in Azië zo gek is op dit fruit. Doerian heeft bijna mythische proporties in Maleisië en Thailand. Wij vinden het echter vlezig en het heeft een wrange nasmaak. Dat is natuurlijk persoonlijk en je moet het zeker proeven als je in Maleisië bent. We spoelen de smaak weg met lekkere zoete leeches en gaan weer verder op de fiets.

Onderweg proeven we fruit, waaronder de beroemde doerian.

We passeren een rijstveld, fietsen opnieuw door dorpjes en de fruitbomen blijven zich maar aaneen rijgen. Na een tocht van bijna 2,5 uur zijn we weer terug op de basis.
Deze fietstour is zeer goed vanuit Melaka te ondernemen en een fantastische manier om het landschap van Azië te ontdekken. Meer informatie over de fietstocht vind je op de site van Melaka on Bike


Lees hier meer reisverhalen en artikelen over Maleisië


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer