Reisverslag Maleisië: Fietsen door plantages en dorpjes in Melaka

Een reisverhaal van Kamiel Deinum

Rondom Melaka kun je onder leiding van een gids mountainbiken door palmolieplantages, langs fruitbomen en door rijstvelden. Hieronder een verslag van deze bijzondere fietservaring.

Melaka on bike

Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen hoge dunk had van onze fietsgids toen hij zich voorstelde. Met een mond vol scheve tanden, een bril met zwaar montuur en glazen op flinke sterkte, kwam hij niet bepaald sportief over. Het blijkt maar eens temeer dat je iedereen het voordeel van de twijfel moet geven. Ruim twee uur lang leidt hij ons het veel enthousiasme door het gebied en ontpopt hij zich tot een groot verhalenverteller.

De fietstocht gaat in tegenstelling tot de naam ‘Melaka on bike’ doet vermoeden niet door Melaka zelf, maar is een rit door de omgeving van de stad. Als we na een rit van ongeveer een half uur vanuit het centrum van Melaka bij de startplaats aankomen, staan onze medefietsers al te wachten. Natuurlijk doen er ook Nederlanders mee. Waar ter wereld je ook gaat fietsen, er zitten altijd wel een paar landgenoten bij. Uiteindelijk sluit er nog een Fransman aan. We schuiven ons flesje water in een wel heel speciale bidonhouder, die gemaakt is van boomschors. Een zeer vindingrijke oplossing en tevens het bewijs dat de mensen hier dicht bij de natuur staan.

Speciale ‘Jungle bidonhouder’

Zigzaggend door de plantages

Instructies en een helm zijn niet nodig. Daar doen ze hier niet zo moeilijk over. We gaan gelijk op pad. Onze eerste stop is een rubberplantage en hier krijgen we uitleg over het opvangen van rubber in potjes aan de boom. Het vloeibare rubber loopt in het opvangbakje en de bijnaam ‘huilend hout’ is heel toepasselijk. Als we een weg zijn overgestoken duiken we een plantage in en fietsen tussen metershoge bomen door waar van de vruchten palmolie wordt gemaakt. Al slingerend zoeken we een weg door de plantage en pauzeren even om wat foto’s te nemen.

Mountainbiken door de plantages
Fotopauze in de palmolieplantage
Drinkpauze terwijl we door dopjes en langs fruitbomen fietsen

Proeven van de doerian

Daarna fietsen we door dorpjes en velden en het is ongelofelijk hoeveel fruitbomen er op onze route staan. Onze gids wijst elke keer naar een boom en roept dan wat het is;  coconut, pineapple, leeches, mango, durian, banana’. Het houdt niet op.

We stoppen op een gegeven moment en mogen proeven van het meest stinkende fruit in de wereld, de doerian. Niet iedereen is een held en neemt een hap. Diegene die wel proeven snappen niet waarom men in Azië zo gek is op dit fruit. Doerian heeft bijna mythische proporties in Maleisië en Thailand. Wij vinden het echter vlezig en het heeft een wrange nasmaak. Dat is natuurlijk persoonlijk en je moet het zeker proeven als je in Maleisië bent. We spoelen de smaak weg met lekkere zoete leeches en gaan weer verder op de fiets.

Onderweg proeven we fruit, waaronder de beroemde doerian.

We passeren een rijstveld, fietsen opnieuw door dorpjes en de fruitbomen blijven zich maar aaneen rijgen. Na een tocht van bijna 2,5 uur zijn we weer terug op de basis.
Deze fietstour is zeer goed vanuit Melaka te ondernemen en een fantastische manier om het landschap van Azië te ontdekken. Meer informatie over de fietstocht vind je op de site van Melaka on Bike


Lees hier meer reisverhalen en artikelen over Maleisië


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer