Rust, ruimte en natuur op Texel

Een reisverhaal van Jacqueline van der Steele

Midden in de zomer op Texel genieten van rust, ruimte en natuur? Ik hoor je denken: ‘Dat kan toch niet? In de zomer barst het daar toch altijd van de toeristen?’ Als je even zoekt, kan het wel! Wij ploften onze spullen neer op een boerencamping aan de zuidelijke rand van Nationaal Park Duinen van Texel. Hier geen hutjemutje op elkaar. Vooral alle rust en ruimte om er even helemaal uit te zijn.

Genieten in de buitenlucht

Landelijk wakker worden van het geloei van koeien. Ontbijtje in de buitenlucht en hop de natuur in. Vanaf de camping liepen we zo de Duinen van Texel in. Met dit Nationale Park aan onze zijde hoefden wij ons zeker niet te vervelen. Wat een mogelijkheden om actief bezig te zijn! In de vroege ochtend pakten wij de fiets om in alle rust te fietsen door dit stukje ongerepte natuur.

Door de bloeiende heide veranderde het landschap hier en daar in een paars gekleurde deken. Ook wat wandelen betreft zaten we op Texel goed. Goed onderhouden wandelpaden boden ons uren wandelplezier. Tegen de avond nog even naar het strand fietsen om de zonder onder zien te gaan. Wij voelden ons helemaal vrij op Texel.

Onverhard wandelen Duinen van Texel
Onverharde wandelpad in de Duinen van Texel – eigen foto Jacqueline van der Steele
Zicht op Texels duinlandschap
Als een vogel zo vrij op Texel – eigen foto Jacqueline van der Steele
Zonsondergang strand Texel
Zonsondergang op het strand  van Texel – eigen foto Jacqueline van der Steele

Wandelen over de drooggevallen zeebodem

Eenmaal op Texel wilden we de kracht van het wad zelf ervaren. We gingen daarom met de Waddenvereniging op Wadexcursie. Met de auto reden we door de strakke verkaveling richting het dijkmonument bij De Cocksdorp alwaar we hartelijk werden ontvangen door de gids. Warm gekleed en met geschikt schoeisel daalden we de dijk af en zetten we onze eerste stap in het slik. In beweging blijven was het advies. Maar viel dat even tegen!

In beweging blijven was het advies. Maar viel dat even tegen!

Voordat ik het wist, zakte tot mijn knieën in het slik, verloor ik mijn evenwicht en lag ik languit in de modder. Opstaan en weer verder! De gids vertelde honderduit over het wad en liet ons kennis maken met verschillende vissen, vogels en planten. Wandelend over de drooggevallen zeebodem leerden we de kwelders, zandbanken en slikvelden van binnen en buiten kennen.

De rust van het Wad op een zandbank – eigen foto Jacqueline van der Steele
Mosselbank
Even stilstaan op een mosselbank – eigen foto Jacqueline van der Steele
Wadlopen
Wandelen door het slik – eigen foto Jacqueline van der Steele

Ecomare

Zuinig zijn op onze natuur en het Werelderfgoed Waddenzee moeten we zeker! Vanzelfsprekend is het allemaal niet. Dat maakte een bezoek aan natuurcentrum Ecomare ons nog eens duidelijk. Naast de mooie aquaria met zeedieren die we hier zagen, bezochten we hier diverse tentoonstellingen over actuele zaken als de plastic soep.

Als natuurliefhebber kom je op Texel niets te kort. Slechts een paar dagen geven je al een opgeruimd gevoel. Wandelen over de zeebodem, fietsen door het uitgestrekte duinlandschap zijn slechts een kleine greep. Even paar dagen eruit op Waddeneiland Texel is lang zo gek nog niet!


LEES MEER OVER OUTDOOR IN DE LAGE LANDEN OP OUTDOORDICHTBIJ.NL


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

BBI Travel

De aantrekkingskracht van Catalonië

Catalonië biedt het hele jaar door een breed scala aan buitenactiviteiten aan de kust of in de bergen. Of je nu over natuurpaden wilt wandelen, mountainbiken, wildwatervaren of ecotoerisme wilt proberen. Bekijk hier alle mogelijkheden voor een actieve vakantie in de natuur.. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer