Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Luxe is het niet, leuk wel!

Lees meer over survival in La Plagne

We maken een zomerse trip naar La Plagne en Val Thorens en naast heerlijk wandelen gaan we ook anderhalve dag… survivallen! Slapen onder de sterren en overleven in de bergen. Dat is andere koek dan een gewone hike met afsluitend een warme douche en ’s avonds kaasfonduen met lekkere wijn. Hoe dat zo precies gekomen is en of ik het voor herhaling vatbaar vond lees je hieronder.

Ons onderkomen voor de nacht

Met Mountain Camp kamperen in de bergen

Goed, er staat dus survivallen op het programma. Eén van mijn reisgenoten leek dat een ontzettend leuk idee en had gezegd: ja, doen we! Maar wat we er precies van moesten verwachten, wisten we eigenlijk niet.

Wel stond op onze paklijst (naast natuurlijk de juiste kleding) een backpack, slaapzak die voldoende is voor 5 graden Celsius, een drinkfles en een reddingsdeken. We vroegen ons af wat we in vredesnaam zouden gaan doen als we zelfs een reddingsdeken nodig hadden… Bovendien hadden de meesten van ons die niet ingepakt. Maar er is maar één manier om dit uit te vinden, dus we laten ons verrassen.

Wandelen door de bergen van La Plagne

Kennismaking met Guillaume

We hebben in de ochtend al een mooie wandeling gemaakt en lunchen in het dorpje Aime. Daar komt Guillaume ons halen. Guillaume is berggids, voormalig militair en zit in het reddingsteam van de plaatselijke brandweer. Kortom: als iemand weet te overleven in de bergen, dan is hij het wel. Hij organiseert regelmatig survivaldagen en -weekenden in de bergen van La Plagne en neemt ons dit keer mee op sleeptouw. Vanuit Aime rijden we een stuk de bergen in, waar we onze wandeling beginnen.

Op pad voor MountainReporters betekent een hoop foto’s schieten onderweg. Foto: Friso van Wassenaer

Backpack volgeladen

Vanuit het busje van Guillaume laden we onze rugzakken vol. Flessen water, eten, zeiltjes, slaapmatjes, messen en andere spullen. Met aardig wat kilo’s op onze rug gaan we op pad. Onderweg leert Guillaume ons over de planten en bloemen in de natuur. Dat gele bloemetje daar is Arnica, bij ons bekend van de arnicagel die je bij de drogist koopt. Goed voor pijnlijke spieren. We nemen ook nog wat kruiden mee voor in de thee straks. Na ongeveer een uurtje stopt Guillaume: ‘dit is ons kamp!’

Kamp? Er is hier niets. We gaan dus zelf ons eigen kamp hier maken en dat begint met het opzetten van de onderkomens voor de nacht.

Op pad met onze grote rugzakken

Bouw je eigen ‘shelter’ van wat takken en een zeil

Voor de duidelijkheid: het Mountain Camp is dus duidelijk geen camping. We gaan wildkamperen. Al heet het volgens de letter van de wet ‘bivakkeren’ (bivouac) wat we doen. Het verschil is dat je bij wildkamperen een tent hebt die je voor meerdere dagen opzet. Bivouac wil zeggen dat je slechts één nacht ergens in de buitenlucht verblijft, met een kleine tent of bouwwerk. Ons eigen ‘bouwwerk’ zetten we dus aan het einde van de dag op en breken we bij het krieken van de dag alweer af.

Onze groep bestaat uit drie dames, twee heren en Guillaume zelf. De verdeling wordt daarom een dames’tent’, eentje voor de heren, en Guillaume die zijn hangmat in een boom hangt. We krijgen les hoe we van een simpel zeil en wat takken een tent maken. We verwachten niet bijster veel comfort, want we hebben met z’n drieën twee kleine slaapmatjes en het wordt ook nog een fris vannacht. Natuurtalenten zijn we ook niet, maar met wat hulp van de zijlijn staat er even later toch iets dat enigszins op een tent lijkt.

Oké, heel comfortabel is het niet, maar er kan natuurlijk niets tegen dit uitzicht op

Hout zoeken en vuur maken

Veel tijd om hierover na te denken hebben we niet. We moeten vuur maken! Dat betekent eerst hout sprokkelen en brandbaar materiaal zoeken om een kampvuur aan te steken. Natuurlijk is het belangrijkste dat het hout goed droog is. We rapen takken van de grond en zagen links en rechts wat af. Verder gebruiken we stukjes berkenbast en de engelenhaarachtige begroeiing van de takken om straks met een vonkje vuur te kunnen maken.

Want natuurlijk spelen we niet vals door een aansteker of lucifers te gebruiken. Uren houten takjes langs elkaar wrijven hoeft dan ook weer niet, want we hebben een vuurstarter bij ons. Daarbij wrijf je met een stuk ijzer razendsnel over een stuk magnesium, dat vonken veroorzaakt. Snel het droge materiaal erbij en voilà: daar is je kampvuur.

Aan tafel!

Nu we een onderkomen hebben voor de nacht en vuur om te koken en warm te blijven, kunnen we gaan eten. We maken soep en thee van de eetbare planten en kruiden die we van onderweg hebben meegenomen. Verder staat er instant eten op het menu, dat we opwarmen boven het vuur. Het wordt donker en na afloop maken we het rond het vuur gezellig met verhalen en spelletjes. Dan is het toch echt tijd om onder de wol te gaan. Lekker warm aangekleed kruipen we in onze slaapzakken.

Een nacht onder de sterren

We breken ons kamp af en pakken alles weer in. Als laatste zorgen we dat er geen spoor meer te zien is van onze vuurplaats. Want dat is de afspraak als je ergens gaat ‘bivakkeren’: zodra je bent vertrokken is het niet meer te zien dat je hier hebt gekampeerd. We wandelen terug naar het startpunt en hebben nog een mooie dag voor ons.

Leer ook de beste overlevingsskills

Eén of tweedaagse cursus

Wij kregen tijdens onze trip een introductie survivallen. Tijdens het standaardprogramma doe je dezelfde activiteiten zoals wij, dus vuur maken een een tent bouwen. Daar bovenop leer je bijvoorbeeld ook nog kaartlezen & navigeren, technieken om water te zuiveren en hoe om te gaan met noodsituaties (safety & rescue).

Natuurlijk was deze survivalcursus niet het enige dat ik deed tijdens mijn trip naar de Franse Alpen. Lees daarom ook mijn REISVERSLAG | Vier de zomer in La Plagne en Val Thorens en REISVERSLAG | Zo ziet een gletsjerwandeling in Val Thorens er in de zomer uit.

Wil je ook gaan survivallen met Guillaume? Kijk dan op de website van GB Montagne.

Alle foto’s: Pauline van der Waal, tenzij anders vermeld

Deze reis werd mede mogelijk gemaakt door France Montagnes / La Plagne

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer